Az East Anglia egyetem kutatói szerint napi két egység (unit) elfogyasztásával mintegy 30 százalékkal csökken az epekövek kialakulásának veszélye. A unit az alkohol Angliában használt egysége, mely definíció szerint 10 milliliter, avagy 8 gramm etil alkoholnak felel meg.
Ha ki akarjuk számolni, hogy egy ital hány unit, kis fejszámolásra szükség van: meg kell szorozni a milliliterben vett mennyiséget, mondjuk egy pint sörnél 568-at az alkohol százalékkal, mondjuk 4-el, és ezt el kell osztani 1000-el. Így kijön, hogy egy pint 4 %-os angol ale 2,3 unitnak felel meg. Borra fordítva: 750 milliliter 12,5 százalékos bor 9,375 egység.
Eddig is voltak kutatások a borivás epekő kialakulása elleni hatásáról, de a Daily Mail szerint eddig még senkinek nem sikerült pontos mértéket megállapítania. Az East Anglia kutatója, Dr. Andrew Hart szerint az eredményekkel most az orvosok pontos utasításokat adhatnak betegeiknek, anélkül, hogy túlzott alkoholfogyasztásra ösztönöznék őket. Csapata 25 639 ember táplálkozási szokásait vizsgálta 10 éves periódusban.
A moderált borfogyasztás egészséges hatásáról egyre több tanulmány és kutatás jelenik meg: múlt hónapban egy kutatócsoport azzal rukkolt elő, hogy félüvegnyi bor elfogyasztása mintegy 4 évvel növeli az életkort. Több alkohol azonban már nincs ilyen jótékony hatással.
Korábban: