• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Népszabóság Szop Táz: egy párhuzamos világ

2008-09-29 ● borravalo.hu

Izgalmas utazásra invitálja az olvasót a Népszabadság, egy párhuzamos valóságba. A játék lényege: mi lett volna, ha a magyar borágazat valahol a kilencvenes évek közepe felé elakad, megtorpan, és onnantól kezdve szinte egy jottányit sem fejlődik tovább. Villány a nagyseggű vörösökkel még mindig az etalon, a nyerő tokaji jellemzően túloxidált, nehézkes és barna, a száraz borok többsége még mindig vörös, nem fehér, autochton fajta csak mutatóba van, és még mindig Jimmy a király. Ajvé.

A legnagyobb bajunk az, hogy az elég lilára sikeredett kiadvány qrwára nem reprezentálja a mai modern magyar borvilág egészét, és pont a legprogresszívebb folyamatokról egy hangot sem ejt. Milyen magyar borászati toplista az, amiben nem jelenik meg, most télleg kapásból és séróból: Takács Lajos, Demeter Zoltán, Orsolyáék, Bott Juditék, Ráspi, vagy Sauska? Vagy Weninger, Bukolyi, Szepsy és Tiffán? (Ez akár egy első tíz is lehetne mondjuk, télleg séróból firkantottuk ide). Abszurdum, wazze.

A mai magyar borvilág mainstream-ja, fejlődésének fő vonala, leginkább előremutató jelensége szerintünk az egyedi, érlelhető fehérborok (e mellesleg par excellence magyaros borok) fejlődése, ez nem jelenik meg a Dlusztus-féle top százban. Folyik egy diskurzus erről a kíbertérben, a lista tudomást se vesz erről a diskurzusról, ami azért nagyon gáz, mert nem egy periferikus jelenségről van szó, hanem az egyik legfontosabb fejleményről. A világfajtákból készült magyar vörösök, kövezzenek meg minket, kevésbé izgalmasak, eredetiek és távlatosak, mint a fejlődő magyar fehérek. Jellemzőnek tartjuk, és hadd? utaljunk vissza a Travel Channel/Isabell Legeron-vitára, hogy a fiatal, nyitott és profi londoni borszakértő pontosan az utóbbiakra csapott le.

Másodszor: jó, legyen, tokajik képezik az élbolyt. De gyerekek, barátaim az Úrban, száradjon le a tőkénk, ha nem egy előző éónt, egy tradicionalista paradigmát, egy, a kombinátos időkre jellemző szájíz dominanciáját lehet kiolvasni a sorok közül. Hogy az oxidáltabb stíl felé hajló Royal, a régi Kerház és, ó egek, Tokaj legtehetségesebb alkimistája és régésze, Monyók van ott az avantgarde-ban, hát ettől tényleg tőkén szúrjuk magunkat. Megjelenik a modern tokaji kép is, van egy erős modernista vonulat, amit például a Béres vagy a Patrícius képvisel, de nekünk kicsit sok a royalista és a Kerházas tétel, bocs.

Egy szó, mint száz: ez a Top 100 kicsit gáz. Túlságosan sok borból köszön vissza a múlt, megemelve vitézkötéses fövegét, amely alól kádári stich csap ki, hogy egy kicsit gusztustalan képzavarfélével éljünk. Az a baj ezzel, hogy egy efféle lista egyfajta credónak tekinthető, íme, ezt szeretjük, ezt támogatjuk, ezt tekinthetjük mintának. Ez lesz az etalon, a feedback a helyességről. Mi meg, nyájas Olvasók, qrwára elhisszük, hogy a magyar bor világverő úgy, ahogy van, a magyar vendéglátás világhírű, és egyáltalán a seggünkből passzátszél fú, és ottan lebegünk mi a csúcs fölött. Ott van ennek minden rekvizituma a dokumentben: Gundel, cigányzene, a lopóba fújt üveg szőlőfürtbe töltött vörös és fehérbor. Mintha Molnár B.-ék a Bűvös Szakácson, kedvenc gasztro blogunkon nem fújnák a ködkürtöt már évek óta, mintha nem lett volna letéve mostanság néhány olyan bor az asztalra, amelyeket nem csak idehaza, de külörszágokban is istenbizonyítéknak tekintenek. Van egy csomó olyan tétel, mely a mi toplistánkon is ott lenne, de határozottan úgy véljük: felülreprezentált a jó kis konfliktusmentes középszer.

Egy efféle lista hitelessége a szelekción áll vagy bukik, azon, hogy a válogatás szempontjai milyenek, a válogatás logikája kellően lefedi-e a magyar borpiacot, well, itt van a kutya elásva, mintha a szelektor nem ismerné, vagy nem ismerné el a kézműves érlelhető fehérboros pincészetek teljesítményét. Még egyszer: a koncentrált fehérek szerintünk ma a legjobb magyar borok, mi tehát a legjobb borok hiánya a legjobb borok listájáról hangyafallosznyit aggályosnak tartjuk.

Dr Nemtudomka, Stevie Kraft, Kántorbandi

— Megjegyzés: a blog írói korábban részt vettek az említett kiadvány elkészítésében. Már nem teszik. —

Címkék: leg, legjobb, lista, Népszabadság, Top 100

← Travel Channel – szubjektív választás volt Plumptoni szüret: lendületből nem röhögni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!