Volt egyszer egy Balaton Winfer, első nekifutás arra, hogy rendet vágjon kissé a balatoni borok között. Éles pengeváltások, hangos vita és nem utolsósorban bárgyú személyeskedés követte a dolgot, egy azonban kiderült: nagyon nem egyértelmű a helyzet, több tekintetben sem. Például, hogy mi az a terroir, és milyen az a Balaton körül? Erre szervezett kóstolót a WSET Nemzetközi Borakadémia, 27-én estére.
Mivel sok kérdés merült fel, s alá, rengeteg pengeváltás, érdemi és cseppet sem érdemi, objektív és messzemenően személyeskedő, sőt, egyenesen bárgyú hozzászólások követték a Balaton Winfert, mi úgy érezzük mindenképpen jelen kell lennünk a 27-i WSET-kóstolón.
A Borakadémia úgy gondolja, nem lehet eleget beszélni a régió adottságairól, az ott élők hitéről és persze nem lehet eleget kóstolni a borokat sem. Meghívtak hát két kézműves borászt – egyet a déli partról, egyet pedig az északiról (Légli Géza ? Kislak, Tamás Ervin – Csopak) – hogy ők meséljenek a talajról, a dűlőkről, a szőlőről és egy kicsit az évjáratokról is.
Mikor:
2009. augusztus 27. 19.00
Hol:
Tabáni Terasz Étterem (I. Apród u. 1.)
Borsor:
Figula Sóskút Olaszrizling Selection
Jásdi Siralomvágó Olaszrizling
Laposa Badacsonyi Olaszrizling
Pántlika Olaszrizling Selection
Szászi Endre Szent György hegyi Olaszrizling
Tamás Pince Olaszrizling
Szászi Endre Badacsonyi Kéknyelű
Szászi Endre Kabóca
Fischer Syrah
Légli Géza Jánoshegyi Merlot
Légli Géza Birtokvörös
Tamás Pince Syrah
Tamás Pince Oriolus
Tamás Pince Cabernet Franc
Tamás Pince Merula Cuvée
Konyári Sessio
Konyári Páva
2HA Sangiovese
Szóval, akkor milyen is az a balatoni terroir? Remélhetőleg csütörtökön este a Tabáni Teraszon kiderül, potom 6900 Ft-ért.