• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Legyen Ön is Master of Wine!

2012-06-20 ● Kántor Endre

Néha piedesztálra emeljük őket, néha be-beszólongatunk nekik ? akárhogy is, a Master of Wine-ok, a „bordzsedik” a borvilág fókuszában vannak már jó ideje. Biztos jele az MW betűk erejének az, hogy manapság már hazai borverseny/boresemény sincs meg nélkülük. Hát most mindenki próbára teheti magát.

Jelenleg összesen 298 Master of Wine van, de ez a szám hamarosan változik, hiszen idén rekordszámú jelentkező akadt, akik úgy döntöttek, nekifutnak a vizsgának. Tudjuk, hogy akadt köztük magyar jelentkező is, egy ideje már mi is aspirálunk egy címre, elvégre milyen bor ország vagyunk, ha még egy MW-nk sincsen. (Akinek először sikerül, itthon biztosan mennybe megy, felkészülhet egy jó kis roadshow-zásra a médiában és a gasztro eseményeken.)

A Master of Wine intézet adatai szerint idén 98-an vágtak neki a megmérettetésnek, 21 országból. Külön kiemelték Indiát és Kínát, tekintve, hogy ezen országokban még nincs MW, a borpiac azonban gyorsan fejlődik.

Nehogy azt gondolja azonban valaki, hogy egy életem, egy halálom, ő bizony megpróbálja. Nem úgy van az. A vizsgának nekifutni minimum 2 év tanulás után lehet. Addig járni köll az oskolát, és fizetni a tandíjat, ami nem kevés pénz. Aztán jöhet a vizsga, ha valaki nem morzsolódik le addig. Melynek van egy potom 10 ezer szavas (!) ?disszertációs? része, plusz a teszt, melyben elméleti és gyakorlati tudásról kell bizonyíthatóan számot adni. Úgymint a 300 pontból legalább 195-öt elérni.

Ha valaki még most is úgy gondolná, hogy ez gyerekjáték, hát legyen némi önbizalom csökkentő figyelmeztetés az a kis tény, hogy évente egy vizsga van, egy esély, és összesen háromszor lehet próbálkozni. Merthogy nem szokás azonnal megugrani a lécet. Ahogy az egyik magyar aspiránstól megtudtuk, meg kell ugrani az elsőéves vizsgát is, hogy másodévre engedjenek. „Na én most ezt írtam, az sem piskóta. Tavaly az elsősök 30%-át engedték át másodévre?.” – mondta.

Lehet a rendszert szidni, azt mondani, hogy ez egy gittegylet, divatossá tett úri huncutság, meg ilyesmi. De érdemes az idei vizsgapapírt kicsit átnézegetni és utána verdiktet mondani. Aki meri, tesztelje le magát, a nyilvánosságra hozott idei vizsgalap letölthető innen.

Hajrá!

Címkék: bordzsedi, Master of Wine, MW, tanulás, vizsga

← Pörög a bor-iránytű Nesze semmi, fogd meg jól →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!