• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mesternégyes Lionelnek

2010-04-09 ● Kántor Endre

De szerettem volna Barcelonában lenni kedden este. A város egyszer már megfogott, és azóta sem eresztett el. Kedden azonban olyan varázslat volt ott, amelynek nagy örömmel lettem volna szemtanúja.

Már egy ideje biztossá vált számomra, hogy Lionel Messi a világ (jelenleg aktív) legjobb focistája, kedden este a Camp Nouban nyújtott sorozata ezt csak megerősítette. Kész van ez a Messi, ahogy pl. itt ezen a videón  is egyértelmű:

Tudom, tudom, ez nem egy fociblog, de ilyen teljesítménynek akkor is tisztelegni kell. Plusz, foci és bor igenis összeillik, ne már, hogy pár nagy mulit sörmárka fogja és kisajátítsa az egészet. Mégis mi volt Puskás Öcsi kedvence?

Lionel Messi keddi mesternégyesének tisztelegve kigyűjtöttem az általunk kóstolt és legjobbnak ítélt argentin és spanyol borokat. Négy gól, négy bor egy argentin születésű zseninek, aki most nem csak a katalánok hőse.

Bodegas Callia Callia Magna Shiraz 2006

Fekete mag, bíborba hajló él, illatra rögvest kiderül, hogy kissé gyerek még. Gyümölcs és fűszer jön, a fekete bogyós borsos vonalon, de erőteljes az égett gumis pörkölési aroma, aminek mennie kell majd egy kicsit. Viszont pohárban tartva szépen előjön egy kis igazi másodlagos jegy, ami teljesen black cavendish dohány. Sav magas, test nagy, tannin közepes plusz. Ízben is erős a borsosság, szilva a háttérben és némi ánizs. Fiatal még, de nagy potenciállal. 85 pont.

Alta Vista Grande Reserve 2004, La Casa del Rey

Na ez igazi újvilági stílű, a világszájízhez szabott, mintaszerűen kiegyensúlyozott, igen szép bor. Mély rubin él, fekete mag, a nagyon intenzív illatban szép fa. Tartalmas, édeskés, magas alkoholú (14,5 %), vastag bor ez, fiatal, de nem nyers ízképpel, alakuló harmóniával, magyar nyelvű hátcímkével. 89 pont.

Az Altos de Luzón 2006

Világító, rubinból gránátba hajló színű, színes illatcsokrot az orrodba toló, érett, aszaltgyümölcsös-konyakos, tökéletesen harmonikus nagy bor, 96 pont. (Itt Dr. Nemtudomka abbahagyta a kóstolást, mint mindig, ha tökéletes borral találkozik és az az érzése támad, hogy voilá, ez az én borom. Mi a fenének folytatni és elrontani, jobbat nem fogok és nem is akarok találni, motyogta Stevie Kraftnak, aki még röpdözött egyik asztaltól a másikig, mint egy telhetetlen méhike.)

Tradición, V.O.R.S. (30 éves) Palo Cortado (Az 1500-as széria 352. palackja)

Világos borostyánszínű. Füge datolya és mindenféle szárított trópusi gyümölcs, mangó és papaya az illatban, kis diósság mellett. Alacsony sav, és magas alkohol jellemzi, a füge és a datolya mellett ananászkonzerv is érezhető. Könnyed testű, mégis igen-igen komplex borról van szó, amely a diósság után hosszú, gyümölcsös ízt hagy maga után. 92 pont.

Barcelonába meg egyébként is szívesen megy az ember, hát még tegnap de szívesen ment volna. Köszönjük, Lionel.

Címkék: Alta Vista, Altos de Lzón, argentin, Argentina, Barcelona, bodegas callia, focil, futball, messi, palo cortado, sherry, spanyol, spanyolország

← Franciázás a parkban Gróf Buttler Bikavér 2006 – Bukolyi hegyet facsar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!