• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kreinbacher Juhfark 2011

2013-06-27 ● borravalo.hu

Friss, jól fogyasztható, nem túl komplex bor, melyben inkább a fűszeres, ásványos aromák érezhetők, semmint a gyümölcsök.

Kreinbacheréket nem kell bemutatni, a Tornai pince mellett Somlói léptékben az egyik nagy területtel rendelkező borászat. Aki nincs képben, annak elmondom: a legnagyobb a Badacsonyi Borgazdaság (kb. 68 ha, nagyjából, mint Taklerék Szekszárdon), de valamiért nem szoktunk róla beszélni. Tornaiéké a Hegyből bő ötven, Kreinbacheréké bő harminc hektár.

Milyen furcsa, hogy általában azon aggódunk egy fehér, száraz 2011-esnél, hogy ne legyen már oxidált, itt meg az villant be, hogy túl korán isszuk. Krétás-meszes mineralitás, sok növényi aroma, zöldfűszer, szerencsére nyoma sincs a korábbi túlhordózott stílnek.

Könnyed korty, de nem komolytalan, szépen hozza az illat jegyeit, savai nem élesek. Ugyanakkor fiatal. Enyhe alkoholtöbbet van kortyközépen, de szerencsére a finis nem kesernyébe fut ki. Bodorkós Norbert birtokigazgató azt mondta: „2011-ből … az alap juhfark egy egészen más szerkezetű bor lesz a korábban a pincétől megszokottakhoz képest. Ezt megelőzően a koncentráció és a magas érettség volt számunkra az elsődleges … előtérbe helyeztük a gyümölcsösséget és frissességet.”

Ebből a frissesség sikerült is, a gyümölcsöket nem érzem (juhfarknál nem is akarom). Másnapra nagyon szépen kisimul, összeér, jól fogyasztható, könnyen érthető arca a fajtának. Nem túl komplex és nem is végtelen hosszú, de nagyon kompakt kis bor, jó vétel. A Somlói Borok Boltjában 3100 Ft, ár-érték aránya 3,5 csillag.

Somló Guide

Címkék: 2011, 3.5 csillag, juhfark, Kreinbacher, Somló

← Hollóvár Hárslevelű 2011 Juhász Rosé Cuvée 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!