• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Rekord korai szüret lesz

2011-06-26 ● Kántor Endre

A vezető francia borvidékek mindegyike arról számolt be, hogy nagyon korai lesz az idei szüret. Champagne-ban nyolc éve nem szedték ilyen korán a szőlőt, Bordeaux és Burgundia pedig még soha nem szüretelt ilyen korán ? ha igaz, amit a szakértők jósolnak.

Champagne volt az első, hogy beszámoljon róla: nagyon korai lesz idén a szüret. A három francia borvidék közül a legészakabbikban sok olyan szőlő volt, ahol már május 21-én teljes virágzás volt. Ha ehhez 92 napot adunk, amely az elmúlt évtizedben a virágzás és szüret közti idő átlaga, akkor augusztus 22-én kezdődhet a szüret. Champagne-i gazdák azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ha nagyon meleg, esőmentes augusztus lesz, akkor ez az idő sokkal rövidebb lehet, és már 16-án szüretelni fognak, sőt, Chardonnay esetében ez akár 11-e is lehet. Ha így alakul, akkor még a kánikulai 2003-as évnél is korábban szüretelnek majd: akkor augusztus 18-án kezdték a szedést.

Champagne nincs egyedül, és nem lehet azzal magyarázni a dolgot, hogy ott nem kell megvárni a fenolos érettséget a szürettel, mert elég a technológiai érettség a pezsgőhöz: a délebbre fekvő Burgundia sem mért ilyen száraz és meleg májust 1920 óta: ez pedig felgyorsítja a vegetációs ciklust. Általában a virágzást követő 100 nap a mérce, de a modern szőlészeti technikákkal ez 90 nap körülire rövidült. A Domaine Leflaive-nál pl. augusztus 25-ére várják a szüretet, ilyen korán legutóbb 1893-ban volt.

Még délebbre, Bordeauxban, már május 1-én láttak virágokat a szőlőkben. Itt segíthet kicsit a hűvös tengeri levegő, amely az éjszakai lehűlésben nagy szerepet játszik. Ilyenkor a napközbeni 30 fokról 8-9 fokra is lemehet a hőmérséklet. Bordeauxban általában szeptember utolsó két hetében szüretelnek. Most van, aki augusztus végére számít a szüret kezdetével, de a Chateau Mouton Rothschild is azt jelezte, hogy valószínűleg szeptember elején szüretelni fognak már.

Mit jelent mindez? Egyelőre korai megmondani, még sok minden beleszólhat a dolgok alakulásába. Annyit tudni, hogy kockázatos lehet egy jó meleg évjárat is, mert ha túl hamar következik be az érés, a szőlő nem lesz elég aromás és komplex.

Címkék: 2011, Bordeaux, burgundia, Champagne, Évjárat, francia, franciaorszag, időjárás, rekord, szőlő, szüret

← Rágógumi a borban Kóddal nyit a Vylyan →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!