Megannyi kérdés merül fel a kadarkával kapcsolatban, sokkal több, mint amennyi válaszunk van.
És ez így talán nincs rendjén, hisz mégiscsak egy karakteresen magyar fajtáról van szó, mellyel akár definiálhatnánk is magunkat (legalábbis részben.) Akkor mégis, miért nem válaszok jönnek, miért a kérdések sokasodnak?
Szeretem a kadarkát. Hat éve az első írásom itt a Borravalón erről a fajtáról szólt. Quo vadis, kadarka? Nincsenek válaszok.
Kérdés annál több van. Pár dolgot tudunk csak: a kadarka nem ad nagy bort. A kadarkában a borászok általában nem látnak financiális lehetőséget. Foglalkoznak vele a hagyomány miatt, része a szekszárdi bikavérnek, de vékony héjú, minden betegségre fogékony és nem adható el drágán. Nem tiszteljük igazán, pedig gasztonómiánk szerves része.
Ivóbornak könyveltük el, különösebb respektje máig nincs. Pedig kellenek további válaszok és ezeket a válaszokat a termelői, valamint a fogyasztói oldalról is muszáj erőltetni.
A Szekszárd „kulcs a szívedhez” kóstoló előtt dr. Mészáros Gabriellával kóstoltunk egy keresztmetszetet a szekszárdi példák közül. Visszanyúltunk egészen 2000-ig, de sajnos a tételek közel negyede nem volt értékelhető. A borokat a termelők küldték, mivel Miával mindketten jelen voltunk, négykezes kóstolójegyzetek következnek.
Mészáros Borház Kadarka Rozé 2014
Fater: halvány lazacszín. Élesztős, tuttifruttis illat. Az íz mattabb, citrikus savakkal, kenyérhéjjal. Szimpla, de a piac imádni fogja. 80-82
Mia: Eper és kis vajasság illatban, ízben ribizli, élénk és sok sav. Idővel kicsit nyílik, de nagyon vékony,
szinte rögtön eltűnik. Korrekt, de nem ad plusz élményt. 80
Dúzsi Tamás Kadarka Rozé 2014
Fater: Narancsos, fáradt szín. Illata porított gyógyszeres, poros, borsos. A korty kusza, hiányzik belőle a frissesség. Nem álltak össze az alkotóelemek. 75-77
Mia: Citrus, vérnarancs, fehérbors, nem találok gyümölcsöket benne. Kifejezett gyógyszeres, keserű karakter, sok sav. 75
Eszterbauer Pince „Sógor” Szekszárdi Kadarka 2013
Fater: Pirospaprikás, fűszeres, fajtás kadarka illat. Szerintem reduktív. A korty gyümölcsös, friss,
meleg karakterű és kedves. Egyszerű, tiszta ivóbor, amiből szívesen vásárolnék is (~1700 Ft) 81-83
Mia: Áttetsző rubin szín. Földes, fűszeres, kis karamell, cseresznye, ribizli, füst. Jó egyensúly, kevés tannin, élénk sav. Nem volt hordóban, gyümölcsös, lágy, egyszerű és jól iható. Bármikor venném. 84
Eszterbauer Pince „Nagyapám” Szekszárdi Kadarka 2013
Fater: Intenzív gyümölcsösség az illatban, krémes, szinte szilvás. A kortyban meggydzsem, igen magas, lakkos alkoholérzet, a fajtához képest magas tannin és érezhető hordóhatás. Oké, de ez nem szól a fajtáról, ez a vörösbor-front. 81-83
Mia: Mélyebb szín, sűrűbb anyag. Egy része nagy hordóban érlelve. Sok fűszer, meggy, cseresznye, kis gyógynövényesség. Érezni a tannint, de nem borul nagyon, még kilógnak a fás jegyek, kell
egy kis idő, de korrekt bor. 83
Dúzsi Tamás Szekszárdi Kadarka 2012
Fater: Igen fűszeres, kissé főttes, nem teljesen tiszta illat. A korty meleg karakterű, nehéz-nehézkes, eperhabos, enyhén tapadó tanninnal és kevés savval. 78-80
Mia: Gyümölcsös, gyógynövényes illat, szinte unicum, mögötte nem teljesen tiszta. Meggy, ribizli, édesgyökér, vérnarancs. Lágy, érzem a tannint, kevés a sav. Tetszenek az intenzív gyümölcsös aromák, a szerkezet lehetne jobb. 82
Takler Birtok Szekszárdi Kadarka 2012
Fater: Az első palack káposztafőzelék illatú, hibás. A kontrollpalack pedig dugós. Kár érte, amit sejteni lehet mögötte az egy nem túldimenzionált, jó értelmezésnek tűnik.
Mia: Nem értékelem.
