• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Néhány merlot-ról

2009-11-10 ● borravalo.hu

Mindenféle merlot-kat csócsáltunk vakon a minap, alább az összegzett pontok sorrendjében öntöm a szomjazó olvasó elé összefoglalónkat (lásd még Albert gazda és Borboy beszámolóját a tesztről).

A bordói jin-jangban a Gironde jobb partján domináló merlot inkább a női princípiumot képviseli, magunk kedveljük a macsó cabernet-nél lágyabb és kerekebb merlot-t, idei legnagyobb borélményünk is egy merlot (a L?Ambroisie du Chateau la Croix des Moines 2006, Lalande-de-Pomerol, 92 pt, a WS 88-ra adta, 31,60 ?, harmonikus és úgy intenzív minden dimenziójában, hogy nem műbor). A kóstolt tételek közt könnyű- és nehézsúlyú egyaránt akadt, rossz bor nemigen. Albert Gazda (Albert Gazda), Muray Gábor (Magyar Nemzet), Nyerges Márton (Bortársaság), Vajda Róbert (Tornai Pincészet), Szabó Zsüzsy (Winebar), és Dr Nemtudomka (borravaló) vizsgálgatta az anyagot.

merlot2

1. Solus 2007, Gere Attila

Egy bor, melynek az a szekszepílje, hogy fiatal és kész van, noha őrült komplex. Kirívó, jellemző tulajdonsága lekerekedettség, az elegancia és a harmónia. Tintaszín, levendulaolaj-illatú, szilvás, vastag textúrájú, fiatal tanninú, de elegáns bor, elegáns, elegáns, elegáns. 92 pt.

2. Primus 2003, Salentein, Mendoza

Mintha otelló-illata lenne. Vagy olyan amarónés (Albert gazda). Étvágygerjesztő, édes, merlós-otellós, harmonikus tétel, kicsit a 2003-as Primarius-t idézi.  91 pt.

3. Sessio 2006, Konyári

Gránátvörös szín, intenzív, gazdag illat, avar a cseresznyefa alatt. Magas szesz, sima faktúra, koncentrált textúra, édes felhang, fiatal, csípős, kerek, letisztult, kész bor. Volt, aki a tannint zöldnek, a karaktert kicsit uncsinak találta.  88 pt.

4. Montes Alpha 2006, Montes S. A.

Érdekes és más. Ásványos és egy petrolos, szinte rizlinges-fehérboros illat- és ízjegy, plusz fekete ribizli és egy kis gyógyszeres felhang némi animalitással színezve. Édes és csípős érintés, tanninos, fiatal és izmos hús, férfias karakter. Szép bor sok, kicsit tán közönséges fával és illat-íz szép, folytonos ívével.  88 pt.

5. Nomád 2007, Szeleshát

Ez likőr, esetleg sherry, gondolta először e sorok ivója, lekváros illattal, nagyon szép gyümölcsösséggel, fás-vaníliás jegyekkel, fiatal cserekkel. Édes, fiatal és csíp, tüzes, mint a babám szeme. Intenzív, koncentrált és meleg bor érett gyimilcsbül, tartalmas, nagy anyag, melyben van mélység és (Albert gazda gazdag szavával) rétegzettség, de (még) nem elegáns, nem harmonikus, még nincs kész, kiáltotta egy emberként a Grand Jury. 88 pt.

6. Primarius 2006, Takler

Feka bor gazdag, levendulás illattal, áfonya ízével, édességgel. Csíp, mint a rosseb és cseres is, fiatal, játékos és még ugyancsak nincs kész. Nekem kicsit sok valahogy. 83-93 közt szórtak a pontok. 88 pt.

7. Villányi Merlot 2007, Bock

Mediterrán, koncentrált illat, kamilla, dohány, eukaliptusz, gyümölcsös utóíz. Nagy formátumú és igényes tanninállat hűvösös vonulattal, kis ásvánnyal, édes érintéssel, csípős szesszel, szép savakkal. Jó balanszú, de mégis se nem túl színes egyéniség.  87 pt.

8. Puerto Viejo 2006, Vina Requinga

Édes, petrolos, gumis illat- és ízjegyek, plusz aszalt meggy és paprika. Telt, koncentrált textúra, csíp. Érezhetően más világ: nem löszön nőtt szőlő és nem színes alapanyag, hideges.

Olyan újvilágos, jegyezték meg többen: szépen szerkesztett, jól iható és arányos, sőt, hibátlan, nem akar sokat, de azt végigviszi. De nincs árnyalat, érdekesség és faxni, egyszóval: nincs finesz.  85 pt.

9. Tihanyi Merlot 2007, Figula

Nagyon szép, intenzív lekváros, fűszeres, ánizsos illatok-zamatok, melyeket némi café, csoki és érintésnyi édesség színez, a végén kis fa és kesernye. Gránátvörös, gyümölcsös, csípős szeszű, még nem harmonikus, de komplex, hosszú, értékes, finoman cserzett, vinous bor. 85 pt.

10. Szekszárdi Merlot 2007, Heimann

Zárt illata kinyílik, de nem komplex, az egész egyszerűbb szerkezetű, nem túl színes karakterű, ilyen kicsit old stlye-merlot. Gyümölcsös, jó ivású, lazább szövet, a sav üdébb és hangsúlyosabb, a szesz kicsit kilóg, de egybe? van. Kiegyensúlyozott, nem intenzív karakter. 83 pt.

11. Terra Galos Merlot 2007, Hans Achs

Zárt, tintás, kicsit mediterrán illat, a háttérben elegáns hordó hangicsál. Csíp, némi tannin, likőr és animalitás, elég sűrű szövet, kerek és kiegyensúlyozott, de ő sem túl színes és nem játékos, kicsit egysíkú borocs. Ez is afféle jól hangolt, megvannak a részei, de nincs lelke, sírt fel az egyik zsüror.  83 pt.

12. Szegzárdi Merlot 2006, Dúzsi

Gránit szín, zárt gyümiillat, ez is szép old style meggyes és túlérett-mazsolás illatokkal-aromákkal, kafa savakkal, kis konyakos jelleggel. Ám ízében-zamatában öreges savanykás izék, éretlennek rémlő jegyek. Illata jobb, mint íze, nem áll össze, nem harmonikus és ő is se nem elég színes. 81 pt.

Albert Gazda

Borboy

Címkék: Achs, Bock, Duzsi, Figula, gere attila, Heimann, konyári, mendoza, merlot, montes, szekeshát, Takler, teszt, vina requinga

← Misebor helyett Hárman a Szelesháton →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!