• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Weninger Syrah 2005

2013-03-05 ● borravalo.hu

Vissza-visszatérünk ehhez a borhoz, próbálkozunk vele, kóstolgatjuk. Míg nem vagyunk teljesen kibékülve vele, egy mostani brutálakcióban meg kellett venni, ilyen áron kihagyhatatlan volt.

Spern Steiner dűlő: palalemezes, köves talaj. Nyolc éves tőkék, október eleji szüret. Sava 5,7g, cukra 0,9g literenként. Alkohol moderált 12,5%. Poharamba öntve enyhe barnás bemosódás mutatkozik a széleken, de nincs kifakulva egyáltalán.

Első kitöltésre brutális animalitás (szinte brett gyanús): cserzett bőr, istálló, földesség, füstölt hús (és egy kis záptojás is billeg hátul – ez a biodinamikus átálláskor nagyon jellemző lett Franzék boraira, amit 2004-ben kezdtek el, aztán 2005-ben a sok csapadék miatt felhagytak vele, végül 2006-ra állt be a rendszer a teljes birtokon).

Szájban már meglátszik a kor: lelágyult savak (de kissé „savanya” finis), bepuhult, gyakorlatilag jelen nem lévő tanninok. Feketecseresznye-dzsem, füstölt hús, csipetnyi ásványosság. A test épp csak eléri a közepest, kicsit recseg-ropog már a szerkezet. Egyébként jól emlékeztet a „régi” pannon syrah-kra, tehát alapvetően nem rossz élmény, csak kissé kezd kiüresedni, a tüzet hiányolom (egy kis tanninnal még egész rapid kis bor lenne ez). A pohár alján már az első kitöltéskor bőséges borkő marad.

Kántorbandi ezt írta róla 2009 májusában: „Gránátba hajló fekete mag, illatban animalitás (sonkás sós illat), érett feketebogyós gyümölcsök és vanília. Masszív sav és tannin szerkezet, közepes plusz testtel. Ízben a fő vonal a gyümölcs, rengeteg érett piros és feketebogyós, és a sós ásványosság. Háttérben a diszkrét pörkölési aromák, hosszú egyenletes lecsengéssel. 87 pont, 5970 Ft.”

Én egy 2008-as kóstolón kicsit morcosabb voltam: „Zúzós …szaggal indít… konkrét tojás. Záp, szotyi, gumi… rövid és hirtelen lecsengésű korty” és a 2008-as borfeszten is csak ennyit véstem mellé: „Sajnos nem lett jobb… a 2006-osban van reménységünk.”

A Veritas-ban vettem, brutálakcióban 1553 Ft. Ennyiért viszont remek nosztalgia és egyáltalán nem bántam meg, hogy két palackot is vettem belőle.

Címkék: Balf, Franz Weninger, Sopron, Spern Steiner, syrah, Weninger

← Attila Pince Pinot Noir (Turán) 2010 Miért pont a tramini? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!