• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Néhány figyelemreméltó palack

2008-02-04 ● borravalo.hu

Izgalmas, szép borokba ütköztünk az héten, kiemelnénk pár tételt közülük közszolgálatilag. Forgalmi, vagy hamaroson hozzáférhető tételekről van szó, némelyikük a borélmény felsőfokát jelenti, becsszó, jó szívvel ajánljuk őket a kíváncsi borszeretők figyelmébe.

Első helyen azokat a (forgalmi) olasz tételeket említenénk, melyek némelyike ritkán tapasztalható mélységet mutat. Nem megyünk végig a 21 tételes vakteszten (ld. Borigo 2008./1.), a nekünk katartikus élményt adókat csipegetjük ki, így a Ciacci Piccolomini 2005-ös Rosso di Montalcinóját, mely tökéletes harmóniájával tűnik ki: rőt színű, egyszerű, de szép illatú, magas extraktú, de karcsú benyomást keltő, maga az elegancia, vakkóstoló kicsiny zsürinktől (Czerneczkiné Sinkó Kriszta, WSET, Bányay Gábor, Borigo és Dr Nemtudomka, Borigo és Borravaló), 88-as összpontszámot kapott, magam 90-re adtam.

A fejbekólintó élmény ezután következett. Sokszor hallani hablatyolni arról, hogyan változik, nyílik ki egy bor a pohárban, tárulnak fel rétegei, illatának komplexitása. Nos, magam három ilyen borral is találkoztam e múlt csütörtöki délutánon: az egyik a Nozzole birtok 2003-a La Forra Chianti Classico Riservá-ja: feketébe hajló gránátvörös, hűvös, mentás illattal indít, melyet aszalt gyümölcsök, majd szivar követ, 100 pontos illatának színes vitorlája kicsit old style hajótestet repít, hogy úgy mondjam (9700 Ft, 92 pt.)

Hasonló zenei gazdagságot mutattak, vagyis szerencsére mutatnak a montalcinói Máté pince, a magyar származású író-borász borai. A feketébe hajló Mantus Merlot IGT, amit magam 94 pt-ra adtam (a Wine Spectator 91-re, zsürink végül 92-re – 5900 ft), őrületes illattal köszön, melyben ismét némi hűvösség, aszalt gyümölcs, vanília és dohány keveredik eleganciával és szépséggel. Intenzív konyakmeggyes íz, érintésnyi édesség, jó alkohol-sav-tannin egyensúly, az egyensúly mindegyik tételre jellemző volt, ahogy a sangiovese által a toszkán tájból gyűjtött friss, sosem éles, de finom savak tengelye is ott forgott minden tételben. Ez volt a belövő, akkor is nagyon magasra tettük, de magam nem vettem észre, nemcsak bénaságból, hanem a kóstoló olyan jó volt, hogy íve valahogy felfelé kunkorodott. Végül Máté Banditone nevű 2005-ös IGT syrah-ját emelnénk ki a mesés sorozatból: itt az aszalt gyümölcs-dohány orgonahangja fölött virág és animalitás illatjegyei, harmonikus, telt, komplex ízkép, itt is a kellemes toszkán savak, talán nem annyira harmonikus szerkezetben, de izgalmas összbenyomást keltve. (9700 ft, 92 pont).

A vörösök után fehérek. A heti Figyelőben megemlékezünk a Tornai Pincészetről, mely végre egy konzekvens stratégia megalkotásával meglépi azt a lépést, aminek a hiánya miatt eleddig az ember valahogy nem sorolta az igazán izgalmas és modern műhelyek közé, modern alatt éppen nem a reduktivitást és a temperált tankokat értve, hanem, meglehet, kicsit logikátlanul, a visszafordulást az alacsonyabb hozamú, ászkolt, palackos érlelést kapó, koncentráltabb és egyedibb fehérborok felé.