Mészáros Borház Szekszárdi Kadarka 2012
Fater: Visszafogottan fűszeres, egyszerű kadarkaillat. Tiszta. A korty eleje fickós, nagyon paprikás, ugyanakkor könnyű tud maradni. Fűszerei, friss meggyessége perfekt ivóborrá teszik (érintésnyi tannin is van, pont elég). Jolly joker ebben az évben is, nagyon jó vétel főleg egy bográcsozáshoz, vagy csak nyáron a fa alá (1200 és 1700 Ft között látom bolttól függően). 83-85
Mia: Fűszeres, édesfűszeres illat, gyógynövény, fás jegyek, meggy, cseresznye. Illatban édesebb, ízben fanyarabb jegyek, közepes test, kevés tannin, lágy sav. Alapbor, korrekt, jól elkészített, de nem hoz sokkal többet. 82
Heimann Családi Birtok Szekszárdi Kadarka 2011
Fater: Zárt, gyümölcshangsúlyos illat némi édesfűszeres tónussal. A korty tömör, a vártnál kissé tanninosabb és nehezebb (sosem ittam még könnyű bort Heimannéktól). Nem
az én kadarka-eszményem, de rendben van. 82-84
Mia: Meszes, citrusos illattal nyit, kis élesztősséget is érzek. Ízben a fűszeresség jön elől, mellette piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, szegfűbors, ánizs, kis karamell. Szikárabb, sok fűszerrel, jó egyensúllyal. Koncentrált, de hoz is aromákat és karaktert. Szép. 85
Heimann Családi Birtok Szekszárdi Kadarka 2007
Fater: Itt már nagyot lépünk az időben visszafele, gyakorlatilag ez a potenciálmustra terepe. Rozsdálló szín, teafüves illat édes hecsedlivel. A korty viszont meglepően szép, a klasszikus vörösboros fogalomkörben: érett gyümölcsök, érezhető hordóhatás, jelentős és szárító tannin, kissé meleg, túlérett karakter. Ez sem igazán „kadarkás”, de rendben van. 83-85
Mia: Kifejezett édes illat, kis likőrösség, mazsola, datolya, fás fűszeresség, szilvalekvár, meggydzsem, dohány. Behízelgő édesség és fűszeresség, lágy sav, a tannin érezhető és kicsit tapad. Meleg karakterű bor, nagyobb testet várnék ilyen aromák mellé, de legalább nem fáradt még el. 84
Schieber Pincészet Szekszárdi Kadarka 2011
Fater: Égett gumi, szurok és napszítta aszfalt. A kontrollpalack is.
Mia: Nem értékelem.
Bodri Pincészet Szekszárdi Kadarka 2009
Fater: Az első palackban TCA lappang, vagy beteg hordó, rábontunk a másodikra. Konyakmeggyes, alkoholhangsúlyos, művi illat. A kortyban a meleg év meleg gyümölcsössége, karamell. Túlérett, savhiányos, tanningazdag. 78-80
Mia: Édes, édesfűszeres illat, kis likőrösséggel. Égetett cukor, meggy, konyakmeggy, fahéj, fás jegyek, kesernye a végén. Túlérettség jellemzi, meleg karakter, lágy savakkal és érezhető tanninnal. 78
Vida Családi Birtok Öreg tőkék Kadarkája 2007
Fater: Ezek az öreg tőkék a Bakta tetején találhatók. Gumis, krémes, édesfűszeres, kissé puncsos illat, van benne bizonytalanság. A korty vastag, közepes savú. A tannin és a hordóhatás is kissé komolyabb ruhát aggat rá, mint amit a kadarkától várunk. Az enyhe bizonytalanság miatt végül nem értékeltük, hátha palackvariáció.
Mia: Nem értékelem.
Vida Családi Birtok Öreg tőkék Kadarkája 2003
Fater: Sötés, meggyes és puncsos illat, teljesen olyan, mint egy Toszkán bor. Meggylikőr. A korty forró tónusú, de az alkohol nem lóg ki. Igen gyümölcsös, karácsonyi fűszeres, határozott cseranyaggal, ami picit szárít. Meglepő volt, milyen szépen áll, de igen koncentrált kadarkához képest. 84-86 (De muszáj főzni valamit mellé, magában már nem kívánom ezt a vastagságot egy második pohárral.)
Mia: Édes, likőrös illat, édesfűszer, füge, mazsola, meggylekvár, földesség, csipkebogyó, feketebors, fűszerpaprika, bőrösség. Behízelgő karakterű bor, szép fűszerességgel. Az alkohol melegíti, lágy savak, kicsit tapad a tannin. Sűrű és nem fajtajelleges, ugyanakkor nem fáradt. 85
Vesztergombi Pince Szekszárdi Kadarka 2003
Fater: Kapros tökfőzelék az illatban, brutális csersavbomba az ízben. A forró év, sok hordó, kevés sav eredménye.
Mia: Nem értékelem.
Takler Birtok Szekszárdi Kadarka 2000
Fater: Coca-colás illat a korty kissé lelágyult. Még élvezhető lenne, de maradjon meg inkább érdekességnek. (Takler Andrást a kóstoló után kérdeztem és karácsonykor bontott az évjáratból, ami elmondása szerint rendben volt, szóval itt is bejátszhatott a palackvariáció.)
Mia: Nem értékelem.
(Közben odaképzelem magam egy random balkáni ország csak helyben ismert autochton fajtájának kóstolójára, ahol a lokális szakértők megsüvegelik a termelőket, fejlődésről és helyes pozicionálásról
beszélnek, közben a hangjuk már a termen kívül sem hallatszik, nemhogy az ország határain túl.)
Kitörés, kitörési pont? Lehet, hogy csak itthon, vagy itthon sem? Hova akarunk egyáltalán kitörni? Szekszárd viszi a zászlót, de vajon a Duna borrégióból kóstoltunk már emlékezetes kadarkát? Miért nem tudtuk már leváltani a P9-est egy termésbiztosabb, kevésbé uniformizált, vagy hagyományos klónnal? Egyáltalán mi van a klónokkal, csak Szentesit érdekli? Mire való a kadarka, ki issza? Hova tart a kadarka eszmény? Elég-e az, hogy van egy-két emlékezetes bor, ha többire nem is emlékszünk?
Mi változott hat év alatt? Ha a világ nem a tanninos, nehéz borok felé tart, van-e helye a palettán? Vagy ez már egy másik véglet, túl könnyű, túl fűszeres, hogy rajtunk kívül bárki szeresse? Ha pedig túl könnyű és fűszeres, akkor a mai kóstolón miért nem voltak ilyen borok, miért éreztem többször a koncentrációra törekvést és a hordóhatást, ha légiesnek kellene lennie?
Szeretem a kadarkát, ezért kérem, hogy beszéljünk róla.