• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ábrahám Diókút 2011

2013-02-28 ● Kántor Endre

Rájártam az Ábrahám pincére. Korábban már sikerült pár palackot lekóstolnom, a kialakult véleményt erősítette ez a bor is.

Furmint dűlőszelekcióról (Diókút) van szó, erodált erdőtalajról, szeptember végi szürettel. Az eredmény: 13,5%-os alkohol, a bor pohárba töltve, lélegeztetve szépen kiadja magát, megjelenik némi maradék szénsav is.

Rusztikus, ősi erőt sugároz, illata és zamata is ilyen. Intenzíven kezd, nyitás után azonnal érezni az illatot, melyben tobzódnak a gyümölcsök, főként lédús körte és sárgaalma, édesfűszerek és az ásványos-földes jegyek. Az illat intenzitás nem véletlen: szájba véve sűrű cuccot kapunk, rendesen megtámasztva savakkal. Itt a reszelt almás oxidáció ad neki rusztikus jegyeket, szájban sokáig érezhető a gyümölcs és valami húsosság, umamis jelleg. Izgalmas, zabolátlan bor, melynek még érnie kell a palackban. Már most nagyon várom, mit mutat egy év múlva. Most 3,5 csillag, felminősítési kilátással.

Címkék: 2011, 3.5 csillag, Ábrahám, Ábrahám Pince, Diókút, Erdőbénye, furmint, Tokaj

← Attila Pince Portugieser 2008 Gaia Gaja és a VinCE 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!