• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Miért pont a tramini?

2013-03-05 ● borravalo.hu

Mostanában egy-egy fajtára kiváló reflektorfény irányul, itt a Furmint február, az olaszrizling értekezlet Jásdinál, kékfrankos a Terra Hungarica szervezésében és számos kisebb kezdeményezés. Ercsey Dánieltől viszont tramini tesztre kaptam meghívást, ahol a Borigo munkatársaival vizsgáltunk tizenkét tételt.

Az első kérdés persze az, hogy miért a tramini? Nem tudom a választ. Ez a fajta egy illatos, a muskotály és az irsai/cserszegi páros helyett vagy mellett fogyasztható könnyed, kedves bort ad. Német ajkú területen van hagyománya, nálunk kósza próbálkozásokkal találkoztam csak eddig. Úgy tűnik a nálunk készülő traminik nem hosszú fektetésre születnek, a 2011-esekre néhol a fáradtság, a 2012-esekre a meleg év miatti enyhe savdeficit jellemző volt. Azt azért elmondhatom, hogy most egy menetben kóstoltam meg annyit, amennyit talán az elmúlt három évben összesen.

Tűzkő Birtok Tramini 2012 – Szimpla, reduktív és fajélesztős illat, a korty kissé lomha, szinte extraktédes (?), bodzás gyümölcsösséget mutat. Lecsengése kissé rövid, a savai sem tartanak nagyon. Nyalós, laza itóka (a Tűzkő egyébként 20 hektáron termeszti, nagyrészt exportra) 78-80p

Tűzkő Birtok Tramini 2011 – Érett, sőt már kissé fáradó illat (érett alma és petrolosság), akár egy idősebb olaszrizling is lehetne. Savai viszont szépen tartják a kortyot, bár nem tart ki túl hosszan és nem igazán fajtajelleges. 76-78p

Sterlik Soproni Tramini 2011 – Hűvös karakterű, intenzíven virágos illat. Az egész sorban itt lehet a legjobban elkapni a rózsát. Teste szinte csak könnyed, savai viszont még élnek és a kortyban van egy csipetnyi ásványosság is. Lehetne komplexebb, vagy legalább két rétegű, de igazán vidám kis bor. 81-83p

Petrányi Csopaki Tramini 2011 – Ez az illat inkább Balaton, mint tramini. Elég zárt is, főleg az ásványosság miatt gondolok Csopakra. Van benne valami zavaró, amit nem tudtam nevesíteni. Szájban sárga: sárga gyümölcsök, matt savak, sajnos nincs fajtajellege, lehetne „bármi”. 75-77p

Botond Pince Mátrai Tramini 2012 – Köménymag, péksütemény, finomliszt. Ilyen illatú! A kortyban magas alkohol, puha sav fogad. Nem emlékeztet traminire, az egész bor kissé jellegtelen. 72-74p

Botond Pince Mátrai Tramini „Máriskó kedvence” 2011 – Halvány arany szín, ez az első ilyen borunk ma. Először ázott kövek, kis oxidáció mutatja magát. Valószínűleg hosszan volt héjon áztatva. A kortyban az olajos textúrát nyári alma kíséri, de erős túlérésben. Puha, toast-os, kissé savhiányos, rusztikus bor. 73-75p

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tramini 2011 – Szépen sztenderdizált illat: visszafogott, csonthéjasokkal és nem túl harsogó virágossággal. Viszont ez egy fejlett illat, nem tartogatnám sokáig. A pohárba egy kis széndioxid is kerül, finoman vibráló, jó szerkezet, de a korty is fáradt már kissé. Igyuk meg miharamarabb, akkor nem lesz gond vele. 81-83p

Bukolyi Családi Pincészet Egri Tramini 2011 – Muskátlis, de mi egy másik virágot vártunk. Pedig nagyon drukkolok a pincének, sajnos nem volt kontrollpalack.

Bott Frigyes Tramini 2011 – Tiszta, elegáns, nem tolakodó, csak kissé egydimenziós illat. Szájban szép súly, jól tartó savak és némi maradékcukor. Tiszta munka. 84-86p

Bussay Csörnyeföldi Tramini 2011 – Enyhén petúniásba hajlik ez is, meleg, alkoholos illattal (deklarált 15.5%, mint a Botond 2012!). Vastag, kenyérhéjas, törkölyös korty mandulával, de szépen ellenpontozó savakkal. 81-83p

Somlói Apátsági Pince Tramini 2011 – Visszafogott, kamillás, gyógynövényes illat. Olajos, mézes, enyhén kései jellegű korty maradékcukorral, vaníliával és virágokkal. Hosszú lecsengésű. Kevéssé szól a fajtáról, viszont szép. 85-87p

Györgykovács Somlói Tramini 2010 – Tűzkő, elgyújtott gyufa, virágok. Ez Somló. Szépen bontakozik ki a florális tónus, meghálálja a szellőztetést. A kortyban megfelelő koncentráció, szép savak, fajtajelleg is megvan. A finis sok gyümölcsöt és érintésnyi édesfűszert mutat. 85-87p azzal, hogy inkább 87, mint 85.

Aki ivott már traminit, elsőre a „rózsa” felirat jelenik meg a képzeletbeli horizontján, intenzíven kivilágítva. A rózsa viszont nem jelent meg mindenhol: inkább lehetett érezni a borász szándékát, az érlelő edényeket (fajélesztőzés, hordós suli), vagy a tájat, mint a fajtát. Talán még minidig nem tudjuk pontosan, mit kellene kezdeni a traminivel. Remélem azért, hogy ez nem lesz mindig így.

Címkék: 2010, 2011, 2012, Botond Pince, Bott, Bott Frigyes, Bukolyi, Bukolyi Családi Pincészet, Bussay, Györgykovács, pannonhalmi apátsági pincészet, Petrányi, SAP, somlói apátsági pince, Sterlik, Tramini, Tűzkő Birtok

← Weninger Syrah 2005 Matyisák-Vízkeleti 6 puttonyos Aszú 1999 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!