A cím idézet a januári Gasztrohegy rendezvényéről, és igaz ami igaz, évek óta látni, hogy a Balaton északon és délen is meg akar szabadulni a strandolós imidzsétől. Hogy ez mennyire sikerült már, vagy van-e még tennivaló ? persze mikor nincs ? azt mindenki döntse el maga, de csak azután, hogy résztvett legalább egy Gasztrohegyes rendezvényen.
Nekem személy szerint nagyon is szimpatikusak a tömegtől és hőgutától mentes rendezvények, így kifejezetten tetszik hogy ősztől tavaszig is találni programokat. Sőt, lassan nem is találni, hanem válogatni kell közöttük. Ezekben az évszakokban a résztvevő helyekre betérőket otthonos fogadtatás, és a nyárhoz képest nyugodt hangulat, figyelem várja.
A Gasztrohegy eseménysorozat 10 badacsonyi vendéglátóhelyről szól, 7 tematikus gasztrohétvégével és a hegynek egy olyan arcáról, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Egyre többen jönnek a havonta megrendezésre kerülő tematikus programsorozatra, amire idén már jegyet, bérletet is lehet váltani, és folytatódnak az exkluzív, vezetett Gasztrokalandok is, ahol személyesen lehet találkozni a vendéglátókkal. Idén fejlesztettek is: a poharat és buszjegyet tartalmazó jeggyel szabadon lehet kalandozni, az 5 tételes kóstolót tartalmazó bérlettel kedvezményesen lehet kóstolni.
Mi is ezt tettük a (már!) tizenegyedik, Vadászidény elnevezésű hétvégén. Ugyan a havazással épp nem volt szerencsénk, de volt hideg, köd a szőlősorok fölött, melegített minket kívülről kandalló, belülről házipálinka, és annyi finom bort, ételt, desszertet, kávét ettünk és ittunk, hogy az már szinte túlzás volt.
Csak hogy irigykedjen, aki nem volt ott, vagy épp ihletet kapjon a következőre, íme így nézett ki az egész napos gasztrokalandozásunk:
– Hableány: Vadkocsonya, cékla, torma
– Hotel Bonvino Borbár: Mangalica szalonnába gönygyölt vadnyúl combfilé, vadasan, zsemlegombóc / Csokoládé mousse, erdei szeder ropogós
– Borbarátok Vendéglő: Zsályás erdei gombaleves, kapros túrógombóc / Konfitált őzcsülök, rosé jus, sütőtökös-birsalmás gnocchi
– Istvándy Birtok és Borműhely: Szarvas vadas zsemlegombóccal / Sütőtök mousse ropógós gesztenyével, birsalmával
– Tölgyes Kúria: Zellerleves, fürj rilette, dió mousse / Vaddisznó tarja káposztákkal, árpagyöngy ropogóssal
– Vánkos: Szarvas pörkölt lekváros derelyével / Túrótorta forró erdeigyümölcs öntettel
A tematikus hétvégék áprilisig folytatódnak, majd októberben újraindulnak, de tavasszal és nyáron is lesz miről beszélni: megismétlik a tapasok éjszakáját, sőt, egy közös nagy nyári rendezvényre is készülnek.
További események:
Február 15-16 Gasztrohegy 12. ? Disznóságok ? Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!
LINK: https://www.facebook.com/events/456791861845617/
Március 14-15. Gasztrohegy 13. – Húshagyó kedv – Zöldségek és sajtok hétvégéje ? A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.
LINK: https://www.facebook.com/events/708569209618875/
Április 4-5. Gasztrohegy 14. – Füstölgés! ? Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.
LINK: https://www.facebook.com/events/429289021028784/