• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Néhány fehér tanulság

2010-12-10 ● borravalo.hu

Így év vége felé sodródva-robogva összefoglaljuk néhány idei méznyalásunk tanulságait, kedvcsinálni leginkább. Három részes kis dolgozatunkban fehérileg az Alanát, a Patríciust, a Hétszőlőt és a Disznókőt (követ?), vörösileg némely 2003-4-es magyar küvét és Malatinszkyt ajánljuk a nyájas méznyalók figyelmébe. Első rész.

Az Alanát annak ellenére, hogy a pincészet itthon nem forgalmaz, de olyan szépséges eredeti és egyedi ízképvonalakat véltünk felfedezni NAG (Németh Attila Gábor) tokaji boraiban, hogy muszáj szólnunk róla.

NAG intelligens és telt borokat készít Gyöngyöstarjánban is 9 hektáron, de az ottani, amúgy remek terroirból nem lehet azt kihozni, amit Tokajból, ahol 23 hektárja van, 20 furmint, 6 hárs, 2,5, ha sárgamuskotály, némi zéta, főleg Betsek és Veresek.

Mind világító, szép világos aranysárga, hosszú ásványborok, a hárs 2005 sósédes, illatban?ízben végigvonuló hársas-mézes, intenzíven fajtajelleges aranyvonallal (fonallal). Mintha általában a hársnak és a lunelnek nagyobb szerepe lenne az Alanánál, min a furmintnak, bár a kései furmint ?08 is vidám bor a maga sós-medicinális-mézes-mazsolás felhangjaival.

A kései lunel ?08 szépséges illatcsokor, melyből gyöngyvirág, rózsa, méz, narancsos zselécukorka, tudod, az a narancsgerezd-alakú gyerekkori izé, mangó és kajszibarack integet, hosszú és szép sav-cukor balanszú bor, 92 pont. Ez a hárs-lunel hangsúly teszi olyan egyedivé a virágos, egységes, elegáns, telt kortyú, kifinomult ?05-ös 6 puttonyos aszút is, 94 pont.

Rokonféléje a Patrícius ?02-es 5 puttonyosának, mely vidám, telt, színes és meleg aszú, jó nő. A pohárból barackok és nemlétező trópusi gyümölcsök illata, valamint levendula emléke kereng fel, kerek idomok, hosszú utóíz, finom savak, itt is jó sav-cukor balansz, finom, finom, finom bor. Tíz év borról való hablatyolás után eljutottam oda, hogy beérem egy szóval: finom! Ez a legfinomabb honi aszú, amibe idén eleddig belefutottam.

A Patrícius borai egyébként mind teljesen különböző személyiségek a kamaszosan szertelen furminttól az őrülten intenzív muskotályon és barackos-naspolyás kései furminton át az öt dűlőt szintetizáló, végtelenül komplex illatú ezredfordulós hatputtonyosig. Nem unalmas, nem hűvös, nem korlátolt, de sőt meleg, profi, színes, vidám a Patrícius-stílus, még tán nem olyan egységes, mint mondjuk a Pigstone vagy a Hétszőlő, de jó út.

E színes, illatos, teltkarcsú és meleg borok királynője e borok ivójának idei legnagyobb borélménye, egy számoszi bor: Samos Vin Doux ?09, Union of Winemaking Cooperatives of Samos, világító aranyszínű, egyenes ívű, keksz, citrus és tengerízű, intenzív nektár, 96 pont.

Címkék: Alana, aszú, furmint, hárslevelű, muscat lunel, nag, németh attila gábor, Patricius, samos, Tokaj

← Terroiristák harca Egerszóláti Olaszrizling 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!