• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Matyisák-Vízkeleti 6 puttonyos Aszú 1999

2013-03-06 ● borravalo.hu

Ahogy korábban már beszámoltam, új versenyzővel ismerkedem a tokaji palettán és az ismerkedés érdekes.

2010-ben Matyisák Gábor és felesége Vízkeleti Anikó alapította a borászatot Tarcalon, bár inkább újraindítás volt ez (a Vízkeleti név már 1870-től megtalálható a vidéken a borkészítők között). Jelenleg másfél hektáron dolgoznak Tarcal és Tokaj mellett található Előhegy és Dessewffy-dűlőkben.

Alkonyi László szerint „Ha minden a helyén volna szeretett Tokajunkban, akkor a Dessewffy-dűlő … dugig volna szőlővel. De nincs. Ez a Tokaj városa közvetlen közelében fekvő, jegyzett dűlő ma több elvadult, elbokrosodott ültetvényt rejteget, mint ahány művelt, rendben tartott szőlővel dicsekszik.”

Na de ennek a bornak nem kell panaszkodnia, ő egy hat puttonyos aszú. Ráadásul 1999 legendás év volt: a száraz, forró nyár végén a kiadós esőktől korai és egyenletes érés volt jellemző (bár két kemény jégeső is megbombázta Hegyalját). Az ősz ideális volt: meleg és száraz, hamar beindult az aszúsodás.

A pohárba töltve borostyán jegyeket mutató aranyszínű bort kapunk, semmi opál. Illatában tobzódnak a tipikus aszús jegyek: hársméz, dió, kis sherrys-floros felhangok. Ez a bor a régi iskola szülötte, bár akkoriban még nem is volt „nu skool”. A korty szép egyensúlyt mutat, még mindig vitálisak savak, jól keretezik az amúgy olajos textúrát. Aromái krémesek, kajszibarack-lekvárra emlékeztetnek toastos, füstös háttéren. Érett, csúcson lévő anyag, ezzel a struktúrával szerintem még évekig (tizennégy év után legyünk bátrak, akár évtizedekig) ebben a formájában leledzik majd.

Lecsengése hosszan kitart: percek múlva kenyérhéjra, tört mandulára emlékeztető jegyek törnek elő a szám eldugott szegleteiből. Darabban tartottam négy napig, még csak nem is hűtőben. Nyílt és gazdagodott. Szép példája a hosszan érlelhető tokajinak. Ár-érték aránya 4 csillag.

Címkék: 1999, 4 csillag, 6 puttonyos, aszú, Dessewfy-dűlő, Előhegy, hegyalja, Matyisák, Tarcal, Tokaj, Vízkeleti

← Miért pont a tramini? Az alkalmi borturista →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!