• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mi is a rizling? (Lesson no. 1)

2010-11-15 ● borravalo.hu

Fajtakóstolási sorozatot indítottunk Dr. Nemtudomka szervezésében, elsőként a rajnai rizlinget vettük szemügyre. A rajnai olyan, mint a gazdag és sikeres nyugatnémet rokon, aki Porschén érkezik: izmos, kemény, hidegtűrő, arisztokratikus. Fater és Dr. Nemtudomka közös dolgozata.

A Rizling (convar. Occidentalis ? subconvar. Gallica-provar microcarpa) az egyik legnagyobb fehér fajta, minőségileg (sztünk) az első a chardonnay és Sauv blanc előtt. A könnyed reduktív változatok mellett nagyon mély és komplex, szofisztikált, harmonikus, hosszú életű száraz, félédes és édes borokra képes, valamint mint kiváló savú, neutrális fajta, eszményi pezsgő alapbor is. Teljes spektrumra képes tehát, talán csak barrikolt vörösbort nem lehet kihozni belőle.

A rizling bölcsőjét valszeg a Rajna völgyében ringatták, a Rajna mentén, Elzászban és Wachauban említik először a XV-XVI. században, szülei a DNS-vizsgálatok szerint előkelő római ősökkel rendelkeznek: egyikük valszeg a birodalom idején került délről, tán a mai Horvátország területéről ide, ő a Weißer Heunisch, vagy Hunnentraube, e kifejezés lehet, hogy a hunból jön (hunnisch), ami a német kultúrában mindig pejoratív.

A Fehér Hun a franciában a parasztszőlőnek tartott Gouais blanc, a középkorban népszerű fajta Északkelet-Franciaországban és Közép-Európában. A kilencvenes években a Davis egyetemen végzett DNS-vizsgálatok tanúsága szerint ő a chardonnay papája is! A rizlingnél a másik szülő valamely vadszőlő (Vitis Vinifera subsp. silvestris) és a tramini keveréke.

A rizling tőkéje erős növekedésű, vesszői középvastagok, vitorlája gyapjas, levele középnagy, tagolt, szélük csipkés-fűrészes, haragoszöld színű, hólyagos, szinte ráncos, vastag, durva szövetű. Elég sűrű lombot nevel. Fürtje kicsi, hengeres, elég tömött, sokszor szabálytalan formájú, átlagtömege 80 gr. A szemek kicsik, 14×14 mm-sek, vastaghéjúak, rozsdásodnak, lédúsak, savasak.

Későn érik és úgy lesz egyre édesebb, hogy közben hatalmas és finom savszerkezete nem omlik össze, ez (a cukor és a sav hallatlan ereje) végtelen hosszú élettartamot biztosíthat a bor számára. Érzékeny a rothadásra, viszont a viniférák közül ő tűri a legjobban a fagyot, mint afféle kemény teuton fajta.

A rizling jellemzően nagyon talajbor, igazi nagy rizling csak nagy talajon képződhet (ez nem minden bortípusra igaz, Szekszárd pl. nem annyira a talajról szól). A kóstoló célja a fajta tanulása volt, a róla való diskurzus. Jövő nyárig végigmegyünk így a fehér fajtákon, jövőre a kékeken (Borboy, Svájci Bicska, Fater, a Klubrádió, a Telki Borklub és a Halál a Májra képviselői csócsálták az anyagot).

A kóstolt magyar rizlingek kellemes meglepetést okoztak, mert noha nem olyan elegánsak, mint a rajnai rajnaik, vannak komplex, színes, mély példányok köztük, sokszor melegebbek, mint az alacsony szeszű német rokonok. A teuton verziók harmonikus, szép szerkezetű, elegáns, hűs borok voltak, francia boroknál érezhetni azt a mély kultúrát, amit a kortyok közvetítenek.

Hugh Johnson szerint ?A Rheingau-stílusú borok a legnemesebbek Németországban, a rizling virágillatát a moselinél mélyebb, aranylóbb aromaanyagokkal egyesítik. Jellegzetesen teltebbek, ércesebbek. Rheingauban a borokkal kapcsolatban soha nem hallani a lágy és kellemes jelzőket.?

