• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Menetel a Maurus

2014-04-25 ● Kodela Mia

Több apropója is volt annak, hogy a Maurus borászat egy borkóstoló keretében sajtótájékoztatót tartott a Budapest Jazz Clubban.

Először is Nyerges Dénes ügyvezető mesélt a pincészet múltjáról, jelenéről és a jövőbeli terveikről. A már 2012-ben megkezdett átalakulás folytatódna, amelyben a műemlékvédelem alatt álló pince felújítása, területvásárlás, a gazdasági stabilitás növelése és a turizmus fejlesztése mellett egy Balatonfüreden ? reményeik szerint ? 2015-ben megnyíló borbár és étterem tervei is szerepelnek.

Maurus1

Azt is bejelentette, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett Cégér Ab Ovo pályázatának egyik nyertes tétele a pincészet borai közül került ki, a 2012-es Ezerjót választották be a Carton Hungaricum tételei közé. A pályázat célja az „országmarketing, országimázs-építés” volt, továbbá „a nemzetközi figyelem felhívása Magyarországra és annak értékeire a magyar borokon és a művészeteken keresztül”. Hat olyan borászt kerestek, akik kis mennyiségben, de világszínvonalon készítik boraikat. A hatos kartonba 2 vörös, 2 fehér, 1 rozé és egy borkülönlegesség kerülhetett. Ezek a borok egyedileg tervezett címkét kapnak és egy nemzetközi roadshow keretében kerülnek bemutatásra New York, Peking, Zágráb, Belgrád, Brüsszel és London mellett még számos európai nagyvárosban.

Ezen kívül azt is nagy eredménynek tartják, hogy a Cégér ? jó bornak tervezz címkét! pályázaton a 2013-as Traminihez Lakosi Krisztián grafikus által tervezett címkével, ugyan helyezést nem értek el, de mint mondta, elsőként az országban ? családi indíttatásra ? Braille-írással is szerepel rajta a bor neve. [Ami nem igaz, mert elsőként az országban a Gróf Buttler pincészet vezette ezt be, a 2007-es Szarkási Cabernet Sauvignon címkéjén Braille-írással még további információkat is feltüntetett, hogy a hátrányos helyzetben lévő vásárlók is el tudják olvasni a bor nevét és a legfontosabb tudnivalókat. Ennek ellenére igen jó iránynak tartjuk ezt, azt a poént pedig, hogy ez alkalmasabbá teszi-e a bort a vakkóstolásra, meghagyjuk az arra fogékonyaknak. ? A szerk.]

Gazdig Gergő, a borászat kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy szeretnék, ha a móri borvidék jelentősebb szerepet töltene be a turizmusban és kereskedelemben egyaránt, a boreladások tekintetében ugyanis Mór még kissé le van maradva.

Maurus4

Írtunk már korábban arról, hogy Nagy Britanniában pohárral is lehet kapni bort a közértekben, a móriak itthon elsőként megpróbálkoznak ezzel, először importtal, majd, ha sikeres lesz hazaival. Ahogy Gazdig Gergő elmondta: az üveges kiszerelés mellőzése, a hétköznapi de minőségi borfogyasztás a cél, amikor ezzel a törhetetlen, visszazárható, egyszerű felhasználású, és újrahasznosítható termékkel piacra lépnek. Azt remélik, hogy a felhasználás sokszínűsége miatt sikeres terméket a későbbiekben itthon gyárthatják, és akkor már hazai termékként kerülhet forgalomba.

Maurus2

A 2013-as évjáratú borokat és a Carton Hungaricum nyertes 2012-es Ezerjót, Mórocz Tamás borász mutatta be. Elképzelésük szerint ezután is megmarad a mostani címkével ellátott fahordós érlelésű Ezerjó és Chardonnay, ami a prémium kategóriát képviseli, 2014-től pedig a Lakosi Krisztián tervezte új címke felhasználásával egy fiatalos borcsalád is helyet kap a szortimentben.

Maurus Ezerjó 2013 ? Tartályminta: spontán erjesztve hordóban, utána tartályba került át, hogy megőrizzék a gyümölcsösséget. Citrusos, zöldfűszeres, alma, ringló, cseresznye, kis méz, ánizsos-gyógynövényes vonal, gyömbér. Élénk bor, jó savszerkezettel.

Maurus Sauvignon Blanc 2013 ? Reduktív, az elképzelés szerint újvilágira hajazó tétel, amit a 13,8% alkohol kicsit felülír. Megvan a füves, zöldalmás, citrusos karakter, ásványossággal, kis sóval, a 7 g/l sav lendületessé is teszi, kár az alkoholért.

Maurus Tramini 2013 ? Hordóminta: 5 hónapot érlelték fele részben új, fele részben használt hordóban. Virág, pörkölt aromák, rózsa, méz, édesfűszer, érett alma, körte, kis sziruposság, széna. Szépen ellensúlyozza az édes vonalat a kissé fanyar vegetalitás. Izgalmas aromák, nyilván még érnie kell, de nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Szép a savszerkezet, az alkohol is pont jó (12,7%).

Maurus Chardonnay 2013 ? Finom seprőn tartott hordóminta: ez lesz a 2013-as Rejtelem, most még leginkább egy pohár grapefruit lére hasonlít, mint színben, mint ízben? Emellett édesfűszer, kis vanília, alma, szőlő, halványan méz, ásványosság, fehérvirág, rebarbara. Kis vegetalitás van még benne, de mellette már ott vannak finoman a hordós jegyek, nagyon bizakodó vagyok.

Maurus Ezerjó 2012 ? Ez lesz a Carton Hungaricumban szereplő tétel, de még nincs lepalackozva. 6-8 hónapot volt használt kishordóban, jönnek is a pörkölt aromák, dió, fűszeresség, alma, de még inkább cideres jegyek. Lendületesebb savat én elbírnék benne, a hordóhasználat viszont nagyon szép.

Címkék: 2012, 2013, carton hungaricum, chardonnay, egy pohár bor, ezerjó, maurus, Mór, sauvignon blanc, Tramini

← Vámos Attila borban utazik Szamorodni avengers →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!