Ami olyasmit tesz, hogy. Vannak a nagyok, Kreinbacher és Tornai, akik a vagy háromezer tulaj között elaprózott hétszáz hektáron a legnagyobbak kábé 25 illetve 50 hektárral. (Van még egy hasonlóan nagy hal, Demjánnak is ilyesmi birtokai lehetnek, de ő valamiért nem tud megjelenni a piacon arcos branddel, pedig nemcsak itt, hanem Etyeken és Badacsonyban is jelen van évszázadok óta).
A nagyok vélhetőleg jótékonyan hatnak egymásra és a kicsiny borvidék egészére, hisz? a piaci versenyhelyzet a minőség irányába hat. Tornaiék télleg emberemlékezet óta jelen vannak a borvidéken (1946 óta gazdálkodnak itt), imázsuk és borstílusuk hogyismondjam nem mentes némi (poszt)kádári stichtől, de hála Tornai Tamás nyitottságának és jó szellemének, a pincészet vedli lefele azokat jegyeket (nem képzavar ez, gyerekek?), melyek inkább egy előző korszakra emlékeztetnek.
Irdatlan beruházások mellett (30 hektár újratelepítése, a tárolókapacitás növelése, új feldolgozó és palackozó gépsor beállítása) jó néhány újhordót állítottak be, melyek egyelőre ugyanazt a kicsit uniformizáló, szép virágillatot kölcsönzik a legkülönfélébb szép Tornai-boroknak, közös nevezőre hozva a 2006-os csomorikát és az Olaszrizlinget a Hárslevelűvel, de a hordós kapacitás növelés jó irány, nincs nagy somlai hordó nélkül.
A hegyen folyik a birtokkoncentráció, rengeteg parcella elé tűzték ki az eladó táblát, az egyik nagy által brutálisan, 25-30 milliósra felvert hektáronkénti árak lefelé mozognak, most vegyen szőlőt a hegyen, akinek van fölös suskája. A pincészetek (impresszionisztikus, nem tudományos tipológiával) három kategóriába sorolhatók.
Igen számosan vannak a hagyományos hígak, akik egy-két hektárjukról egyenetlen színvonalú borokat bocsátanak ki, boraikat egy régi vágású kádárista borturizmus keretei között értékesítve. Vannak a tehetséges kismesterek, akik eszeveszett szép, koncentrált, minerális és szép savú borokat komponálnak, számuk tíz alatt, ők fejezik ki leginkább Somló géniuszát, mely tehát az ásványos, hosszan ászkolt, harmonikus, nagy fehér borról szól. És vannak a nagyok, akik egyre jobb borokat készítenek, a tiszta lappal induló Kreinbacheréket modernebb point of view jellemzi, Tornaiék pedig képesnek tűnnek a modernizációra.
A hegyen ugyanúgy nehéz európai nívójú szállást találni, mint mondjuk Villányban, Tokajon vagy mint a legtöbb magyar borvidéken. Márpedig ha ide akarom hozni és lojális fogyasztóvá akarom tenni a potenciális fogyasztót, korszerű (wellness-szel, nagyon, nagyon jó fürdőszobákkal és tévékkel, internettel, kivételesen jó konyhával, mindenekfelett kifogástalanul pásszentos nyílászárókkal rendelkező) szállodák kellenek.
Szállodák nélkül a magyar borvidékek beleragadnak egy álmos, nem a minőségi borról szóló posztkádári partikuláris pitiáner panziós vendéglátásba, ami a biztos lemaradás és a kis haszon záloga a számla nélküli szobáztatással és a másfél órás programot kínáló, térfogatszázalék-ivó, tipikus posztkádári-vesztbalkáni magyar borturizmussal. A Hotel Somló felújításra szorul, e sorok írója tettlegességig fajuló nézeteltérésbe bonyolódott a nyílászárókkal, melyek mintegy egymással összeesküdve azon voltak, hogy beengedjék az esős éjszaka minden hidegét szerző didergő tagjaira, és a HMPK több tagja hasonló jelenségekre panaszkodott. A konyha jó. A szortimentből a hatos tramini és a kései, nemespenész érintette Olaszrizling 2005 tetszett a legjobban.
Kolonics Károly még hangját kereső, szenvedélyesen somlói, a hegyhez nagyon erősen kötődő ember, koncentrált olaszrizlingjei a jó érzékű és nagy jövőjű borász tehetségét és a hegy ásványait-savait egyaránt tisztán tükrözik. Kicsit a honi panaszkultúra jegyében fogant szavai azt sejtetik, hogy otthonról nem kapja meg azt a támogatást, ami nélkül szerintünk nem lehet sikeres borászatot építeni.
Jó bor ott készül leginkább, ahol a feleség abszolúte a borász mellé áll, vagy ott, ahol nincs feleség… Mint Spiegelberg Istvánnál, emez eleven, élettel teli, élni tudó, tehetséges pasasnál, akinek talán legszebben csendültek a borai a HMPK 2007-es somlói túráján, de a róla szóló szöveg a 45. heti Figyelő Borpult című rovatának Tükörhegyi rizlingek című kisesszéjében folytatódik.
Dr. Nemtudomka
ps: Tényleg, eszünkbe jutott, hogy összecsapatjuk Somló és Tokaj furmintjait, hogy megnézzük, mi a helyzet. A mega Furmint vs. Furmint kóstolóról hamarosan beszámolunk!
Korábban:
Somló. Tavasz. Évjáratkóstoló. Bazalt. Fiúutód |
Önök kérték: Tesco kóstoló |