Julius Selbach moseli borász a két bortáj közti különbséget abban látja, hogy a moseli rizling inkább a női, a rajnai inkább a férfiúi princípiumot képviseli. A rajnait barna, a moselit zöld üvegbe töltik. Köszönjük a Bortársaság támogatását, valamint a Borpalotás, a Gál-, Frittmann– és Maurus– palackokat. (Lásd továbbá a kiváló riesling.hu -t és BorBoy október 10-i posztját.)

Peter Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken Alte Reben (Rheingau) 2008

Maga a kifinomult elegancia, harmónia, kultúra. Visszafogott illatában petrol, füst, csonthéjasok, gyógyfüvek, anyámkinnya. Nem a tüntető intenzitás, hanem maga a balansz. Egy icipici cukor is színesíti. Roppanthatatlan struktúra, hosszú lecsengés, precíz bor. 90 pont (Robert Parker: 91 pont), 8990 Ft

Von Racknitz Riesling trocken Vom Vulkangestein (2007) Nahe

Tűzkő (a patronos puska plasztikus valóságában jelent meg a szemeink előtt), sósmogyoró, petrol, kukorica. A korty szépen balanszírozott, sok kerek savval, lédús gyümikkel, jó szerkezet, nem súlyos, de komoly textúra. Nem csillagászati ár (négyezer alatt) és alulról karcolja a kilencven pontot. 88 pont (Gault Millau 85 Wein-plus 86), 3890 Ft

Ayler Kupp Riesling Feinherb Faß 9 Kern Edition Gold 2008

Érett gyümölcsök, aztán itt is a tűzkő, szájban vanília, kandírnarancs, vaníliás-karamelles tónusok. Hosszú lecsengés, semmi gejl jelleg a félszáraz borban. 88 pont, (Eichelmann 89 Gault Millau 91 riesling.de 90), 5490 Ft

Bussay László Rajnai Rizling 2008 Csörnyeföld

Visszafogott petrolos-köves-frissen gyümölcsös illata érett alapanyagról mesél. Megjelentek az első érlelési jegyek is, pedig viszonylag fiatal és ez a ? kevésbé komoly? rajnai a doktortól. Szájban sima felületű, tiszta anyag, viszonylag nagy testtel, bőséges alkoholtúlzással, ami Fater kedvére való volt egy ilyen férfias kortyban. A kétezer forint körüli kategóriában nagyon ajánlott bor haladóknak és a fajtával ismerkedőknek is. 88 pont, 2350 Ft

Maurus Móri Hordóválogatás Rajnai Rizling 2007

Ez félédes tétel lenne, ha nem tartaná balanszban a sav: így a cukrot szinte kevésbé érezni, mint a PRIOR-ban, lásd alant. Elsőre egy kis kénes fülledtség jött, meg zárt is volt, de forgatva nagyon szépen nyílik. Nyers-friss gyümölcsösség, kesernyés alapra építkező szolid édesség, főleg körtére emlékeztet, amit lecsengésben fehér ribizli vált fel. Már nem terheli annyira a hordófűszer, mint egy éve. 87 pont, 2440 Ft

Mosbacher Riesling Kabinett trocken 2008 (Pfalz)

Technológiai tisztaság, érthető koncepció, egyszerű, primer, széndioxidos, csontszáraz, határozott savú, szolidan minerális, zöldcitrom-fehérbors, semmi semerre nem lóg, szép bor. 86 pt (Gault Millau 85), 2890 Ft

Légli Ottó Légli Gesztenyés Riesling Válogatás 2007 Balatonboglár

Nahát: ?riesling? , komolykodik a címke. Nahát, tizenhatfeles alkohol, aggódok én, mondja aggódva Fater. Minerál, túlérett barack, konyakszerű, durván vaníliás szippantás elsőre. Szájban a test csak közepes – ezt köszönjük -, különben az égető alkohol és rideg savak teljesen letarolnának. Konyakos ribizli, botritisz-feelingek és pszeudoédesség. Megosztó tétel. 86 pont, 4980 Ft

Clemens Busch Riesling Auslese Fahrlay (M osel) 2006

Őszibarackos, koncentrált cucc, 8 % szesz. Valahol az késeiek és az aszúk között, csak picit butább savakkal, idő kell neki. Szép példa a fajta képességeire a nyalós fronton. 86 pont (Gault Millau 92), 7890 Ft

Pannonhalmi Apátsági Pincészet PRI OR 2009

A pince új csúcsrizlingje: ? dűlő és fürtválogatás? , hirdeti a címke. Primer gyümölcsök kavalkádja: zöldalma, lime, grapefruit, savanyúcuki. A savszerkezet remek, de ez a bor érlelést kíván. Még nem bontakozott ki a komplexitása, jó az alapanyag, várjunk vele. 86 pont, 3450 Ft

