• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Olaszok kedvesen is

2012-06-07 ● Kántor Endre

Újabb hiánypótlás, az elveszettnek hitt noteszom mélyéről. Április végén rendezték meg Egerszóláton az Aranytőke borszemlét, melynek első napja kizárólag az olaszrizlingről szólt, egy nemzetközi verseny keretében.

A ?nemzetközi? kifejezés enyhe eufemizmus volt, a két lengyel zsűritag és tucatnyi határon túli bor formailag ugyan viselheti a nemzetközi jelzőt, valójában azért itt a magyar olaszrizlingekről szólt a fáma. Ez azonban minden, amit negatívumként emelhetnék ki a versenyről, a mérleg másik oldalán lévő pozitívumok súlyosan átbillentik a nyelvet.

Zanzásítva: ilyen kedves borversenyen nem vettem még részt, rengeteget okultam, mind a borok, mind a megjelent szakértők jóvoltából, és pláne a szervezők részéről Gál Lajos és Lőrincz Gyuri odaadásától, akik a vállukon vitték a szemlét. Nézzük részletesebben!

A szervezők jóvoltából a szemlét megelőző napon betekintést nyerhettünk Eger boroktatással kapcsolatos távlati terveibe, a nemrég projektpénzekből (Új Magyarország Fejlesztési Terv és Társadalmi Megújulás Operatív Program) teljesen felújított Eszterházi Károly főiskola alagsorában lévő borlaborral felszerelt kóstoló és oktató teremben kiderült: itt mindenki komolyan veszi azt, hogy BSc és MSc képzésen felül, vagy ezeket kiegészítve releváns és érdemes borturizmussal, marketinggel és borgazdasággal kimerítően foglalkozni. (A Borász-analitikus és Borkultúra szakirányok egyedinek számítanak a hazai palettán.)

A szemlére beküldött mintákból nekem 24-hez volt szerencsém. Ezek közül a 3. számú bírálóbiztosságban egy sem érte el az aranyérmet, 7 értékelhetetlen volt, 12 bronzérmet kapott és csupán 5 lett ezüst. Ezek közül két bor érte el a legmagasabb, 86 pontot: Bussay doki 2007-es Csörnyeföldi Olaszrizlingje és Szeremleyék 2000-es Késői szüretelésű Olaszrizlingje. Nagy örömmel konstatáltam a jegyzeteimet nézve a versenyt követően, hogy nálam is ők kerültek dobogóra, nekik adtam legtöbbet.

Kiegészíteném még a személyes kedvenc listát a következőkkel. Fekete Béla bácsi 2007-es Somlói Olaszrizlingje, melynek 88 pontot sikerült adnom, de három másik tag súlyos lepontozása miatt csak a bronzig vitte átlagban ? elég komoly vitánk is volt erről, ti. én (mint kiderült helyesen) a lengyel Wino magazin és a Borigo szakíróival karöltve váltig védtük ezt a bort és a benne erőteljesen jelentkező, markáns somlai, egyértelműen bazaltos ásványosságot a többi tag véleménye ellen, mely kb. ez volt: kellemetlen, hibás, kénes, szúrós, kémiailag instabil. Sajnos nem védtük elég erőteljesen.

Nagyon tetszett még Gál Lajosék 2010-es Szó-lá-ti Olaszrizlingje, nálam 86 pontot ért, ill. Spiegelberg Stefán 2010-es Somlói Olaszrizlingje is, amire 87 pontot adtam. Kellemes meglepetés volt még számomra a Varsányi Pincészet 2007-es Verpeléti Olaszrizlingje, Hengerics Péter 2009-es Rizling Vlassky-ja és a Kasnyik Családi Pincészet 2009-ese.

A pontszámokat tekintve eléggé elgondolkodtató, hogy nagy volt a bizottságban a szórás: több olyan bor is volt, mely egy oldalról 70 körüli, másik oldalról 85 fölött pontszámot kapott.  Sajnos, sok volt az olyan bor is, melyet én nem neveztem volna versenyre. Ezt a lengyel kolléga arcáról is elég egyértelműen leolvastam kóstolás közben.

A borok közötti és szünetekben lévő diskurzus nagyon építő volt, többek között a Wino magazin főszerkesztőjével, Tomasz Prange-Barczyńskivel (aki felkészültebb volt magyar bor tekintetében, mint nagyon sok hazai „szakértő”, akit ismerek), Demeter Endrével és persze a két főszervező borásszal, akiknek ezúton is köszönöm az élményt. A szemléről bővebben itt lehet tájékozódni.

Éveleji komoly olaszrizlinges élményemről itt lehet olvasni.

Címkék: Aranytőke, borverseny, Eger, egerszólát, Gál Lajos, Lőrincz Gyuri, olaszrizling, verseny

← Dűlők, terroir, Tokaj Pörög a bor-iránytű →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!