• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a Badacsonyi Kör

2012-10-02 ● Kántor Endre

Rendhagyó közös kéknyelű szüretet tartott Badacsonyban négy pincészet. Az Istvándy pince, a Laposa Birtok, a Szeremley Birtok és a Válibor ezzel az eseménnyel is megpecsételték a Badacsonyi Kör megalakulását.

Szeptember 29-én, szombaton közös kéknyelű szüretet tartott a négy badacsonyi pincészet. Az egymás birtokain együtt leszüretelt szőlőből közös bort készítenek, melyet az így létrejövő Badacsonyi Kör első boraként hoznak majd forgalomba. Ezzel az akcióval először kerülhet piacra egy borvidék ismert termelői által közösen szüretelt és elkészített bor.

A badacsonyiak közleménye szerint a közös szürettel céljuk az is, hogy újra közösségteremtő esemény legyen a szüret.

Balról: Laposa Bence, Istvándy Gergely, Szeremley László és Váli Péter

Volt már arra példa, hogy egy borvidék pincészetei közös termékkel léptek piacra: az első ilyen az Andreas Ebner nevével fémjelzett Borzongás volt, melyhez hasonlóan legutóbb szekszárdi borászatok jelentkeztek közösen a Fuxlival, de ide lehet sorolni az egriek Egri csillag kezdeményezését is. Arra azonban az első példa a badacsonyi, hogy ugyanazzal a borral lépjenek fel amúgy konkurensnek tűnő borászatok.

Badacsony négy meghatározó pincészete a bort a borvidék megújulásának jelképének szánja, a Badacsonyi Kör egyúttal egy új generáció fellépését is jelenti. Az együttműködés elsősorban szellemi útkeresés, egyfajta borműhely, hogy minél jobban megtalálhassa helyét Badacsony nemcsak a hazai borvidékek között, hanem a világban is.

Ennek érdekében a hazai gasztro- és borkultúra újragondolását célzó borműhely elindítását kezdeményezik, ahol a választott tematika legkiválóbb hazai és külföldi képviselőivel fognak elmélyülni a terroir és a borkészítés, valamint a bor ? étel harmonizálás rejtelmeiben, nemcsak elméleti, hanem sokkal inkább gyakorlati célzattal, összehasonlító kóstolók formájában.

Badacsonyi módra

A régió és az ország ismert séfjeivel együttműködve az alapító pincészetek szintén hagyományteremtő céllal kezdeményezik, hogy a szőlőlevéllel és kéknyelűvel készülő ételek neve legyen „badacsonyi módra” és ezzel is gazdagodjon a magyar gasztronómia.

A kreativitásnak nem szabnak gátat, ezért azt sem tartják szükségszerűnek, hogy a kéknyelű valamilyen szósz alapját képezze, mert elég a szőlőlevéllel készült ételhez kínálni. Klasszikus formájában például zsenge szőlőlevélben készített balatoni fogasra lehet gondolni, kéknyelűvel készítve és persze ugyanezzel kínálva.

Ugyanakkor forró nyárban például az üdítően savas szőlőlevél könnyű köret-kísérő, vagy akár egy szőlő-sorbet alapú desszert, illetve entremets dísze is lehet, melyhez késői szüretelésű kéknyelűt szolgálnak fel. A badacsonyi módra készített ételek két nélkülözhetetlen eleme, a kéknyelű és a szőlőlevél tehát inkább inspiráció, mint megkötés.

Címkék: Badacsony, Badacsonyi Kör, Istvándy, kéknyelű, Laposa, Szeremley, szüret, Váli

← Itt vannak a Playboy-borok Zuhanórepülésben a francia bortermelés →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 10:00:11 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!