• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kóstolj újbort, gólyát menthetsz!

2020-11-15 ● Kodela Mia

Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei újborok több szempontból is különlegesek a pince számára.

Az újborok népszerűségét több tényező adja. A borkedvelők felfokozott várakozása, a borok jó fogyaszthatósága, az újborokhoz kapcsolódó francia és olasz hagyományok, valamint itthon a Márton-naphoz kötődő gasztronómiai rendezvények mind hozzájárulnak ehhez. Persze azért az sem utolsó, hogy ezek a borok állnak a legközelebb a szőlőhöz gazdag, gyümölcsös illatukkal és ízükkel.

A szőlőt nem zavarta meg a világban zajló felfordulás, szép volt az idei termés. A fertőbozi Vincellér Borbirtokon a mennyiséget említette Molnár Tibor ?Titi? az idei évjárat egyetlen negatívumaként, ebből a minőségből többet is szívesen látott volna a pincében. Az idei mustok után pedig végre palackba kerültek a Vincellér újborok.

madarmento_ujborok_2

?Jó pár éve készítünk újbort, fehéret zenitből, rozét és vöröset pedig zweigeltből. Ez utóbbi fajta különösen közel áll a szívünkhöz, mert édesapám honosította meg az országban, neki köszönhető, hogy ma foglalkoznak vele. A szüret végével az emberek egyre kíváncsibbak az új évjáratra, ezek a friss borok már előrevetítik, hogy mire lehet számítani, persze könnyed formában. Idén jól alakultak a körülmények, így a háromfajta újbort készítettünk a pincénél. A zenit finom marcipános, licsis karakterű, a rozénk idén tartalmasabb, lédús meggyel és cseresznyével, a vörös zweigelt pedig rumos, meggyes karakterű, némi finom tanninnal.

Tavasszal megújítottuk a Vincellér borcsaládunk címkéit, a célunk a minket körülvevő és meghatározó Fertő-táj élőlényeinek hangsúlyosabb megjelenítése volt. A primőr bornál viszont a borok vidám karaktere köszön vissza a megújult címkékről, a pince jelképállata, a gólya vidám, bohókás betűk között jelenik meg? ? mesélte Molnár Tibor ?Titi?.

Az idei év kihívásai sok újdonságot tanítottak, többek között azt, hogy a nehéz helyzetekben bizony mindenkinek jól jön a segítség. Ezért amikor a Soproni Madármentők Alapítvány a pince támogatását kérte, a Vincellér Borbirtok felajánlotta, hogy újborainak bevételéből palackonként 50 forintot adományoz jótékony célra.

madarmento_ujborok_3

Az alapítvány vezetője, Bodnár Ágota több éve ment madarakat és kisvadakat, egyre többen fordulnak hozzá bizalommal, ha sérült állatot találnak. ?Háromévnyi mentés után olyan sok megkeresést kaptunk, amit már nem lehetett önerőből finanszírozni, ezért idén tavasszal életre hívtuk az alapítványt. A legnagyobb kiadásaink az állatorvosi és a gyógyszerköltségek, az anyagi források előteremtése legalább akkora elhivatottságot igényel, mint maga a mentés. Sok adományt kapunk, a tárgyi juttatásokon túl azonban pénzbeli felajánlásokra is szükségünk van. Édesapám jó kapcsolatban van a Natura Vinotéka tulajdonosával, innen jött az ötlet, hogy felvegyük a kapcsolatot a Vincellér Borbirtokkal, akiknek még a logójukban is védett madár szerepel, egy gólya. Titi nyitott volt a megkeresésre, sikerült hamar megbeszélnünk a támogatás részleteit. Jól jön egy olyan forrás, amit szabadon tudunk felhasználni, és nem a saját pénztárcánkat terheljük a kezelések árával. Egyébként soproniként nagy vörösborfogyasztó vagyok, így külön örültem, hogy idén készült vörös újbor is. Már volt alkalmam megkóstolni a borokat, jó játék felfedezni az illatokat és az ízeket a pohárban.?

?Tiszteletreméltó az a munka, amit Ágotáék a sérült madarakért, kisvadakért végeznek. A Fertő-parton jó hírük van, jól tudnak együttműködni a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, enélkül persze nem is foglalkozhatnának védett madarakkal. A pincénél sokszor figyeljük a madarakat, annak külön örülünk, ha gólyát látunk. Mivel a párommal most várjuk első gyermekünk megérkezését, így a gólya hosszú időre a kedvenc madarunk lesz? ? tette hozzá Molnár Tibor.

Vincellér Borbirtok
www.facebook.com/vincellerborbirtok

Soproni Madármentő Alapítvány
www.facebook.com/sopronmadarmentes

(Fotók: Máthé Daniella/Kisalföld)

← Innovatív fejlesztéseikkel nyertek nemzetközi borturisztikai díjat Hazai arany a pezsgők világbajnokságán →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!