A lecsóról még a Wikipédia is azt írja, hogy magyar étel, az angolban is a magyar szóalak honosodott meg. Mindez annak ellenére, hogy tágabb értelemben Franciaországtól Izraelig megtalálható, szűkebben véve pedig minden szomszédos országban megvannak a változatai. Hogy honnan jött az kérdés, mi magyarok azonban igazi, hagyományosan magyar ételklasszikussá tettük. Lecsósztori.
Mis-mas, zakuszka, ratatouille, ajvár, gyuvecs, szataras, saksuka – és még rengeteg más ételnév, ami mind a lecsót, annak bizonyos változatát fedi. Itthon is igen változatosan készül, tájegységenként, városonként, de még családonként is eltérő lehet, az összetevők típusa és aránya, de még a vágás módja is olyan preferencia, melyről évtizedek óta vitatkoznak. Annyi bizonyos, hogy a bolgárkertészek közreműködésével érkezett, a lecsó szó pedig közismertté az 1920-as évektől vált, a konzervek tömeges megjelenésével, az Első Magyar Conserv Gyárnak köszönhetően. Katona Csaba történésszel a lecsó sztorit göngyölítettük fel, itt lehet meghallgatni: