• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Lassan eltűnik a posztkádári stich

2007-11-14 ● borravalo.hu

Tradícióvá vált, hogy baráti borklubunk, a Halál a Májra Polgári Kör ?56 évfordulóján a Somlóra menekül inkább az utcán bugyborgó árpádsávos jam szaga elől. Ezúttal kisebb mestereket látogattunk meg, Kolonics és Spiegelberg urakat, valamint átrágtuk magunkat a Tornai-szortimenten. Benyomásunk szerint Somlón a helyzet változatlan.

Ami olyasmit tesz, hogy. Vannak a nagyok, Kreinbacher és Tornai, akik a vagy háromezer tulaj között elaprózott hétszáz hektáron a legnagyobbak kábé 25 illetve 50 hektárral. (Van még egy hasonlóan nagy hal, Demjánnak is ilyesmi birtokai lehetnek, de ő valamiért nem tud megjelenni a piacon arcos branddel, pedig nemcsak itt, hanem Etyeken és Badacsonyban is jelen van évszázadok óta).

A nagyok vélhetőleg jótékonyan hatnak egymásra és a kicsiny borvidék egészére, hisz? a piaci versenyhelyzet a minőség irányába hat. Tornaiék télleg emberemlékezet óta jelen vannak a borvidéken (1946 óta gazdálkodnak itt), imázsuk és borstílusuk hogyismondjam nem mentes némi (poszt)kádári stichtől, de hála Tornai Tamás nyitottságának és jó szellemének, a pincészet vedli lefele azokat jegyeket (nem képzavar ez, gyerekek?), melyek inkább egy előző korszakra emlékeztetnek.

Irdatlan beruházások mellett (30 hektár újratelepítése, a tárolókapacitás növelése, új feldolgozó és palackozó gépsor beállítása) jó néhány újhordót állítottak be, melyek egyelőre ugyanazt a kicsit uniformizáló, szép virágillatot kölcsönzik a legkülönfélébb szép Tornai-boroknak, közös nevezőre hozva a 2006-os csomorikát és az Olaszrizlinget a Hárslevelűvel, de a hordós kapacitás növelés jó irány, nincs nagy somlai hordó nélkül.

A hegyen folyik a birtokkoncentráció, rengeteg parcella elé tűzték ki az eladó táblát, az egyik nagy által brutálisan, 25-30 milliósra felvert hektáronkénti árak lefelé mozognak, most vegyen szőlőt a hegyen, akinek van fölös suskája. A pincészetek (impresszionisztikus, nem tudományos tipológiával) három kategóriába sorolhatók.

Igen számosan vannak a hagyományos hígak, akik egy-két hektárjukról egyenetlen színvonalú borokat bocsátanak ki, boraikat egy régi vágású kádárista borturizmus keretei között értékesítve. Vannak a tehetséges kismesterek, akik eszeveszett szép, koncentrált, minerális és szép savú borokat komponálnak, számuk tíz alatt, ők fejezik ki leginkább Somló géniuszát, mely tehát az ásványos, hosszan ászkolt, harmonikus, nagy fehér borról szól. És vannak a nagyok, akik egyre jobb borokat készítenek, a tiszta lappal induló Kreinbacheréket modernebb point of view jellemzi, Tornaiék pedig képesnek tűnnek a modernizációra. 

A hegyen ugyanúgy nehéz európai nívójú szállást találni, mint mondjuk Villányban, Tokajon vagy mint a legtöbb magyar borvidéken. Márpedig ha ide akarom hozni és lojális fogyasztóvá akarom tenni a potenciális fogyasztót, korszerű (wellness-szel, nagyon, nagyon jó fürdőszobákkal és tévékkel, internettel, kivételesen jó konyhával, mindenekfelett kifogástalanul pásszentos nyílászárókkal rendelkező) szállodák kellenek.

Szállodák nélkül a magyar borvidékek beleragadnak egy álmos, nem a minőségi borról szóló posztkádári partikuláris pitiáner panziós vendéglátásba, ami a biztos lemaradás és a kis haszon záloga a számla nélküli szobáztatással és a másfél órás programot kínáló, térfogatszázalék-ivó, tipikus posztkádári-vesztbalkáni magyar borturizmussal. A Hotel Somló felújításra szorul, e sorok írója tettlegességig fajuló nézeteltérésbe bonyolódott a nyílászárókkal, melyek mintegy egymással összeesküdve azon voltak, hogy beengedjék az esős éjszaka minden hidegét szerző didergő tagjaira, és a HMPK több tagja hasonló jelenségekre panaszkodott. A konyha jó. A szortimentből a hatos tramini és a kései, nemespenész érintette Olaszrizling 2005 tetszett a legjobban.

Kolonics Károly még hangját kereső, szenvedélyesen somlói, a hegyhez nagyon erősen kötődő ember, koncentrált olaszrizlingjei a jó érzékű és nagy jövőjű borász tehetségét és a hegy ásványait-savait egyaránt tisztán tükrözik. Kicsit a honi panaszkultúra jegyében fogant szavai azt sejtetik, hogy otthonról nem kapja meg azt a támogatást, ami nélkül szerintünk nem lehet sikeres borászatot építeni.

Jó bor ott készül leginkább, ahol a feleség abszolúte a borász mellé áll, vagy ott, ahol nincs feleség… Mint Spiegelberg Istvánnál, emez eleven, élettel teli, élni tudó, tehetséges pasasnál, akinek talán legszebben csendültek a borai a HMPK 2007-es somlói túráján, de a róla szóló szöveg a 45. heti Figyelő Borpult című rovatának Tükörhegyi rizlingek című kisesszéjében folytatódik.

Dr. Nemtudomka

ps: Tényleg, eszünkbe jutott, hogy összecsapatjuk Somló és Tokaj furmintjait, hogy megnézzük, mi a helyzet. A mega Furmint vs. Furmint kóstolóról hamarosan beszámolunk! 

Korábban:

Somló. Tavasz. Évjáratkóstoló. Bazalt. Fiúutód
Önök kérték: Tesco kóstoló

Borfalusi környezet a Műcsárdánál

Címkék: hárslevelű, HMPK, Kolonics Károly, Kreinbacher, olaszrizling, Somló, Spielberger István, Tornai, Tramini

← Vili, mint a bogyó leve Kérlelhetetlen terroiristák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!