• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Az évtized borai készülhetnek Balatonon

2008-10-31 ● Kántor Endre

A balatoni borászok péntek reggeli közleménye szerint a nyáron többször beharangozott hőségriadó is azt segítette, hogy az évtized legjobb borát tudják elkészíteni a balatoni pincészetek. Magyarán, ha 2008 szerepel a címkén, az évtized legjobb alapanyagából készült bort jelenti, két balatoni pince és a Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászai Kutatóintézet szerint.

A Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászai Kutatóintézete szerint a fajták közül kiemelkedően szerepelt a Pinot-fajtakör és azon belül is a Szürkebarát (Pinot Gris). Bíztató a napokban szüretelésre került Kéknyelű minősége is, mondta Dr. Májer János. Április és május meleg, napfényes és viszonylag száraz volt. Ezt követte egy rendkívül csapadékos (121,8 mm) június, majd jött a rendkívül meleg és száraz augusztussal és szeptember. Szeptember elején még hőségriadót is el kellett rendelni ? az ilyen meleg felgyorsítja az érési folyamatokat.

A Garamvári Szőlőbirtokon elsőként a korai érésű Irsai Olivért szüretelték, Garamvári Vencel szerint igen jó mustfokkal. Jó mustfoka volt a muscat ottonelnek is, a pincészet előrejelzése szerint az idei év fehérborai közül kiváló minőségű a sauvignon blanc és a chardonnay. A savblanc-nál 19-nél magasabb, a chardonnay-nél 21-es mustfokot mértek. A kékek közül a pinot noiré volt az első szüret, a többi kékszőlőhöz hasonlóan magas mustfokkal (21) és tökéletes fenolos érettséggel került a feldolgozóba ? mondta Garamvári Vencel. Utoljára a cabernet-k kerültek sorra, október 20-án fejezték be a szüretet. A cabernet franc és a cabernet sauvignon mustfoka 19,6 és 21 között volt, ezek szerint az elmúlt tíz év legjobb terméséből készíthetnek borokat idén.

Varga Péter szerint már a korai fajtáknál (Csabagyöngye Irsai Olivér) látszott, hogy ez az év a korábbiaknál nem csak magasabb mustfokot, de nagyobb aromagazdagságot és szebb savszerkezetet is produkál. A Varga pincénél az Olaszrizling hozta magát jobban az átlagosnál, a Szürkebarátok pedig soha nem látott aromagazdagsággal és szárazanyag-tartalommal bírtak.

Várjuk a fehéreket nagyon, hogy a fentiekről meggyőződhessünk magunk is, a vörösekre még kicsit többet kell várni. Kérdés, hogy a többi balatoni borásznál mi a helyzet, ennek jól utánakérdezünk, sőt, ha már itt tartunk, régiószinten is érdemes körülnézni: mi van Somlón, Csopakon, Zalában?

Korábban:

Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész

Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

A legjobb dél-dunántúli borok

Címkék: 2008, Balaton, Évjárat, Garamvári, kutatóintézet, pannon egyetem, Varga

← London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok London jelenti: Obamára szavaztak a borászok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!