• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Oh-oh-oh, zsírédeny a borban!

2009-10-16 ● Kántor Endre

Hát ez van, most már garantáltan vége van Vincze Bélának: a Népszabóság cikke nyomán biztosra lehet venni, hogy ez a pince tényleg üres lesz. Mindez annak a fránya színtelen, szagtalan, viszkózus folyadék formájában előforduló vegyületnek köszönhető, melyet széles körben alkalmaznak, és régi magyar neve: zsírédeny. Na de mi az? Hogy kerül a borba egyáltalán?

Amikor kirobbant a glicerin-botrány Vinczénél, csak néztünk a fejünkből, nem írtunk le egy árva sort sem. Ennek két oka volt: egyrészt szóhoz sem jutottunk, másrészt nem akartunk elhamarkodottan ítélni, egy fekvő emberbe belerúgni, meg ilyenek. Inkább úgy döntöttünk, hogy a partvonalról szemléljük, mi történik, és mi lesz az eredménye. Annyi tippünk azért volt, hogy az ügy még csak akkor kezdődik, és ez sajnos bejött.

Gyakorlatilag biztosra lehetett venni, hogy a belső vizsgálatok során a már örökre csak OBI-ként emlegetett Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága több mindent találni fog. És talált is, több szabálytalanságot, glicerinnel dúsított bort, hiányzó pincekönyvet, még mindig hiányzó nagy tételeket. A Népszabadság cikke szerint „eltilthatják az egri név használatától”, valójában itt arról van szó, hogy tutira lehúzhatja a rolót, ennyi volt. Mely fogyasztó venne most Vincze bort ? bolti mintában is találtak hamisított bort ? ezek után? Még ha Rudolf Péter azt mondaná, akkor sem?

Tovább árnyalja a képet az, hogy a glicerinezett minták éppen a 2005-ös évjáratúak (Bikavér, Cabernet franc) voltak, azok, amely évben VB-t a Vajdahunyad-váriak (a magyar borok múltjának, jelenének és jövőjének fellegvára) Év borászává kiáltották ki. Milyen bort ittak vajon a gálán?

Izgalmas adalék még, hogy a 2005-ös Cabernet Franc Arcanum az idei, X. Pannon Bormustra egyik csúcsbora lett, és ugyanez a bor idén a bordeaux-i International Challenge du Vin-en bronzérmet kapott.

Na de, mi is az a glicerin?

A glicerin régi magyar neve zsírédeny, egy nagyon széles körben használt kémiai vegyület, és ugyan színtelen és szagtalan, viszont íze édeskés és emberi szervezetre enyhén mérgező.

2009_10_glicerin

Vagyis nem pár grammot kell meginni hozzá, hogy pl. heveny hasmenést okozzon. Hivatalos nevén a glycerolum három darab hidrofil alkoholos hidroxil-csoportot tartalmaz, és a lipidek vázát adja. Ezért aztán például szappankészítés során is keletkezik, de ipari mennyiségben a biodízel melléktermékeként állítják elő. Aki pedig látta a Harcosok klubját, tudja, hogy a nitroglicerin alapanyaga is.

Miben van?

Élelmiszerekben legtöbbször édesítőszerként alkalmazzák E422 néven, mert kalóriatartalma kevesebb, mint a cukoré (és nem utolsósorban nem szolgál tápanyagként a fogszuvasodást okozó baktériumok számára). Köhögéscsillapítókban, szájvizekben, szappanokban, samponokban, fogkrémekben és gyógynövénykivonatokban használják főként, ezen kívül rengeteg gyógyszerészeti termékben fordul elő.

A borba hogy kerül?

Hát belekeverik muhaha, de a viccet félretéve, természetes úton is képződik a borban, ezért általában VAN a borokban glicerin. A gond az, amikor a megengedett mértéknél TÖBB van, vagy olyan glicerin van a borban, ami nem a természetes módon, kívülről került bele, mint VB esetében is.

Borba azért tesznek glicerint, hogy a borokat testesebbé tegyék, a test/alkohol/tannin/sav egyensúly jobb legyen. A sokszor éretlen szőlő szüretelése miatt húzósnak érzett tannint simábbnak tűnteti fel a fogyasztó számára. Fontos, hogy sok országban ez megengedett gyakorlat, persze mértékkel.

Általában (és ez tényleg általánosítás) a közepesnél testesebb vörösborok glicerintartalma természetes állapotban 5-10 gramm/litere, de vannak olyan borok, pl. az édesborok, erősített borok, aszúk, melyeknél a glicerintartalom 14 gramm/litert is elérhet. Sok minden befolyásolja ezt, így a fajta, az évjárat vagy az alkoholtartalom is.

VB borainál ehhez képest a pincében végzett vizsgálaton az egri bikavérben 14,8, a cabernet franc-ban 14, a blauburgerben pedig 17,8 gramm/liter glicerin volt. Ennél is riasztóbb volt a bolti vizsgálat: itt két palack 2005-ös cabernet franc-t találtak 23, illetve 13 grammos glicerintartalommal, és egy palack 2005-ös kékfrankos is hamisnak bizonyult, mert a műszer 15 grammot mutatott.

Ami fontos, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, a VB boraiban talált glicerintartalomról nem csak azt állapította meg az OBI, hogy sokszorosa a természetesen képződőnek, hanem azt is, a borokban talált külső szennyeződések alapján, hogy mesterségesen lett előállítva. Rossz érzés arra gond$olni, hogy szappanból vagy rosszabb esetben biodízelből származó glicerin van egy palack borban?

Címkék: Eger, glicerin, hamisítás, Vincze

← A gőgös sommelier Nem eredeti a borkampány →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!