• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megint a hegy jön Mohamedhez: Egri Borok Gálája 2.0

2008-02-13 ● Kántor Endre

Minap emlegettük, hogy valami mozogni látszik a magyar közösségi bormarketingben. Ami azért fontos, mert a borok közelítik-megérintik a világnívót, de ha nincs az eladást szolgáló, a belső és külső piacot bombázó, a borinformációt közvetítő folytonos, (több) éves stratégiával és irdatlan pénzekkel rendelkező marketing-kommunikáció, akkor továbbra is csak Magyarországon leszünk világhírűek.

Hogy valami van a levegőben bormarketingileg, az biztos. A borászok-borászatok-közösségek kezdik felismerni, hogy, mint múltkor is említettük, enélkül a néha hóhányásnak látszó tudomány nélkül az egyre jobban éleződő versenyben nemigen lehet boldogulni. Akadtak azért, akik a versenytől védő és versenyről leszoktató évtizedek után is hamar felismerték, hogy a marketing a bor termékpályájának csaknem olyan szerves része, mint maga a borkészítés, mondjuk.

Nem sok ilyen egyéni illetve borvidéki kezdeményezés van: ilyen Rigler Zsolt soproni Bormarketing Műhelye, ez a kis családi vállalkozás, mely a nélkül a soproni borvidék tán még mindig azt a csipkerózsika-álmot aludná, mint a kilencvenes években, ilyen a kevesebb folytonos működést és agilitást mutató, de koronkint hatalmas nagy dobásokkal előálló Tokaj Reneszánsz és ilyen mindenekelőtt az Egri Borvidékért Alapítvány.

Eger amúgy is olyan, mint egy kis ország: kompakt, príma hely, könnyű megközelíteni, ez még ma, 18 évvel a gengszterváltás után is szempont ebben az egycentrumú és vízfejű, kátyús halálutak szabdalta kis országban, ahol pl. Sopront elérni a fővárosból nem módnélküli mulatság. Egert tehát könnyű elérni, mindig működik a magyar nemzeti összefogás ritka példájának, az egri várostromnak a storyja, tele van termálvizekkel, gyönyörű barokk város, saját jó kis főiskolával és színházzal, és egy hatalmas, kiváló fehér- és vörösborokra egyaránt képes ősi borkultúrával.

Eme egri borkultúra különös ismertetőjele, hogy tán itt van az egy négyzetméterre eső legtöbb kiváló borász. Itt is néhány kreatív és a világra nyitott fiatal pasas fogott össze és létrehozták a legáramvonalasabb mai magyar bormarketing-institúciót, az Egri Borvidékért Alapítványt. A szervezet különös módon nem pusztán belülről, a helyi borásztársadalom akaratnyilvánításaként jött létre, hanem külső, többnyire budapesti magánszemélyek jóvoltából.

Az Eger mellett Szolnokon is működő, főleg vállalkozókat tömörítő Hozam Klub bor-gasztronómiai szekciójában merült fel egy értékelvű, kiemelten közhasznú alapítvány létesítésének a gondolata, ez találkozott néhány egri borász és borral foglalkozó helyi értelmiségi (mindenekelőtt Simon József, a grafikus Ipacs Géza és az újságíró Márkus György, valamint Hirth Mihály, az egri Hozam Klub elnöke) törekvéseivel.

Az alapítvány 2006-os Bikavérünnepen mutatkozott be, már az első évben 80 milliós évi keretből tervezték népszerűsíteni az egri bort itthon és külföldön, az összeget alapítványi források és egy kevés állami-pályázati pénz biztosította. A Bikavér-ünnepen már attraktív és szellemes önálló kiadvánnyal jelentek meg, ennek harmadik száma a most szombati gálán jön ki és megnyitották székházukat a hegyközségtől kapott pazar barokk épületben.

Az alapítvány deklaráltan nem demokratikus alapon működik, ahogy egy kórház sem: a döntések a minden borvidéken és a társadalom egészében jellemző széthúzás, gyenge kooperációs készség és alacsony aktivitás kikerülésére nem a többségi akaratot, hanem a kurátorok akaratát tükrözik. Az alapítvány a kuratórium által összeállított egri ?borászválogatott? tagjait menedzseli, a csodacsapat tagjának lenni nem nyugdíjas állás, minden évben változhat az összeállítás, ki lehet pottyanni és be lehet kerülni. A felújított székház, a néhai borkombinát Bormúzeuma kommunikációs centrum és kereskedőház is akar lenni, melybe csak úgy, az utcáról nem lehet beesni egy jót borozni. A pincében komoly tárolókapacitás van, a földszinten 40-50 vendéget lehet fogadni, az emeleti 18 fős lovagteremben szakmai rendezvények tarthatók.

Most szombaton a tavalyi sikeres bemutatkozást követően az Alapítvány borászválogatottja ismét bemutatkozik a Magyar Tudományos Akadémián, a hegy megint eljön Mohamedhez és elhozza e vízfejű és egycentrumú ország első számú borpiacára, Budapestre e csodálatos borvidék változatos, egyedi és sokszor világszínvonalú borait. Ahogy tavaly is, most is ott leszünk nagy erőkkel, beszámolunk róla.

Az Egri Borok Gáláján tehát pincészetük legszebb három borát kóstoltatják személyesen a Borvidéki Borászválogatott tagjai, így:

Bolyki János
Demeter Csaba
Gál Lajos
ifj. Gál Tibor
Juhász Attila
Kaló Imre
Lőrincz György
Pók Tamás
Simkó Zoltán
Simon József
Thummerer Vilmos
Vincze Béla

Korábban:

Valami történik bormarketingileg

Holland balhé vol 2.: Osztrigás Ember, meg a borárak

A három testőr és a maradék cukor

A hegy megy Mohamedhez: Eger Pesten

Címkék: Bolyki, Demeter, Eger, egri, Egri Borvidékért Alapítvány, Gál, Hirth, Hozam Klub, Ipacs, Juhász, Kaló, Lőrincz, Márkus, Pók, Simkó, Simon, Thummerer, Vincze

← Néhány figyelemreméltó palack Szép savak és szavak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!