• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Malbec világnap

2011-04-17 ● Kántor Endre

Április 17. a malbec világnapja. Az argentinok találták ezt ki, marketing az egész, de működik. Mi is hozzájárulunk pár palackkal.

Sok szó esik mostanában (is) bormarketingről, meg arról, mit, hogyan kellene tenni. Hát itt van egy igazán jó példa erre. Az argentinok tudják, hogyan betonozzanak be egy fajtát és nyomassák egyszerű eszközökkel világszerte. Itt lehet utánanézni mindannak, ami szerintük a malbec.

A hír egyébként az elmúlt két hónapban végigsöpört a boros világsajtón, ha húszszor nem olvastam, akkor egyszer sem. Mi a malbec világnap tiszteletére összegyűjtöttünk egy csokrot az általunk kóstoltakból:

San Carlos Malbec Reserva 2005

Jó szerkezetű, bár nem igazán harmonikus (az aftertaste-ben kicsit elvékonyodik és magas az alkoholja), de virágos-gyümölcsös illata, jó savai, édes tanninjai, szép teste, hosszú utóízének kávés felhangjai vannak. Fontos még, hogy 2700 Ft.

Alta Vista Grande Reserve 2004, La Casa del Rey

Na ez igazi újvilági stílű, a világszájízhez szabott, mintaszerűen kiegyensúlyozott, igen szép bor. Mély rubin él, fekete mag, a nagyon intenzív illatban szép fa. Tartalmas, édeskés, magas alkoholú (14,5 %), vastag  bor ez, fiatal, de nem nyers ízképpel, alakuló harmóniával, magyar nyelvű hátcímkével. 89 pontot kapott.

És, hogy ne csak újvilági malbec kerüljön terítékre, íme az ősök közül pár:

Esprit 2002, AOC, Chateau La Caminade

Ez is fekete bor visszafogott illattal, nagyon komplex, fiatal, erőtől duzzadó karakterrel.    Ánizs ezerrel, fűszer, feketeszeder, kakaó. Sok tannin, mégis bársonyos faktúra, 14 %-os alkohol. Izgalmas és robusztus, mégis játékos és harmonikus bor gyönyörű arányokkal. Rendelkezik a borok legfontosabb tulajdonságával, a finesszel. 95 pontot adtunk neki anno.

Pur Plaisir 2003, AOC, Chateau Haut-Monplaisir

Cahorsban is döglesztő nyár volt a 2003-as, ez ott lobog a palackban. Fekete szín, koncentrált, kerek, gyönyörű illat, fiatal, de nem nyers tannin. Annyira fűszeres történet, hogy volt, aki úgy érezte: olyan, mint amikor a Kotányi fűszerpolc ráomlik az emberre. Tömény kömény, gyümölcs és pipadohány az utóízben, kerek, meleg, 14 %-os alkoholtartalmú, de nem nőies karakterű bor. Nagyon rendben van, fantasztikusan sokféle, minden sok és jó benne, de még nem harmonikus. 8 évig ne húzd ki a dugót, ha meg bírod állni. 92 pontot kapott.

Még több Cahors és malbec itt.

Címkék: argentin, Argentina, bormarketing, cahors, challenge Permalink, malbec, marketing

← Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2006 Dobogós borok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!