Mivel Figyelős dolgozatunkba nem tudtuk belesűríteni a minap végignézett ugyancsak 21 tétel legérdekesebb borait, itt ajánlanánk a szomjas borszeretők figyelmébe egy-két izgalmas történetet. Így mindenekelőtt egy észveszejtő furmintot, mely 2001 óta pihen tartályban, nyilván ezzel összefüggésben, hogy tehát nem kommunikál a levegővel, ergó nem oxidálódik, frissebb, mint azoknak a jóval fiatalabb furmintoknak a zöme, melyeket közelmúltbéli gigászi furmint-tesztünkön végigcsócsáltunk.

Ez is nagyon izgalmas bor, közepes aranysárga színű, érett, intenzív, harmonikus óillatú, kicsit laza, szerintünk nem elég koncentrált textúrájú, de gyönyörű bor teljesen plasztikus petrol-tónussal, azzal az illat- és ízképvonallal, mely az öreg, ásványos rajnai és mosel-i rizlingek sajátja.

A másik tétel, ami szerintünk borivóknak nagyon való, az első érdekes juhfark, amivel jóformán életünkben találkoztunk. Ugye a juhfark a legsikeresebb spontán brand, amin olyasmit értünk, hogy más megszakad, mire felépít egy márkát, a juhfarkból meg nem lehet eleget telepíteni, viszik, mint a cukrot (a félédes merlot-t kutyuló borászatok?) Készül már belőle friss, zöldesfehér reduktív típus (György Villa), és készül ilyen, mint ez a Grófi Juhfark 2006, a Tornai új csúcsbor-kategóriájának, a Top Selection-nak ez szép darabja, melyben a a világos aranysárga színt zöld reflexek színezik, intezív illatában és ízében mézes jegyek ellensúlyozzák a markáns savakat.

Meg kell jegyeznünk azonban, hogy e kis összefoglaló lefirkantása közben estebédezvén Takács Lajos 2006-os Juhfarkját adtuk fel a szusi mellé és rögtön feladtuk az előző juhfarkkal kapcsolatos álláspontunkat: pazar juhfark az is, a Hollóvár-stílű még jobban tetszik. Intenzív fehér ribizlis illatú, telt, kerek, persze fene magas, de nem éles savú, minimum 7-8 g/l, de lehet, hogy magasabb, nem látni pontosan a magas extrakttól és (a 15 %-os, csippentős) alkoholtól, a borász sem tudta megmondani. Tanítani lehetne róla, mi is az az ásványosság. Magas extraktja és csípős alkoholja határozott édességet ad az ízképnek, hosszú lecsengésű, mink ezt értjük modern bor alatt máma, ebben látjuk  magyar bor jövőjét (valamint személyes kedvenceink ezek az érlelhető fehérek – meg a toszkán vörösök).

Rázúmoltam Takács Lajos úrra, hogy ez az édesség csak alkoholok édessége-e, aszonta, hogy igen, plusz az akáchordóé, mely hajlamos egyrészt kicsit lágyítani az anyagot, másrészt kis édességet adni hozzá. A 2002-es telepítésű vágók szőlői önmagukat hozamkorlátozzák valahogy, 3-5 fürt terem rajtuk, a töppedt szemekkel is díszített gyümölcs nagyon éretten (23-24 MM-on) lett leszedve, héjon erjedt vagy 16-18 órát, ballonban erjedt ki, fajélesztő persze nuku, majd 200 literes akáchordókba került, szűrés no, derítés yes. Szal láthatóan semmi extra és varázslat, mégis roppant vastag, gyümölcsös, kiegyensúlyozott lett a bor. Ecce Somló.

Dr Nemtudomka

Korábban:

Vinitália – a csizma végigkóstolva

Tokaj tanácstalan, Somló darabos – a nagy furmint-teszt

Kérlelhetetlen terroiristák

Somló. Tavasz. Évjáratkóstoló. Bazalt. Fiúutód

Címkék: Banditone, Ciacci Piccolomini, furmint, juhfark, La Forra Chianti Classico Riserva, Mantus Merlot, Máté, Nozzole, Rosso di Montalcino, Somló, Takács Lajos, Tornai Pincészet

← Koncentrált fehérek és spanglibor Etyeken Megint a hegy jön Mohamedhez: Egri Borok Gálája 2.0 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!