• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nagy borok, kis tételek – Kislaki borbemutató

2015-04-29 ● Kodela Mia

Légli Géza szőlőskislaki borász legújabb tételeit egy zártkörű bemutatón kóstolhattam meg a Zwack Izabella Borkereskedés meghívásának köszönhetően.

A Kislaki az egyik olyan pincészet, ami az évek alatt folyamatosan fejlődött, mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés, mind pedig a vendéglátás körében. Géza a természetközeli borkészítésben hisz, nem használ rovarölő szereket vagy gyomirtót a 20 hektárnyi területen, kézi művelés és kézi szüret jellemzi a munkát. A Balaton közelsége és a védett, belső dombok adják a gyümölcsös, telt és harmonikus ízeket. Megtalálta azt a rá leginkább jellemző borászati stílust, ami miatt egyediek a borai. A dűlős tételek mind kapnak hordós érlelést, még azok is, amelyeknél ez nem feltétlenül szokványos (sauvignon blanc, rajnai rizling). Mindeközben a borok frissek maradnak, jól ihatóak, és leginkább azonnali fogyasztása készülnek. Elég széles szortimentet alakítottak ki, van pezsgő és habzóbor, rosé és a Pirosbor nevű siller, alap birtokborok, dűlős fehér és vörösek. Szinte lehetetlen, hogy valaki ne találjon itt kedvére valót.

foto 2

Akik szeretnének helyben megismerkedni a borokkal, azoknak szívesen tart (rövid) dűlőtúrával egybekötött kóstolót Szőlőskislakon, valamint most már három gyönyörűen felújított vendégház is várja a látogatókat. Ha valaki kedvet kapott volna, legközelebb május 16-án lesz a Kislaki tavasz, sok borral, finom ételekkel, fűben ücsörgéssel.

A borsor mellé a Sarki Fűszerestől, Nemesvölgyi Attila által készített ételeket élvezhettük, volt itt szardella szárított paradicsommal, sevillai saláta grillezett tőkehallal, rózsaborssal és ánizzsal fűszerezett borredukcióban tálalt chorizo, kakukkfüves báránynyárs és isteni spanyol sajtválogatás két érlelt manchegoval és egy friss mandulás sajttal.

foto 3 (2)

Aki ismer engem, az tudja, hogy elég leplezetlenül odavagyok Géza boraiért, és persze első a profizmus, de jó olyan kóstolóra elmenni, ahol a hibák helyett az erényeket lehet boncolgatni:

Chardonnay pezsgő 2012

Zöldalma, ananász, virágos-bodzás, citrusos, ásvány, kis méz, kamilla, nem tolakodó fűszeresség, kekszes aromák. Inkább gyümölcsös, mint élesztős karakterű, jó ivású, üde, a cukor kerekít rajta de nyomja el a frissességet. Egy évet volt seprőn, Szentesi Józsefnél készült.

Matacs Chardonnay 2013

Körte, ringló, mandarin, zöldfűszerek, ásvány, pici csípős gyömbér. Fahordóban erjedt, a finomseprőn tartás adja a lágyságot, a krémességet, de nem nyomja el az élénk savakat. Gyümölcsös illatban és ízben, egyensúlyos és van benne tartalom is. Szerencsére messze van az itthon sokszor megszokott füstös-hordós-nehézkes típustól.

Rekesz Sauvignon Blanc 2013

Friss és gyümölcsös, de nem újvilági stílusban, annál visszafogottabb. Citrus, lime, mangó, nektarin, zöldalma, ásvány, fehérvirág, zöldfűszer, ásvány, kis méz. Üde, bármikor innám típusú bor, amiben van réteg, van tartalma is. Hat hónapot volt hordóban, és egyáltalán nem ártott neki.

Jánoshegyi Rajnai Rizling 2013

Alma, fehérhúsú gyümölcsök, zöldfűszer, sok citrus, virág, gyógynövény, fémes-ásványosság, citromhéjas kesernye. Ebben a legélesebb a sav, ez is a legásványosabb tétel. Eleven, feszes a pár hónap hordós érlelés ellenére, jó egyensúlyú, rétegzett bor.

foto 4

Vitéz Cabernet Sauvignon 2013

Szeder, cseresznye, vanília, meggy, kékvirág, fűszeresség, kis hűvös ánizs, némi vegetalitás. Mivel múlt heti töltés, most még kócos, de már nagyon jó ivású, szépen mutatja, hogy milyen lesz. Meglepően alacsony az alkohol (11,8%), kevés és sima tannin, jó sav tartja élénken. Olyan egyensúllyal rendelkező, üde bor ez, amit akár nyáron is szívesen innék.

Jánoshegyi Merlot 2012

Fűszeresebb, édesebb karakter illatra is, meggy, szeder, vanília, kis pörkölt aroma, földesség, édesfűszer, fahéj, szegfűbors. Sűrűbb és érettebb, melegebb tónusú bor, a sav itt kevesebb, a tannin több, de sima. 13% alkohol mellett egy behízelgőbb, komolyabb bor szép gyümölcsösséggel.

Kislak 2011

50% Merlot, 30% Cabernet Franc és 20% Kékfrankos házasítása. Új tétel, eddig nem volt forgalomban. Szeder, meggy, vanília, meszes-ásványossság, földesség, fás jegyek, pici kesernye füstösséggel, kömény. Kevésbé édes, mint a Merlot, ízben élénk, szép savszerkezet, az alkohol 13,5%, a tannint érezni de nem húz, nem szárít. Elegáns és komoly bor.

Címkék: 2011, 2012, 2013, Balaton, cabernet sauvignon, chardonnay, kislaki, Légli Géza, merlot, Rajnai Rizling, zwack borkereskedés

← Somló megint újratöltött A kékfrankos mátrai arca →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!