• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rekord korai szüret lesz

2011-06-26 ● Kántor Endre

A vezető francia borvidékek mindegyike arról számolt be, hogy nagyon korai lesz az idei szüret. Champagne-ban nyolc éve nem szedték ilyen korán a szőlőt, Bordeaux és Burgundia pedig még soha nem szüretelt ilyen korán ? ha igaz, amit a szakértők jósolnak.

Champagne volt az első, hogy beszámoljon róla: nagyon korai lesz idén a szüret. A három francia borvidék közül a legészakabbikban sok olyan szőlő volt, ahol már május 21-én teljes virágzás volt. Ha ehhez 92 napot adunk, amely az elmúlt évtizedben a virágzás és szüret közti idő átlaga, akkor augusztus 22-én kezdődhet a szüret. Champagne-i gazdák azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ha nagyon meleg, esőmentes augusztus lesz, akkor ez az idő sokkal rövidebb lehet, és már 16-án szüretelni fognak, sőt, Chardonnay esetében ez akár 11-e is lehet. Ha így alakul, akkor még a kánikulai 2003-as évnél is korábban szüretelnek majd: akkor augusztus 18-án kezdték a szedést.

Champagne nincs egyedül, és nem lehet azzal magyarázni a dolgot, hogy ott nem kell megvárni a fenolos érettséget a szürettel, mert elég a technológiai érettség a pezsgőhöz: a délebbre fekvő Burgundia sem mért ilyen száraz és meleg májust 1920 óta: ez pedig felgyorsítja a vegetációs ciklust. Általában a virágzást követő 100 nap a mérce, de a modern szőlészeti technikákkal ez 90 nap körülire rövidült. A Domaine Leflaive-nál pl. augusztus 25-ére várják a szüretet, ilyen korán legutóbb 1893-ban volt.

Még délebbre, Bordeauxban, már május 1-én láttak virágokat a szőlőkben. Itt segíthet kicsit a hűvös tengeri levegő, amely az éjszakai lehűlésben nagy szerepet játszik. Ilyenkor a napközbeni 30 fokról 8-9 fokra is lemehet a hőmérséklet. Bordeauxban általában szeptember utolsó két hetében szüretelnek. Most van, aki augusztus végére számít a szüret kezdetével, de a Chateau Mouton Rothschild is azt jelezte, hogy valószínűleg szeptember elején szüretelni fognak már.

Mit jelent mindez? Egyelőre korai megmondani, még sok minden beleszólhat a dolgok alakulásába. Annyit tudni, hogy kockázatos lehet egy jó meleg évjárat is, mert ha túl hamar következik be az érés, a szőlő nem lesz elég aromás és komplex.

Címkék: 2011, Bordeaux, burgundia, Champagne, Évjárat, francia, franciaorszag, időjárás, rekord, szőlő, szüret

← Rágógumi a borban Kóddal nyit a Vylyan →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!