• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Lecsó: nem egyedi, mégis egyedül a mienk

2023-09-13 ● Kántor Endre

A lecsóról még a Wikipédia is azt írja, hogy magyar étel, az angolban is a magyar szóalak honosodott meg. Mindez annak ellenére, hogy tágabb értelemben Franciaországtól Izraelig megtalálható, szűkebben véve pedig minden szomszédos országban megvannak a változatai. Hogy honnan jött az kérdés, mi magyarok azonban igazi, hagyományosan magyar ételklasszikussá tettük. Lecsósztori.

Mis-mas, zakuszka, ratatouille, ajvár, gyuvecs, szataras, saksuka – és még rengeteg más ételnév, ami mind a lecsót, annak bizonyos változatát fedi. Itthon is igen változatosan készül, tájegységenként, városonként, de még családonként is eltérő lehet, az összetevők típusa és aránya, de még a vágás módja is olyan preferencia, melyről évtizedek óta vitatkoznak. Annyi bizonyos, hogy a bolgárkertészek közreműködésével érkezett, a lecsó szó pedig közismertté az 1920-as évektől vált, a konzervek tömeges megjelenésével, az Első Magyar Conserv Gyárnak köszönhetően. Katona Csaba történésszel a lecsó sztorit göngyölítettük fel, itt lehet meghallgatni:

Címkék: gaszttronómia, hagyma, lecsó, lecsókolbász, paprika, paradicsom

← A vermut életérzés Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!