• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Krétaporos paptag pinot-bubusoknak

2008-04-03 ● borravalo.hu

Dr.Nemtudomka néhány töredékes szövegdarabot pakolt fel Borravalóra, amíg mézkutató légi útra kelt, pontosabban pimasz méznyalás végett elhúzott kedves Itáliájába. Verona és Velence térségébe, ahonnan majd jól beszámol a mi kedves közönségünknek.Szepsyvel a hegyen

Dr. Nemtudomka rengeteget utazik, mostanában is ? buszon, vonaton, automobilon, s mikor eszébe jut valami, lefirkantja vagy legújabb kütyüjébe bepötyögi. A fenti gondolatok így jöttek össze, egyik borvidékről a másikra tartván. Most meg épp Veronában van, a Vinitaly-n zsűrizik. Beszámolója jövő hétre esedékes. Addig is:

Volt egyszer egy Krétakör

A Krétakör kegyetlen és zseniális és röhejes társulata átalakul úgymond, megszűnik társulatos repertoár-színház lenni, hát marha jó. Ebben a kis országban, melyen épp? kiütköznek örök és reménytelen félperiférikusságának aktuális hullafoltjai, kompország ugye, mely ismét épp a keleti part felé tart, és a büdös életbe nem lesz jobb hely, nos, ebben az országban némely arcok, emberek, tájak, borok és a kultúra ér nagyon sokat, ezek jelentik az én hazámat, nem a béközépszar, uncsi, öntudatos mucsaiság változatai.

Az egyik legjobb kulturális műhely volt a Krétakör, úgy fest tehát, eggyel kevesebb jó hely lesz e kátyús kis hazában, mert sztem az átalakulás annyit fog jelenteni, hogy szétesik a társulat. Well, a Krétakör oldalvizén működikdött a Krétakör SzínészTáncZenekar, március 15-én vidám és családias koncertet adtak a Sirályban, ez volt a legjobb és legméltóbb ünnep aznap a béközép borzolta Budapesten. Talán a Gyere kislány gyere, a diszkóklubban vár már a zene átértelmezése tetszett a legjobban, igazivá vált ez az agyrém, ez maga a Krétakör (volt): igazivá tett agyrémek, ironikus, tehetséges átértelmezett, kegyetlen és zseniális és röhejes, pomó színház, jó volt, köszönet.

Mármost jó (rossz) szokásunk szerint boritalokkal doppingoltunk, szerencsénkre a Sirály büféjében vannak épeszű borok, mi a Juhász testvérek vöröseit kortyolgattuk. Ezek a Juhász brothers Egerben kavarják, nagyon jól. A minapi egri/akadémiai bormustrán is az ő bikájuk tetszett a legjobban, ilyesmi borokat is nyakalhatni a Sirályban.

A paptag nem azt jelenti, mint amire mindenki elsőként gondol, hanem papi (püspöki) birtokrészt. A Juhász-testvérek egri pincészetének egyik területe, egy csaknem 10 hektáros csúcsdűlő volt a papoké a papok városában. Úgy tűnik, a Juhász brothers a nehezebb utat választva minőségi borra tette föl az életét. A Paptag brand és zászlósbor, nem készül minden évben, csak ha tökéletes a gyümölcs, a brutális hozamkorlátozást (30 q/ha) követően éretten, 22 mustfokon leszedett szőlő hagyományosan, kádban erjedt, mint a régi öregek korában, majd második töltésű barrikban érett tömör, bársonyos, krémes, igen koncentrált és feltűnően harmonikus, gyümölcsös, elegáns barikkal haloványan megfuttatott vörösborrá.

Pinot-bubusoknak

Qrvára elfelejtkeztünk egy érdekes pinó-kóstolóról, mely pár hónapja zajlott az Etyeki Kúria új kóstolótermében. A dologra azért érdemes visszatérni, mert nemzetközi szortimentet kínált a Rudi Krizan osztrák flying winemaker, a Kúria főborásza-tanácsadója által összeállított menü, és az ember nem mindennap csócsálhat mindenféle külhoni pinókat. Előre kell bocsátanunk, hogy a tán tucatnyi kóstoló a tán tucatnyi külföldi tétellel összehasonlítva igen magasra értékelte a Kúria pinóját (melynek borait magunk jól hangoltnak és profinak tartunk, némely kicsit vastagabb és komplexebb tételeit egyenesen kiválónak).

A legnagyobb sikert Umathum 2005-ös tétele aratta: világosabb komplexió, finom tósztos hordóillat, fanyar sav és lágy faktúra, telt test és harmonikus struktúra. Nagyon újvilágis volt az újvilági, muhaha Cono Sur 2006: ez karcsú, tüzes (14 %-os szesszel), internacionális karakterrel rendelkező, ilyen bárhol készülhetne-típusú, nagyon könnyed és pinós pinó. Az osztrák pinók ehhez képest télleg hűvösebbek, kevésbé intenzívek, de mélyebbek, bonyolultabbak voltak. (Umathum mellett ilyen volt Prieler 2005-ös tétele).

Érdekes volt tapasztalni a két burgundi tétel sajátosan old style-jellegét, kicsit olyan modernizáció, borászati forradalom előtti lazább, animális vagy earthy jegyeket villantó stílusát, egyébként 2005-ös (Vieille Vignes, Domaines des Beaumont), ill 2004-es palackok voltak (Morey St. Denis, Clos de Lambrays). A magyarok közül az ötös Vylyan komplexebbnek tűnt, mint a barnuló-lágyuló négyes Tiffán, és tetszést aratott tehát a Kúria hatos tétele intenzív, tüzes karakterével. Érdekes és sokatmondó mozzanat, hogy emez etyeki vörösbor párdarabja, a hozzá stilisztikailag leginkább közel álló bor a 2003-as új-zélandi tétel volt (Schubert Wines Ltd, Martinsborough), a maga epres, koncentrált, sós érintésű, csípős (14,5%), kövér és meleg karakterével.

Szepsyvel a hegyen

Jártunk Szepsyvel a hegyen. Megnéztünk néhány mádi kertet, a Szepsy-féle eredetvédelmi klasszifikáció központi fogalmát. Az Úrágya és az Urbán kertjei különös és tényleg valahogy régmúlt idők hangulatát árasztják, főképp tán azért, mert a mádiak által bástyáknak hívott, a földből kiszedett kövekből emelt falak vastagságán látszik, hogy évszázadok alatt rakták őket, egyébként ma is szedik a követ, amikor van egy kis idő. A XVI. században kezdődött itt robbanásszerű fejlődés, amikor a török elfoglalta a déli végeket, mindenekelőtt a Szerémséget, amely a Római Birodalom idején és a török hódoltságig az akkori világ egyik elsőszámú borvidéke volt, sűrű szövésű, virágzó mezővárosokkal rendelkező, dimbes-dombos európai-pannón kultúrtáj, melyet a török hódoltság overkillje változtatott pusztává. (Érdekes módon itt is létezik a Tarcal és Olaszi helynév).

Látható, hogy a kert egy clos, kőfallal körülvett ültetvény, de a kert szigorúbb, zártabb, szűkítettebb és kisebb, teljesen homogén termelési egység. A dűlő voltaképpen kis hegy vagy annak napos oldala, lehet száz hektár is, mint például a Danczka, de nem egységes, se topográfiailag, se talajtanilag. A clos is lehet nagy, lásd Clos de Vougeot, mely 50 hektáros, de a kert nem: a legnagyobb eddig kijelölt mádi kert két hektár körüli. Csörögve csörtettünk a változatos kövekből rakott kőfalakon, melyeken szembetűnő a kőzetek sokfélesége. Szepsy rövid földtörténeti összefoglalója szerint a vulkáni kiömléses és tufás kőzeteket az utóvulkáni földrengések széttörték, a gejzír-tevékenység vagy kovásította, vagy összecementálta a cuccot.

A hőforrások a vulkanizmus előtti Pannón-tengeri mészkövet is hozzámixelték e talajtani küvéhez, elképesztően változatos, a borra kitalált edáfikus hardvert hozva létre. Ez a talaj, az eszményi aszús-kontinentális klíma a hegyek déli lábánál elterülő folyókkal és a több, mint félezer éves, a legkorszerűbb európai önológiai tudást is felhasználó kultúra és tradíció ? ez a tokaji terroir.

Itt az Úrágyán és az Urbánon főleg öreg szőlők vannak, akik többet tudnak, mint a fiatalok, bár van, amit már elfelejtettek: az erős növekedést például vagy a laza fürtszerkezetet, ami segíti a botritizálódást. Öreg szőlő sosem aszúsodik úgy, mint a fiatalok. Gyökerei mélyebbre nyúlnak, nem a nitrogénes-szerves anyagos rétegbe kapaszkodnak, hanem a nagyon sovány ásványos talajba. Meg is kóstoltunk egy bort az Urbánról: a 2006-os furmint ásványos, tömör, titokzatos és kerek, tükrözi a 40-70 éves tőkéket tartalmazó, talajtanilag a Szent Tamáshoz hasonlító, de még annál is kövesebb-kvarcosabb, eleddig ismeretlen dűlőt. További részletek a Borigo következő számában.

Korábban:

Tokaj tanácstalan, Somló darabos – a nagy furmint-teszt

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Röptében a királyleányka

Koncentrált fehérek és spanglibor Etyeken

Zene-bora IV:100 %-os nők

Címkék: Clos de Lambrays, Cono Sur, Domaines des Beaumont, Etyeki Kúria, Juhász, Morey St. Denis, Paptag, Schubert Wines, Szepsy, Umathum, Úrágya, Urbán, Vieille Vignes, Vylyan

← Láttunk, hallottunk, beszélünk ? Tavaszi Borfesztivál 2008 Fogoly pápák kérték →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!