• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Olaszrizling Szerintünk szerintem

2016-02-26 ● Kodela Mia

A hetedik alkalommal tartott Olaszrizling Szerintünk eseményen ugyan én most vettem részt először, de biztosan nem utoljára.

Remélem ezt az igen frappáns címet amúgy senki más nem találta még ki, vagy ha igen, akkor nem merte használni. A szerintem rész a cikk végén, arról meg, hogy a borászok szerint mi a helyzet az olaszrizlinggel, itt egy rövid kiemelés a rendezvény sajtóközleményéből:

Péntek este zártkörű vacsorát, kóstolást és megbeszélést tartottak a meghívott pincészetek és az őket tömörítő társulások, mint a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex, valamint Légli Ottó, a HNT elnöke is jelen volt. Minden borász maga mutatta be a 2015-ös mintáját vagy éppen már letöltött Olaszrizlingjét. Az évjárat borai a résztvevők meglátása szerint harmonikusak, gyümölcsösek és – ebben a körben – szakmailag jól elkészítettek, ami pedig szintén fontos, hogy a borok zömén érezhető volt, hogy a borászok évek óta tanulnak egymástól.

IMG_5794

A vacsora alkalmat nyújtott arra is, hogy a résztvevők megoldást keressenek a szakma és a fajta több évtizede ismert, de máig meg nem oldott problémáira:

  • A fajta neve, amelyik Magyarországon ugyan egyértelmű, de minden egyes külföldiek előtt történő bemutatkozáson magyarázkodást igényel: se nem olasz, se nem rizling. Ezért pályázatot írnak ki olyan, nemzetközileg is elfogadható névre, amely utal a fajta történelmére, földrajzi helyére, az olaszrizling hangzására és nem tartalmaz félrevezető információkat.
  • A Csopaki Kódex és a Balatoni Kör olyan közös eredetvédelmi rendszer tervét ismertette, amely alkalmas a már évek óta  működő, egyelőre csak helyi jelentőségű, a dűlő-válogatott borok minőségvédelmét biztosító Kódex alatti kategóriák megteremtésére. A Balatonbor és a Hegybor kategóriáival áttekinthető, ellenőrizhető és a fogyasztók számára nyugat európai analógiákból ismerős rendszer fogja felváltani a mai, sokszor a termelők számára is áttekinthetetlen jelöléseket. Ennek nem titkolt célja az is, hogy közös marketing és piaci lehetőségeket nyújtson, és olyan árakat fizessenek a bortermelők, amelyek nemcsak fedezik a gazdák közvetlen költségeit, de elindíthatják az elhagyott első osztályú dűlők újratelepítésének folyamatát is.
  • A résztvevők úgy látják, hogy hiába született jó hegyközségi törvény, hiába választott a szakma a minőségi szemléletet tettekben is képviselő elnökséget és hiába ismerte el a HNT-t a miniszter szakmaközi szervezetként, a legfontosabb döntések a HNT bevonása nélkül születnek milliárdos tanulmányok megrendeléséről, a szakmai befizetések sorsáról, százmilliós kiadványokról és beruházásokról, fontos és kevésbé fontos fajták meghatározásáról és egyéb súlyos, a szakma jövőjét befolyásoló kérdésekről. Nem működnek a miniszterelnöki találkozókon kijelölt utak a politikához és légüres térben mozognak az érdekképviseletek. A jelenlévők csak remélni tudják, hogy Légli Ottó sikerrel építi újra ezeket a kapcsolatokat és biztosítani tudja, hogy szakmai döntések ne születhessenek a szakmaközi szervezet bevonása nélkül.

IMG_5809

És most jön a szerintem rész:

Én most voltam először a rendezvényen és pozitív volt az első benyomás. A borászok kedvesek, az emberek kedvesek, a borok jók, a Márga Bisztróból gyönyörű a kilátás és az ételek is finomak. A 2015-ös minták tényleg ígéretesek, közülük a Homola Sáfránykert tetszett a legjobban. Kész borként pedig a Káli Kövek 2014-es Rezeda Olaszrizling válogatása, a Petrányi 2014-ese, Bakó Ambrus, Szent Donát, 2Ha, Villa Tolnay, Pálffy, Jásdi borok…. Viszont nemcsak balatoni borászatok, hanem más meghívottak is voltak a rendezvényen. Az egyik ilyen a kürti Strekov 1075 pincészet, akiknek a koronazáras szűretlen olaszrizlingje (Nigori) a teraszon levegőzés közben ötlött a szemünkbe. Már egy korábbi Terra Hungarica kóstoló kapcsán egy egész cikkben áradoztam róluk és ezt most is folytatni fogom. Megdöbbentő, hogy mennyire ? jó értelemben ? más, mennyire emlékezetes borok ezek. Általában a jegyzeteim sokat segítenek visszaemlékezni a kóstolt tételekre, itt viszont szinte most is érzem a friss, grapefruitos, dzsúzos jegyeket, zöldfűszerekkel és grillázzsal, enyhe ánizzsal. Persze a 2013-as Heion ? ami egy teljesen más karakterű olaszrizling – is nagyon tetszett, de a Nigorit nagyon szívesen innám egész tavasszal és nyáron át, csak sajnos Budapesten nem kapni belőle sehol. Mindenesetre egy pincelátogatás már nagyon érik?

IMG_5803

Szuper élmény volt már ez az egy nap is, jövőre pedig lehet, hogy egy egész hétvége lesz belőle. Sajnálom, hogy ki kellett hagynom a Homola Borteraszon a tűzgyújtást, a Petrányi Pincészet meghívását egy vertikális kóstolóra, a Kredenc after partyt, a vasárnapi Jásdi Borteraszos ebédet, és volt olyan pincészet is, akihez időhiány miatt nem jutottam már el. Addig meg kíváncsian várom, hogy mi lesz a fent leírt törekvésekből, várom a Balaton ? és Hegybort, illetve hogy mi lesz (ha lesz) az új neve az olaszrizlingnek.

Címkék: Balaton, Balatoni borrégió, olaszrizling, Olaszrizling Szerintünk, Olaszrizling Szerintünk 2016, Strekov 1075

← Volt már jobb is ? 2013-as furmint kis körkép Minden csepp elismerésért meg kell küzdeni – bemutatjuk Sándor Zsolt bükki borászt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!