Megelőlegezzük ebben a szeszélyes áprilisban a nyári meleget. Meg aztán, mindenkinek legyen ideje felkészülni a hungarikumokkal is, ne ám csak chardonnay meg pinot noir legyen abban kehelyben, elő a furmint sorbet-vel, meg a három gombóc olaszrizling, kadarka, turán kombóval. Melegben: borfagyi.
Az ötlet nem vadonatúj, a komoly gourmet-márkáknak volt/van már piacon valamilyen borral ízesített jégkrémje vagy parféja, pl. a Häagen-Dazs dobott már piacra málna-chardonnay és körte-chardonnay parfét, és a Ben&Jerry?s-nek is volt már olyan fagyija, melyet borban áztatott gyümölcsdarabokkal ízesítettek.
Úgy tűnik azonban, most érkezett el az idő ahhoz, hogy kereskedelmi mennyiségben is megérje a kimondottan borból készült fagyival piacra lépni. Így gondolja legalábbis egy amerikai cég, akik Mercer?s Wine Ice Cream néven dobtak piacra egy egész portfoliót.
A Mercer?s borfagyit csak felnőttek vehetik, 5% ugyanis az alkoholtartalma, a bor (és a benne lévő alkohol) közvetítő közegként fokozza az ízeket. A közel 7 dollárért elérhető ínyencség négy kombinált ízzel (Cherry Merlot, Chocolate Cabernet, Peach White Zinfandel és Red Raspberry Chardonnay) és két kimondottan a bornak szentelt variációval (Port és Riesling) került a polcokra.
Egyelőre nálunk nem kapható, nekünk marad a házi készítésű. Hogyan is? Akinek van fagyigépe annak könnyű. Egy palacknyi bort felmelegítünk (vigyázat, forrásnál elillan az alkohol, de már jóval előtte a zamatok zöme, ezért érdemes tényleg csak melegíteni). Hozzáadunk egy csomag vaníliapudingot és némi (30-70 g) cukrot, ezt elkeverjük. Kihűlést követően 250 g keményre vert tejszínt keverünk hozzá, és betesszük a fagylaltkészítő gépbe.