• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Népszabóság Szop Táz: egy párhuzamos világ

2008-09-29 ● borravalo.hu

Izgalmas utazásra invitálja az olvasót a Népszabadság, egy párhuzamos valóságba. A játék lényege: mi lett volna, ha a magyar borágazat valahol a kilencvenes évek közepe felé elakad, megtorpan, és onnantól kezdve szinte egy jottányit sem fejlődik tovább. Villány a nagyseggű vörösökkel még mindig az etalon, a nyerő tokaji jellemzően túloxidált, nehézkes és barna, a száraz borok többsége még mindig vörös, nem fehér, autochton fajta csak mutatóba van, és még mindig Jimmy a király. Ajvé.

A legnagyobb bajunk az, hogy az elég lilára sikeredett kiadvány qrwára nem reprezentálja a mai modern magyar borvilág egészét, és pont a legprogresszívebb folyamatokról egy hangot sem ejt. Milyen magyar borászati toplista az, amiben nem jelenik meg, most télleg kapásból és séróból: Takács Lajos, Demeter Zoltán, Orsolyáék, Bott Juditék, Ráspi, vagy Sauska? Vagy Weninger, Bukolyi, Szepsy és Tiffán? (Ez akár egy első tíz is lehetne mondjuk, télleg séróból firkantottuk ide). Abszurdum, wazze.

A mai magyar borvilág mainstream-ja, fejlődésének fő vonala, leginkább előremutató jelensége szerintünk az egyedi, érlelhető fehérborok (e mellesleg par excellence magyaros borok) fejlődése, ez nem jelenik meg a Dlusztus-féle top százban. Folyik egy diskurzus erről a kíbertérben, a lista tudomást se vesz erről a diskurzusról, ami azért nagyon gáz, mert nem egy periferikus jelenségről van szó, hanem az egyik legfontosabb fejleményről. A világfajtákból készült magyar vörösök, kövezzenek meg minket, kevésbé izgalmasak, eredetiek és távlatosak, mint a fejlődő magyar fehérek. Jellemzőnek tartjuk, és hadd? utaljunk vissza a Travel Channel/Isabell Legeron-vitára, hogy a fiatal, nyitott és profi londoni borszakértő pontosan az utóbbiakra csapott le.

Másodszor: jó, legyen, tokajik képezik az élbolyt. De gyerekek, barátaim az Úrban, száradjon le a tőkénk, ha nem egy előző éónt, egy tradicionalista paradigmát, egy, a kombinátos időkre jellemző szájíz dominanciáját lehet kiolvasni a sorok közül. Hogy az oxidáltabb stíl felé hajló Royal, a régi Kerház és, ó egek, Tokaj legtehetségesebb alkimistája és régésze, Monyók van ott az avantgarde-ban, hát ettől tényleg tőkén szúrjuk magunkat. Megjelenik a modern tokaji kép is, van egy erős modernista vonulat, amit például a Béres vagy a Patrícius képvisel, de nekünk kicsit sok a royalista és a Kerházas tétel, bocs.

Egy szó, mint száz: ez a Top 100 kicsit gáz. Túlságosan sok borból köszön vissza a múlt, megemelve vitézkötéses fövegét, amely alól kádári stich csap ki, hogy egy kicsit gusztustalan képzavarfélével éljünk. Az a baj ezzel, hogy egy efféle lista egyfajta credónak tekinthető, íme, ezt szeretjük, ezt támogatjuk, ezt tekinthetjük mintának. Ez lesz az etalon, a feedback a helyességről. Mi meg, nyájas Olvasók, qrwára elhisszük, hogy a magyar bor világverő úgy, ahogy van, a magyar vendéglátás világhírű, és egyáltalán a seggünkből passzátszél fú, és ottan lebegünk mi a csúcs fölött. Ott van ennek minden rekvizituma a dokumentben: Gundel, cigányzene, a lopóba fújt üveg szőlőfürtbe töltött vörös és fehérbor. Mintha Molnár B.-ék a Bűvös Szakácson, kedvenc gasztro blogunkon nem fújnák a ködkürtöt már évek óta, mintha nem lett volna letéve mostanság néhány olyan bor az asztalra, amelyeket nem csak idehaza, de külörszágokban is istenbizonyítéknak tekintenek. Van egy csomó olyan tétel, mely a mi toplistánkon is ott lenne, de határozottan úgy véljük: felülreprezentált a jó kis konfliktusmentes középszer.

Egy efféle lista hitelessége a szelekción áll vagy bukik, azon, hogy a válogatás szempontjai milyenek, a válogatás logikája kellően lefedi-e a magyar borpiacot, well, itt van a kutya elásva, mintha a szelektor nem ismerné, vagy nem ismerné el a kézműves érlelhető fehérboros pincészetek teljesítményét. Még egyszer: a koncentrált fehérek szerintünk ma a legjobb magyar borok, mi tehát a legjobb borok hiánya a legjobb borok listájáról hangyafallosznyit aggályosnak tartjuk.

Dr Nemtudomka, Stevie Kraft, Kántorbandi

— Megjegyzés: a blog írói korábban részt vettek az említett kiadvány elkészítésében. Már nem teszik. —

Címkék: leg, legjobb, lista, Népszabadság, Top 100

← Travel Channel – szubjektív választás volt Plumptoni szüret: lendületből nem röhögni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!