• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Néhány fehér tanulság

2010-12-10 ● borravalo.hu

Így év vége felé sodródva-robogva összefoglaljuk néhány idei méznyalásunk tanulságait, kedvcsinálni leginkább. Három részes kis dolgozatunkban fehérileg az Alanát, a Patríciust, a Hétszőlőt és a Disznókőt (követ?), vörösileg némely 2003-4-es magyar küvét és Malatinszkyt ajánljuk a nyájas méznyalók figyelmébe. Első rész.

Az Alanát annak ellenére, hogy a pincészet itthon nem forgalmaz, de olyan szépséges eredeti és egyedi ízképvonalakat véltünk felfedezni NAG (Németh Attila Gábor) tokaji boraiban, hogy muszáj szólnunk róla.

NAG intelligens és telt borokat készít Gyöngyöstarjánban is 9 hektáron, de az ottani, amúgy remek terroirból nem lehet azt kihozni, amit Tokajból, ahol 23 hektárja van, 20 furmint, 6 hárs, 2,5, ha sárgamuskotály, némi zéta, főleg Betsek és Veresek.

Mind világító, szép világos aranysárga, hosszú ásványborok, a hárs 2005 sósédes, illatban?ízben végigvonuló hársas-mézes, intenzíven fajtajelleges aranyvonallal (fonallal). Mintha általában a hársnak és a lunelnek nagyobb szerepe lenne az Alanánál, min a furmintnak, bár a kései furmint ?08 is vidám bor a maga sós-medicinális-mézes-mazsolás felhangjaival.

A kései lunel ?08 szépséges illatcsokor, melyből gyöngyvirág, rózsa, méz, narancsos zselécukorka, tudod, az a narancsgerezd-alakú gyerekkori izé, mangó és kajszibarack integet, hosszú és szép sav-cukor balanszú bor, 92 pont. Ez a hárs-lunel hangsúly teszi olyan egyedivé a virágos, egységes, elegáns, telt kortyú, kifinomult ?05-ös 6 puttonyos aszút is, 94 pont.

Rokonféléje a Patrícius ?02-es 5 puttonyosának, mely vidám, telt, színes és meleg aszú, jó nő. A pohárból barackok és nemlétező trópusi gyümölcsök illata, valamint levendula emléke kereng fel, kerek idomok, hosszú utóíz, finom savak, itt is jó sav-cukor balansz, finom, finom, finom bor. Tíz év borról való hablatyolás után eljutottam oda, hogy beérem egy szóval: finom! Ez a legfinomabb honi aszú, amibe idén eleddig belefutottam.

A Patrícius borai egyébként mind teljesen különböző személyiségek a kamaszosan szertelen furminttól az őrülten intenzív muskotályon és barackos-naspolyás kései furminton át az öt dűlőt szintetizáló, végtelenül komplex illatú ezredfordulós hatputtonyosig. Nem unalmas, nem hűvös, nem korlátolt, de sőt meleg, profi, színes, vidám a Patrícius-stílus, még tán nem olyan egységes, mint mondjuk a Pigstone vagy a Hétszőlő, de jó út.

E színes, illatos, teltkarcsú és meleg borok királynője e borok ivójának idei legnagyobb borélménye, egy számoszi bor: Samos Vin Doux ?09, Union of Winemaking Cooperatives of Samos, világító aranyszínű, egyenes ívű, keksz, citrus és tengerízű, intenzív nektár, 96 pont.

Címkék: Alana, aszú, furmint, hárslevelű, muscat lunel, nag, németh attila gábor, Patricius, samos, Tokaj

← Terroiristák harca Egerszóláti Olaszrizling 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!