• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: Obamára szavaztak a borászok

2008-11-11 ● borravalo.hu

Stevie Kraft Londonból jelenti: Obama győzött a borállamokban, elsöprő többséggel; odacsapott a válság a csúcsboroknak is; az Oremusról írnak a The Timesban; és úgy néz ki igaz a „Kerülőutak-effektus”. Hogy mindez mit jelent? Kiderül alant.Mégis sört iszik, pedig még borklub alapító tag is…

Obama győzött a borállamokban

Apró adalék az első fekete elnök, a világ nagy rményeinek beteljesítője, a jófej Amerika várható megteremtőjének győzelméhez: a bortermelő államokban mind rá szavaztak. A rá szavazó államokban évente 775,8 millió gallon bort termelnek, míg a McCainre szavazókban mindössze 4,3 milliót. Vagyis a bortermelők több mint 99 százaléka adta a voksát Obamára. A legnyilvánvalóbb természetesen Kalifornia, de itt van New York állam, illetve a nyugati parti Pinot Noir területek: Oregon, Washington. Emellett a szintén borászkodó Ohio, Michigan, Florida és New Jersey is Obamára voksolt. Ehhez képest McCainnek mindösszesen kettő bortermelő állam jutott: Texas és Kentucky. Furcsa mód a republikánusok inkább a Whiskey-államokban voltak kemények.

Bővebben…

Tudjuk mit ivott ClintonOdavert a válság a csúcsboroknak

Rendesen odatett a hitelválság a csúcsboroknak is. A múlt héten egy chicagói árverésen 6500 dollárért ütöttek le egy 1990-es Romanee Contit, amely egy évvel ezelőtt még 20 000 dollárt ért. Az azért elég komoly zonderangebót. A megspórolt pénzért lehet venni mondjuk 1-2 hektár jobbfajta dűlőt Hegyalján. Vagyis, aki türelmes volt, ráadásul van egy kis pénze, most egyetemista áron szerelheti fel a pincéjét jobbfajta borokból. Ráadásul ebben a szegmensben nem nagyon tartanak akciókat…  A bortőzsdeindex, a Liv-Ex pár héttel a normál tőzsdei indexek után kullog, tekintettel arra, hogy itt általában azt a pénzt szokás befektetni, amelyet az ember más tőzsdézéssel keresett. Augusztusban a csúcs 262,71 pont volt, október végére viszont az Liv-Ex index 221 ponton járt, azóta is süllyed. Hölgyek-urak, elő a paplanba varrt dollár tízezrekkel, ilyenkor kell bort venni!

Bővebben…

Mi a fene az a Liv-Ex?

Oremus a Timesban

Jane MacQuitty, a Times borkritikusa minden héten körbejárja a boltokat, és összeválogat egy kartonravalót a legjobb vételekből. Ezen a héten a Berry Brothersnél, London legnagyobb presztízsű borkereskedőinél talált egy kis palack késői szüretelésű furmintot az Oremustól. A 0,5 literes palackért majd’ 15 fontot  kérnek Berryék. A bort amúgy revelációnak nevezi MacQuitt a rövid leírásban.

Bővebben…

Tényleg igaz a „Kerülőutak-effektus”

Legendás volt borász – és borász közeli, meg borász közeli-közeli – körökben, hogy a Sideways című film hatására micsoda Pinot Noir őrület indult az USA-ban. A film két jóbarát útját követi végig Kalifornia bortermelő részein, az egyikük kemény Pinot Noir-függő, és keményen ostorozza a merlot-ból készült borok fogyasztóit. Az addig merlot kedvelő népek a Nyugati-parton mindenhol pinotért csapkodták a kóstolópultot. A borászok sok helyen át is oltották az ültetvényeket – állítólag.

A filmet 2004-ben mutatták be. A Sonoma Állami Egyetemen mostanra fejezték be a kutatást, amely igazolta a legendát a pinot őrületről. A merlot, a pinot noir, és kontrollcsoportként a Shiraz-CabSav küvék eladásait vizsgálták. A 2004-es bemutató után az addig egyenletesen csökkenő eladásokból egyszer csak kiugrott a Pinot Noir, és megindult fölfele, majd követte a CabSav-Shiraz is. Szegény merlot kullogott csak az eladások legvégén. Nofene, mégis igaz…

Bővebben…

Korábban:

London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

Az ellen nem véd

Címkék: Csúcsbor, Hírek, hírszüret, kerülőutak, London, obama, oremus, válság

← Az évtized borai készülhetnek Balatonon WTF?! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!