• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Nyakas Budai Chardonnay 2008

2010-03-16 ● Kántor Endre

Jóivású, friss, gyümölcsös és korrekt bor ez a Chardonnay, mely jelmezbálban simán elmenne Sauvignon Blanc-nak. Hogy 100 pont lenne-e? Nem. De nem is erre teremtették.

Tegnap rájöttünk, hogy valami frisebb, könnyebb fehéret kéne nyitni, ami éppen nem volt a családi (bor)hűtőben. Az egyetlen nyitva tartó közért polcán leltem rá erre, és eszembe ötlött: hát ez az, ami 100 pontot kapott a X. Pannon Bormustrán egy MW-től. Hopp, kosárba!

Ahogy az már borbuzoár körökben köztudott, Angela Muir MW a X. Pannon Bormustrán erre a borra 100 pontot adott, azaz, tökéletesnek minősítette. Hogy miért tette ezt, számunkra rejtély, majd egyszer megkérdezzük. Ez a bor ugyanis pont olyan messze van a 100 ponttól, mint illata a Chardonnay-től.

nyakas_chardonnay2008_470

Félreértés ne essék: nem rossz bor ez, sőt. Uszkve 1500 forintért (kisker!) az ember nagyjából azt kap, amire számít. Illatában friss gyümölcsök, elsősorban fehérhúsú őszibarack, valami trópusi gyümi és egy sauvblanc-t is megszégyenítő csalános-friss vágott füves jegy van. Sav medium plusz, ízében sokkal többet nem tesz az illathoz, tán némi egrest és grapefruitos citrust. Lecsengése közepes alatti, szájban középtájt van egy kis lyuk, egy azonban biztos: tuti jó bor ez grillpartikra nyáron, jól behűtve, nem keverve. Ár-érték aránya miatt pedig nálunk ez szép 3 csillag, se több, se kevesebb.

Címkék: 3 csillag, budai, chardonnay, Nyakas, sauvignon blanc, tök

← Ostromállapot Ridge, Santa Cruz Mountains Cabernet 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!