• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok

2008-10-27 ● borravalo.hu

Stevie Kraft londoni emberünk a világ borkereskedelmi központjában ül, és figyel. Arra, hogy mi történik a bor világában: hírekre, eseményekre, sztorikra. Minden héten beszámol ezekről. Most például arról, hogy aggódnak Bordeaux-ban a recesszió miatt, vízálló boros légi tasakról, ausztrál bozóttüzekről, meg díjnyertes rab borokról.

Aggódnak Bordeaux-ban

Félnek a Bordeaux-i borászok, hogy a recesszió elszúrhatja a karácsonyukat. Ahogy mondják,  komoly kihívásokat tartogat az év vége. Jelesül: ha a recesszió miatt a gennyesen gazdagoknak is elkezd rosszul menni, ugyan ki veszi meg a csúcs-chateau-k termését? Bordeaux fő export célpontja a brit és az amerikai piac, namármost éppen itt a legdurvább a válság, rúgják ki a bordeaux-it vedelő brókereket, ügyvédeket rendesen.

A bordeaux-i termelők attól tartanak, hogy a 9-11-eshez hasonló visszaesés jön, vagy valami még durvább. Annak idején volt olyan chateau, amelynek az eladásai 20 százalékkal estek vissza. A Millessima nevezetű borkereskedő cég máris 5 százalékos esést jelentett.

A bordeaux-iak valószínűleg az ázsiai, feltörekvő piacokon próbálják majd behozni, amit Európában és Amerikában veszítenek. Kínai és indiai barátainknál ugyanis töretlen a közép- és felső osztályok tollasodása, és isznak mint a kefekötő. Néha ugyan csurran cseppen egy kis narancslé a borospohárba, de ezt meg majd kinövik.

…tovább

Légitasak

Amióta valami vaddisznók kitalálták, hogy folyadékokból dobnának össze bombát a repülőn ? és erre naná, hogy ráugrottak az EU bürokratái, azóta nagyon nehéz a légiutas borőrült élete. A palackok, amiket korábban csak simán felvitt az ember a gépre, mostanra mind a bőrönbe kell, hogy kerüljenek. Amit mégiscsak megkísérelnek felvinni a gépre, azt a gorillák a reptéren, kaján vigyor keretében elkobozzák. Öröm az élet, na.

A feladott poggyász meg ugye örök para, nem túl érzékeny fickók dobálják ide-oda. Most egy amerikai cég állt elő egy fejlesztéssel, hogy a borissza ne aggódjon a palackokért. Ki van párnázva, és ha mégis megtörténne a baj, vízálló is. Amíg a politikusok jobb belátásra nem térnek, legalább nem kell zokniba-pólóba-nejlonba göngyölni a borokat, és a gépen serényen imádkozni.

…tovább

Elfüstölhet az ausztrál bor

Egyre több gondot okoznak a bozóttüzek az ausztrál borászoknak. Csak a tavalyi évben körülbelül 100 millió dollár kár érte őket. A füst a legnagyobb probléma: rátelepszik a szőlőre, aztán a bornak olyan íze lesz, mintha az ember szalonnasütésen lenne. Már ha fel lehet dolgozni a szőlőt, mert a 2007-es évben 35000 tonna szőlő ment teljesen tönkre, vagy égett el.

A füst márpedig ott van a borban, érezhető. Most kezdődtek csak el a kutatások, hogy miképp lehetne valahogy megoldani a gyümölcs füstmentesítését, de az még beletelik pár évbe, amíg valami eredmény is lesz. Addig is, fordított ozmózissal próbálják tisztogatni a befüstölt borokat.

…tovább

Díjnyertes rab-borok

Borászkodnak a rabok a portugál Pinheiro da Cruz börtönben, Dél-Portugáliában, nem is akárhogyan. Díjnyertes borokat készítenek, amiket aztán Lisszabon luxuséttermeiben 40 euróért isznak a jónépek. A börtönben 1950 óta létezik a borászat, évente 25 ezer liter vöröset, és 5 ezer liter fehérbort készítenek.

…tovább

Korábban:

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

Az ellen nem véd

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Címkék: Ausztrália, Bordeaux, hír, Hírek, légitasak, rab, rab bor

← Borul a bor is? Az évtized borai készülhetnek Balatonon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!