• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Legyen Ön is Master of Wine!

2012-06-20 ● Kántor Endre

Néha piedesztálra emeljük őket, néha be-beszólongatunk nekik ? akárhogy is, a Master of Wine-ok, a „bordzsedik” a borvilág fókuszában vannak már jó ideje. Biztos jele az MW betűk erejének az, hogy manapság már hazai borverseny/boresemény sincs meg nélkülük. Hát most mindenki próbára teheti magát.

Jelenleg összesen 298 Master of Wine van, de ez a szám hamarosan változik, hiszen idén rekordszámú jelentkező akadt, akik úgy döntöttek, nekifutnak a vizsgának. Tudjuk, hogy akadt köztük magyar jelentkező is, egy ideje már mi is aspirálunk egy címre, elvégre milyen bor ország vagyunk, ha még egy MW-nk sincsen. (Akinek először sikerül, itthon biztosan mennybe megy, felkészülhet egy jó kis roadshow-zásra a médiában és a gasztro eseményeken.)

A Master of Wine intézet adatai szerint idén 98-an vágtak neki a megmérettetésnek, 21 országból. Külön kiemelték Indiát és Kínát, tekintve, hogy ezen országokban még nincs MW, a borpiac azonban gyorsan fejlődik.

Nehogy azt gondolja azonban valaki, hogy egy életem, egy halálom, ő bizony megpróbálja. Nem úgy van az. A vizsgának nekifutni minimum 2 év tanulás után lehet. Addig járni köll az oskolát, és fizetni a tandíjat, ami nem kevés pénz. Aztán jöhet a vizsga, ha valaki nem morzsolódik le addig. Melynek van egy potom 10 ezer szavas (!) ?disszertációs? része, plusz a teszt, melyben elméleti és gyakorlati tudásról kell bizonyíthatóan számot adni. Úgymint a 300 pontból legalább 195-öt elérni.

Ha valaki még most is úgy gondolná, hogy ez gyerekjáték, hát legyen némi önbizalom csökkentő figyelmeztetés az a kis tény, hogy évente egy vizsga van, egy esély, és összesen háromszor lehet próbálkozni. Merthogy nem szokás azonnal megugrani a lécet. Ahogy az egyik magyar aspiránstól megtudtuk, meg kell ugrani az elsőéves vizsgát is, hogy másodévre engedjenek. „Na én most ezt írtam, az sem piskóta. Tavaly az elsősök 30%-át engedték át másodévre?.” – mondta.

Lehet a rendszert szidni, azt mondani, hogy ez egy gittegylet, divatossá tett úri huncutság, meg ilyesmi. De érdemes az idei vizsgapapírt kicsit átnézegetni és utána verdiktet mondani. Aki meri, tesztelje le magát, a nyilvánosságra hozott idei vizsgalap letölthető innen.

Hajrá!

Címkék: bordzsedi, Master of Wine, MW, tanulás, vizsga

← Pörög a bor-iránytű Nesze semmi, fogd meg jól →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!