• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Magyarok ott alant

2011-11-28 ● borravalo.hu

Többször írtunk már Ausztráliáról, ezt azonban sajnos jobbára csak borok kapcsán tettük, helyi tapasztalatunk nem volt. Egészen eddig. Egy múltkori poszt kapcsán kialakult párbeszédben sikerült rávennünk egy törzsolvasónkat, európait, hogy ossza meg velünk élményeit arról, milyen cipőben is vannak a magyar borok és gasztronómia ott alant.

Közelednek az ünnepek, mint bárhol máshol a világban, az Ausztráliában élő magyarok is erre készülnek. Az ausztrál minőségi borok kétséget kizáróan világklasszisok, de azért ha ünnep van, sokan mégis magyar bort választanak, még ha szűkös is a helyi kínálat. Jómagam több mint két évtizede élek Sydneyben. Bekukkantottam hát kedvenc helyeimre, hogy beszerezzek egy kis hazait.

Borok

A Kemény család tulajdonában lévő, 1960-ban nyílt Kemeny?s szupermarket-borszaküzletben megtalálni a Törley alappezsgőket, olcsó hazai asztali borokat és egy fél tucat Tokaji aszút. Érdekesség, hogy magyar söröket is tartanak. Az érdeklődés azonban annyira elenyésző a magyar termékek iránt, hogy ezek honlapjukon sem szerepelnek.

A több, hazai élelmiszer mellett az üzletben az ünnepek ideje alatt, négy fajta szaloncukor kapható. Ausztrál borkínálatuk kiváló, sok, nehezen beszerezhető ritkasággal.

A második megálló a szintén magyar, Gerendási család tulajdonban lévő Independent Discount Liquor. Ez a kóser borok és pálinkák raktáráruháza a belvárosban. Nagyon sok kelet európai brandy és pálinka kapható az alap magyar asztali borok és Tokaji Aszúk mellett. Innen tovább a hiperbe!

A Dan Murphy véleményem szerint a legnépszerűbb bor-hipermarket lánc Ausztráliában. A választék óriási, Priorat-tól Mosel-ig, ausztrál kultuszboroktól a legjobb DRC évjáratokig, minden megtalálható. Magyar borok is vannak. Arról, hogy milyen siralmas a helyzet, még fényképet is készítettem.

Számomra egyértelmű, hogy magyar borkérdésben a helyzet, hosszú évek óta változatlan. Az ausztrál vásárlók nem érdeklődnek a polcon található borok iránt, a magyar idősek otthonában (Szent Erzsébet otthon) végnapjaikat élő öreg harcosok pedig megvannak róla győződve, hogy a BB Szürkebarát a legjobb fehérbor a világon. Természetesen már régen rákérdeztem és felkutattam annak okát, miért nincs itt rendes hazai bor, rendes választékban, elérhetően:

  1. A keresletet a rendszerváltás előtti időkben állították be a kivándorolt magyarok, ez azóta sem változott.
  2. Több kísérlet is volt magyar borok népszerűsítésére, 2000-ben az olimpia alatt villányi és szekszárdi csúcsvörösökkel próbálkoztak (A Gere Kopár-t 50 dollárért lehetett megvásárolni 11 évvel ezelőtt), a magyar fogyasztókon kívül mindenki túl drágának találta őket. Jómagam, két tokaji markát képviselve tartottam egy kóstolót nagykereskedőknek és újságíróknak, a kóstoló végén vastapsot kaptam én is, a borok is, de a várt siker egyszerűen elmaradt.
  3. Ausztrália export ország, innen a borok mennek, és a legismertebb külföldi márkákon kívül alig jönnek.
  4. Nincs állandó képviselete a magyar boroknak az országban. Chile nem adta fel, az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően boraik megtalálhatóak a legfontosabb borszaküzletek polcain.
  5. Rizikós a magyar borok minősége, a márkák és elnevezések túlságosan gyakran változnak. Nincs megbízhatóságuk. A St Andrea vagy a Sauska ugyan bejöhetne erre a piacra, de ha jól tudom, export törekvéseik csak Londonig érnek.

A hiperben különben több a hazai pálinka és a likőr, mint bor.

Még utoljára beugrok egy másik boros helyre, a Vintage Cellars üzletébe, ahol hála istennek, kapni a jobb minőségű Hétszőlő aszúkból, igaz a magyarországinál jóval borsosabb áron.

Éttermek

A Sydneyben élő 1956-os forradalmárok törzshelye ősidők óta az 1958-ban nyílt 21 Espresso. Régen mindennap teltház volt, a szabadságharcosok délutánonként összegyűltek és megbeszélték a napi politikai híreket.  Ötvenhárom évvel később egy sokkal fiatalabb vendégsereget látni itt. A régi időkre már alig emlékszik valaki.

Mellesleg, ha a Gundelbe kívánkozom, nem kell Budapestre utaznom. Sydneyben is van egy, jóval szerényebb kiadásban! Jó hely egy kis hazai ebédre.

Este, a vacsorát nyugodt lélekkel elkölthetjük Cserfalvi Csaba, már 17 éve nyitva tartó Corner 75 éttermében. Az itt étkezők hűségesen visszajárnak évek óta.

Édesség, kávé

Varga Ádám cukrászdája, a Sweet Kiss Cake Shop egyre népszerűbb a vásárlók körében. Perec, Dobos rolád, Rigó jancsi, krémes… Minden magyar kedvenc megtalálható itt!

Kegye Tibor menedzser és barista a legjobb kávét készíti a BonCaffe-ban. A népszerű kávézóban sok magyar szót hallani, hiszen előszeretettel járnak ide a nemrég kivándorolt értelmiségiek.

Szóval minden adott, egy jó kis magyaros karácsonyhoz Sydneyben. Aki pedig képes elfogadni, hogy hétágra süt a nap és strandolhat az ünnepek alatt, az igazán jól érezheti magát.

Az Ausztráliában élő magyarok egyetlen hetilapja, a Magyar Élet szerint 55 ezer honfitársam él ebben az országban, de mivel egyre több magyar fiatal érkezik ide letelepedés céljával, ezt a számot ma már magasabbra becsülöm. Sokan keresik boldogulásukat az eurózónán kívül. Az elmúlt évtizedek alatt elfogadtam az ausztrál szokásokat, ezért egészen bizonyos hogy készül fokhagymás garnélarák és kerül palackos erjesztésű, jéghideg Shiraz pezsgő is az asztalra az ünnepek alatt. Személyes kedvencem, a Leasingham Sparkling Shiraz 2004, aki idelátogat, feltétlenül kóstolja meg!

európai

Címkék: ausztrál, Ausztrália, külkereskedelem, magyar bor, magyarok, Magyarország, Sydney

← Kalifornai kiváló kilencesei Anomáliák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!