• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok

2008-10-27 ● borravalo.hu

Stevie Kraft londoni emberünk a világ borkereskedelmi központjában ül, és figyel. Arra, hogy mi történik a bor világában: hírekre, eseményekre, sztorikra. Minden héten beszámol ezekről. Most például arról, hogy aggódnak Bordeaux-ban a recesszió miatt, vízálló boros légi tasakról, ausztrál bozóttüzekről, meg díjnyertes rab borokról.

Aggódnak Bordeaux-ban

Félnek a Bordeaux-i borászok, hogy a recesszió elszúrhatja a karácsonyukat. Ahogy mondják,  komoly kihívásokat tartogat az év vége. Jelesül: ha a recesszió miatt a gennyesen gazdagoknak is elkezd rosszul menni, ugyan ki veszi meg a csúcs-chateau-k termését? Bordeaux fő export célpontja a brit és az amerikai piac, namármost éppen itt a legdurvább a válság, rúgják ki a bordeaux-it vedelő brókereket, ügyvédeket rendesen.

A bordeaux-i termelők attól tartanak, hogy a 9-11-eshez hasonló visszaesés jön, vagy valami még durvább. Annak idején volt olyan chateau, amelynek az eladásai 20 százalékkal estek vissza. A Millessima nevezetű borkereskedő cég máris 5 százalékos esést jelentett.

A bordeaux-iak valószínűleg az ázsiai, feltörekvő piacokon próbálják majd behozni, amit Európában és Amerikában veszítenek. Kínai és indiai barátainknál ugyanis töretlen a közép- és felső osztályok tollasodása, és isznak mint a kefekötő. Néha ugyan csurran cseppen egy kis narancslé a borospohárba, de ezt meg majd kinövik.

…tovább

Légitasak

Amióta valami vaddisznók kitalálták, hogy folyadékokból dobnának össze bombát a repülőn ? és erre naná, hogy ráugrottak az EU bürokratái, azóta nagyon nehéz a légiutas borőrült élete. A palackok, amiket korábban csak simán felvitt az ember a gépre, mostanra mind a bőrönbe kell, hogy kerüljenek. Amit mégiscsak megkísérelnek felvinni a gépre, azt a gorillák a reptéren, kaján vigyor keretében elkobozzák. Öröm az élet, na.

A feladott poggyász meg ugye örök para, nem túl érzékeny fickók dobálják ide-oda. Most egy amerikai cég állt elő egy fejlesztéssel, hogy a borissza ne aggódjon a palackokért. Ki van párnázva, és ha mégis megtörténne a baj, vízálló is. Amíg a politikusok jobb belátásra nem térnek, legalább nem kell zokniba-pólóba-nejlonba göngyölni a borokat, és a gépen serényen imádkozni.

…tovább

Elfüstölhet az ausztrál bor

Egyre több gondot okoznak a bozóttüzek az ausztrál borászoknak. Csak a tavalyi évben körülbelül 100 millió dollár kár érte őket. A füst a legnagyobb probléma: rátelepszik a szőlőre, aztán a bornak olyan íze lesz, mintha az ember szalonnasütésen lenne. Már ha fel lehet dolgozni a szőlőt, mert a 2007-es évben 35000 tonna szőlő ment teljesen tönkre, vagy égett el.

A füst márpedig ott van a borban, érezhető. Most kezdődtek csak el a kutatások, hogy miképp lehetne valahogy megoldani a gyümölcs füstmentesítését, de az még beletelik pár évbe, amíg valami eredmény is lesz. Addig is, fordított ozmózissal próbálják tisztogatni a befüstölt borokat.

…tovább

Díjnyertes rab-borok

Borászkodnak a rabok a portugál Pinheiro da Cruz börtönben, Dél-Portugáliában, nem is akárhogyan. Díjnyertes borokat készítenek, amiket aztán Lisszabon luxuséttermeiben 40 euróért isznak a jónépek. A börtönben 1950 óta létezik a borászat, évente 25 ezer liter vöröset, és 5 ezer liter fehérbort készítenek.

…tovább

Korábban:

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

Az ellen nem véd

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Címkék: Ausztrália, Bordeaux, hír, Hírek, légitasak, rab, rab bor

← Borul a bor is? Az évtized borai készülhetnek Balatonon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!