• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Attila Pince Pinot Noir (Turán) 2010

2013-03-04 ● borravalo.hu

Kaptam egy jelöletlen palackot, hordómintát Attilától, hogy találjam ki mi van benne. Persze beszélgetés kerekedett, aminek az lett a vége, hogy elárulta, mert úgysem jönnék rá.

Nem nehezteltem, hogy elmaradt a játék, mert igaza volt: ez egy turánon áztatott pinot noir. MW legyen a talpán, aki megmondja elsőre. Annyira elkopott már a „hagyományos” kifejezés, inkább azt mondom amúgy is rendhagyó, különleges borok készülnek a szomolyai pincében amelyről részletesebben egy borvacsora kapcsán már itt írtam. Nem tudom hogyan jöhetett az ötlet, a két fajta szerintem igen messze áll egymástól, hacsak a szín miatt nem adná magát az ügy, de ennél valami bonyolultabb cselt sejtek a háttérben.

Sötét, de nem áttetszetlen színű a bor, a korona kékes-bíborba fut ki. Az illatra újfent csak bólogatok, valami olyasmi, amit nem tapasztalok sokszor: egyedi és különös. Floralitás (kék szirmú virágok), péksütemény, gyurma és keleti fűszerek egzotikus kavalkádja csap orrba. Ibolya, kamilla és rózsa sorakoznak később, majd folyamatos változás után elindul a turán olajos-rózsás karaktere felé.

Mély, elgondolkodtató, szokatlan és pont emiatt van benne valami misztikus és orientális. Szájban az illat után kissé kiszámíthatóbb a képlet, egyel kevesebb a dimenzió és jobban érezhető a pinot noir, de a turán ugyanúgy ott van. Málna és rózsaolaj, tannin alig, a savak egriek, de lehetnének kicsit többen, de meleg év volt, nagy gond nincs is. Szokatlan, váratlan, sablonromboló bor ez is. Kinek jut ilyesmi az eszébe?

Kereskedelmi forgalomba nem kerül, ára nincs, se pincei, se polci: aki meg akarja kóstolni, Szomolyán megteheti.

Címkék: 2010, Attila, Attila Pince, Eger, pinot noir, szomolya, turán

← Gaia Gaja és a VinCE 2013 Weninger Syrah 2005 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!