Maurus Borászat Móri Rajnai Rizling 2007

Félszáraz bor, hűvös karakterű illattal, mégis érett mangó és barack jön belőle. Megjelent a petrol is, pici kenyérhéj kíséri, meg füst. Nagy a test, nagy a koncentráció. A Halál a Májra Polgári Körrel két éve kóstoltuk, elképesztő, hogy akkori savas egysíkúsága milyen komplex és fajtajelleges ízképpé mélyült, éljen az érlelés, nincs komoly fermentum érlelés nélkül. 86 pont, 1890 Ft

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling 2009

Lime és citrusfélék, meszes jellegű mineralitás. A korty kis széndioxiddal indít, savai még kissé bántóak. Egyébként az íz is hozza a citromfüves-picit vegás vonalat. Férfias, fanyar, időt kér. 85 pont, 1980 Ft

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling Válogatás 2008

Beleszippantva hordós krémességgel indít, sok a barack (akár elbarrikolt chardonnay is lehetne ezzel a vaníliássággal). Aztán szép virágos-minerális vonal jön elő az érett gyümialapon. Szájban a magas extrakt tűnik fel, koncentrált anyag, de picit puha, valahogy laposodnak a savai és nem is hosszabb a lecsengés, mint a forgalmi tételnél. Lehet, hogy rossz palackot fogtunk ki, mert vannak róla szebb emlékeim, mondja Fater. 85 pont, 2890 Ft

Heymann-Löwenstein Schieferterassen (Mosel) 2008

Enyhe maradékcukor, friss gyümik, picit karcos savak (grapefruit, de annak is a fehér része) és a kelleténél magasabb alkohol. Lehetne harmonikusabb. 84 pont (Gault Millau 88), 4290 Ft

Borpalota Mátra Rajnai Rizling 2008

Szenzációs tétel, a reduktív stíl és a mély rajnai rizlingesség könnyed elegye, meghökkentő ásványossággal és intenzív petrolton-nal (hihetetlen, 990 ft-os áron). A könnyed rizlingek (13-15.) közül ez viszi el a pálmát. Illatában buja, túlérett déli gyümölcsök, kései tokajikra emlékeztető sárgabarackdzsem, pici floralitás. Kóstolva primer gyümölcsösség, enyhe savhangsúly, érett karakter, kerozin. 84 pont, 990 Ft

Frittmann Kunsági Rajnai Rizling 2008

Világos aranysárga (lemon) szín, közepesen intenzív, egyszerű gyümölcsillat, fehér húsú barack, citrus. Telt, édes érintésű, nagyon jó balanszú bor, fő fogalma a gyümölcs, kis sósság díszíti. Elég rövid, nem túl zamatos és komplex, de nagyon korrekt és kellemes tétel érett, egyszerű karakterrel. Rémes a címke, egyelőző eón stílusa. 78 pont, 1190 Ft

Gál Szőlőbirtok Szigetújfalui Rajnai Rizling 2009

Hasonló teltségében és relatív egyszerűségében, de a sav az első szó itt, kicsit tán túlságosan is. Ez sem komplex, savhangsúlyosabb tehát és egysíkúbb. Teltsége, egyenes vonalúsága, friss-ropogós jellege kellemes, savai nem kellemesek. A Frittmann melegebb. Észak dél ellen. 78 pont, 900 Ft

Bott Frigyes Rajnai Rizling 2009

Ez is a hűvös-minerális sulit erősíti. Citrusra épít az illatkép, meg egy hordóból eredő finoman édes mellékszálra. Szájban már az elsődleges aromák, megint a hordó fája, pici vega és faragatlan savak, magas alkohol, nincs jó napja. Ki tudja, talán jövőre. 82 pont, 3590 Ft

Címkék: Ayler Kupp, Borpalota, Bortársaság, borzuhatag, Bott, Bussay, clemens busch, elzász, Frittmann, gál szőlőbirtok, heymann-löwenstein, légli otto, maurus, mosbacher, mosel, nahe, pannonhalmi, pannonhalmi apátsági pincészet, peter leitz, rajna, rajnai, rheingau, rizling, von racknitz, wachau

← Szlovének a várban Gizella Látomás 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!