• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Gaia Gaja és a VinCE 2013

2013-03-04 ● borravalo.hu

Tavaly és tavalyelőtt is bekerült a legolvasottabb cikkeink közé a VinCE fesztiválról készült beszámolónk. Idén egy kicsit beelőzünk: aki csak szikesre száradt ajkakkal olvasta az utóhangokat, annak idén előre szólunk ? március 8-10 között kihagyhatatlan boros eseménynek ad helyet Budapest.

Az egyik mesterkurzuson stábunk is elő fog fordulni, mégpedig Gaia Gaja előadásán.

A Gaja pincészetet 1859-ben alapították, a „nagy” név, Angelo már a negyedik generációt képviseli. Piemonte-ból zúzzák meg a világot a nebbiolo szőlőfajtából (nebbia = köd, utalva a környék képünkön is látható általános időjárásra ? nekem kicsit a spleen életérzés jut róla eszembe, meg az, hogy egy barolo-t sosem ihatunk meg túl későn, és lehet napokig a palack mellett üldögélni, mert nincs az a hosszú dekantálás, amit ne hálálna meg) készült barolóikkal.

Amiről talán a képben lévő olvasóink sem mind tudnak, legidősebb lányáról, Gaia-ról elnevezett, 1979-ben ültetett területükről chardonnay-t is palackoznak, langhe-i borként. Jómagam pár évvel ezelőtt egy már akkor is koros (7 éves) Rossj-Basst kóstoltam: az is chardonnay és egészen egyedi élmény volt. Ha fellő nekünk egy-két rakétát, a 3000 Ft-os beugró több mint baráti.

Fater személyes kedvencei: szombaton a 10 wines, 10 lives, 10 MW (ennyi MW egy rakáson szerintem a vizsgájukon volt utoljára együtt) és a Gaja masterclass (az olasz kultborász lányát küldi el hozzánk, nem szárazon érkezik). Vasárnap Julia Harding MW fog sosem hallott szőlőfajtákról beszélni (és önteni is belőlük a poharakba), de vigyázó szemeinket rögtön utána vessük Kínára (2011-ben a Decanter World Wine Awards-on a huszonötből egy International Trophy-t kínai bor vitt haza, ráadásul egy cabsav).

További részletek, jegyvásárlás, stb.

Címkék: barolo, Gaia Gaja, Gaja, Master of Wine, MW, nebbiolo, Olaszország, Toscana, toszkán, VinCE, VinCE 2013

← Ábrahám Diókút 2011 Attila Pince Pinot Noir (Turán) 2010 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!