• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Oh-oh-oh, zsírédeny a borban!

2009-10-16 ● Kántor Endre

Hát ez van, most már garantáltan vége van Vincze Bélának: a Népszabóság cikke nyomán biztosra lehet venni, hogy ez a pince tényleg üres lesz. Mindez annak a fránya színtelen, szagtalan, viszkózus folyadék formájában előforduló vegyületnek köszönhető, melyet széles körben alkalmaznak, és régi magyar neve: zsírédeny. Na de mi az? Hogy kerül a borba egyáltalán?

Amikor kirobbant a glicerin-botrány Vinczénél, csak néztünk a fejünkből, nem írtunk le egy árva sort sem. Ennek két oka volt: egyrészt szóhoz sem jutottunk, másrészt nem akartunk elhamarkodottan ítélni, egy fekvő emberbe belerúgni, meg ilyenek. Inkább úgy döntöttünk, hogy a partvonalról szemléljük, mi történik, és mi lesz az eredménye. Annyi tippünk azért volt, hogy az ügy még csak akkor kezdődik, és ez sajnos bejött.

Gyakorlatilag biztosra lehetett venni, hogy a belső vizsgálatok során a már örökre csak OBI-ként emlegetett Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága több mindent találni fog. És talált is, több szabálytalanságot, glicerinnel dúsított bort, hiányzó pincekönyvet, még mindig hiányzó nagy tételeket. A Népszabadság cikke szerint „eltilthatják az egri név használatától”, valójában itt arról van szó, hogy tutira lehúzhatja a rolót, ennyi volt. Mely fogyasztó venne most Vincze bort ? bolti mintában is találtak hamisított bort ? ezek után? Még ha Rudolf Péter azt mondaná, akkor sem?

Tovább árnyalja a képet az, hogy a glicerinezett minták éppen a 2005-ös évjáratúak (Bikavér, Cabernet franc) voltak, azok, amely évben VB-t a Vajdahunyad-váriak (a magyar borok múltjának, jelenének és jövőjének fellegvára) Év borászává kiáltották ki. Milyen bort ittak vajon a gálán?

Izgalmas adalék még, hogy a 2005-ös Cabernet Franc Arcanum az idei, X. Pannon Bormustra egyik csúcsbora lett, és ugyanez a bor idén a bordeaux-i International Challenge du Vin-en bronzérmet kapott.

Na de, mi is az a glicerin?

A glicerin régi magyar neve zsírédeny, egy nagyon széles körben használt kémiai vegyület, és ugyan színtelen és szagtalan, viszont íze édeskés és emberi szervezetre enyhén mérgező.

2009_10_glicerin

Vagyis nem pár grammot kell meginni hozzá, hogy pl. heveny hasmenést okozzon. Hivatalos nevén a glycerolum három darab hidrofil alkoholos hidroxil-csoportot tartalmaz, és a lipidek vázát adja. Ezért aztán például szappankészítés során is keletkezik, de ipari mennyiségben a biodízel melléktermékeként állítják elő. Aki pedig látta a Harcosok klubját, tudja, hogy a nitroglicerin alapanyaga is.

Miben van?

Élelmiszerekben legtöbbször édesítőszerként alkalmazzák E422 néven, mert kalóriatartalma kevesebb, mint a cukoré (és nem utolsósorban nem szolgál tápanyagként a fogszuvasodást okozó baktériumok számára). Köhögéscsillapítókban, szájvizekben, szappanokban, samponokban, fogkrémekben és gyógynövénykivonatokban használják főként, ezen kívül rengeteg gyógyszerészeti termékben fordul elő.

A borba hogy kerül?

Hát belekeverik muhaha, de a viccet félretéve, természetes úton is képződik a borban, ezért általában VAN a borokban glicerin. A gond az, amikor a megengedett mértéknél TÖBB van, vagy olyan glicerin van a borban, ami nem a természetes módon, kívülről került bele, mint VB esetében is.

Borba azért tesznek glicerint, hogy a borokat testesebbé tegyék, a test/alkohol/tannin/sav egyensúly jobb legyen. A sokszor éretlen szőlő szüretelése miatt húzósnak érzett tannint simábbnak tűnteti fel a fogyasztó számára. Fontos, hogy sok országban ez megengedett gyakorlat, persze mértékkel.

Általában (és ez tényleg általánosítás) a közepesnél testesebb vörösborok glicerintartalma természetes állapotban 5-10 gramm/litere, de vannak olyan borok, pl. az édesborok, erősített borok, aszúk, melyeknél a glicerintartalom 14 gramm/litert is elérhet. Sok minden befolyásolja ezt, így a fajta, az évjárat vagy az alkoholtartalom is.

VB borainál ehhez képest a pincében végzett vizsgálaton az egri bikavérben 14,8, a cabernet franc-ban 14, a blauburgerben pedig 17,8 gramm/liter glicerin volt. Ennél is riasztóbb volt a bolti vizsgálat: itt két palack 2005-ös cabernet franc-t találtak 23, illetve 13 grammos glicerintartalommal, és egy palack 2005-ös kékfrankos is hamisnak bizonyult, mert a műszer 15 grammot mutatott.

Ami fontos, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, a VB boraiban talált glicerintartalomról nem csak azt állapította meg az OBI, hogy sokszorosa a természetesen képződőnek, hanem azt is, a borokban talált külső szennyeződések alapján, hogy mesterségesen lett előállítva. Rossz érzés arra gond$olni, hogy szappanból vagy rosszabb esetben biodízelből származó glicerin van egy palack borban?

Címkék: Eger, glicerin, hamisítás, Vincze

← A gőgös sommelier Nem eredeti a borkampány →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!