• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Osztom az észt

2012-08-21 ● Kántor Endre

Egy jó barátom nemrég járt Észtföldön, hol is burjánzó és gazdag italkultúra fogadta. Mivel borilag teljes mértékben import felhozatal volt, ilyen téren madárláttával nem tudott kedveskedni. Tudott azonban sörök és ciderek terén a tágabb régióból, melyek körében hasonlóan gazdag kínálattal találkozott. Ezt az észt sort osztom most meg.

?Betértünk egy bisztrószerű helyre, melyről kiderült, hogy három dolgot olvasztottak egybe: biciklis bolt, borbár és kávézó volt. Ugyanúgy lehetett latte machiatót kapni, mint kulacstartót vagy egy palack jó bort. A design pedig tökéletesen ötvözte mindezt.? ? meséli Bacsi legutóbbi észt kalandozásait.

Az élmény italkultúrális szempontból meghatározó volt, ennek bizonyítékként landolt a borhűtőmben fél tucat észt sör és cider, melyeknek felbontására adandó alkalmat kerestem. Mi sem lehetett ennél jobb, mint egy családi ebéd, születés és névnapok bepótlása, együttlét. Ünnepnapokon nálunk hal van, most rántott süllő (méretéből adódóan akár süldőnek is hívhatnánk) került azt asztalra, melyhez tökéletes társnak tűntek az észt palackok. Mint később kiderült, nem mind ? de majdnem.

A sort mi nem ebben a sorrendben kóstoltuk, de utólag szerzett tudás birtokában így adom tovább, hátha valaki kedvet kap egy hasonlóhoz.

Olvi Sandels 4,7%

Közepesnél valamivel világosabb arany szín, egyenletesen felszálló, ritkás nagyobb buborékok, a hab sem túl sűrű. Viszont pintes (0,568 liter) kiszerelésben jön, ettől a doboz is kicsit nagyobb. A híres hős tábornok, Johann August Sandels nevével ellátott finn ászok (pilseni) sör már 1971 óta arat sikereket. Erős és lágy sör, hirdetik a finn és svéd feliratok, s ez így is van: az alkohol nem gyenge, de a 4,7%-ot meg sem lehet érezni, úgy csúszik a szájban. Illatra tiszta, nem túlzóan komlós, ízre is közepesen intenzív, jól iható pilseni sör, a végén komlós, és enyhe citrusos grépfrútos lecsengéssel. Kezdetnek tökéletes.

Saku Karl Friedrich

Barátainak csak Karl ? így ismerik Észtországban is az egyik legkedveltebb sört, mely Karl Friedrich Rehbinderről, a Saku sörfőzde alapítójától és az észt sörkultúra vezéregyéniségéről kapta a nevét. Egyszerű ászoksörnek (azaz német és angol nevén lagernek, ez azon belül is pilseni) tartják, erre azonban rácáfol: közepesnél mélyebb arany szín, apró és intenzív felszállású buborékok, tömött, sűrű hab. Erőteljes élesztős-komlós illattal nyit, fanyar gyümölcsösséggel és fűszerekkel. Itt már 5%-os az alkohol, de nem érezni, van koncentráció, malátás édesség és fanyar fehérhúsú gyümölcsösség is.

Rekorderlig Kusbär Cider

Áttértünk a ciderekre. Ahogy többször is írtam már, a magyar ciderkultúra dühítően gyenge. Ugyan az elmúlt években fel-feltünedeztek nemzetközileg ismert nagyobb márkák a hiperekben, a választék még mindig siralmas. (Viszont, jelent meg magyar szereplő is a piacon ? róluk később részletesen beszámolok!)

Egres cider, nem a megszokott, gondoltam, ezért ezzel érdemes kezdeni a sort. Vártam a klassz, fanyar, savanykás egres zamatot. Hatalmas tévedés volt. A visszafogott címke brutális gejl belsőt takar. Tutti frutti, Hubba-Bubba és Donald rágót idéző, iparilag előállított illatfelhővel nyit, majd ezt tökéletesen hozza szájban is. Ez a klasszikus alko-pop rászoktatós ital, egres (?) ízesítésű körte cider, diszkrét ruhába öltve. Nagy csalódás.

Sun Cider Isabella Grapes

Az előző vattacukor-pofontól óvatosan szagoltam meg, és semmi jóra nem számítottam. Itt sem egy klasszikus alma ciderről lesz szó, ez nyilvánvaló, hiszen szőlőaromával, vagy szőlőlével ízesített. Sőt, egyenesen Isabella csemegeszőlővel. És erre nem cáfol rá. Otellós parfümös-virágos-édes illat, szájban is alapvetően csemegeszőlő, némi citrussal. Parti ital ez is, jéggel tökéletes koktél alternatíva lehet, de korántsem olyan gejl, mint az előző. Elmegy.

Kiss Plum Cider

Na ennél már eleve kíváncsivá tett a csomagolás: a doboz tetején lévő borítás nem csak tisztán tartja a fedelet, de nívósnak is mutatja az italt. A dobozon felirat: valódi gyümölcslével készült. Jobban megnézve (miután gyanút fogtam az ízénél), ez körte juice, nem szilva. Szilva valószínűleg csak aroma formájában van benne, alma cider alap, körtelével felsegítve, némi szilva színnel és aromával. Szájban lédús körte és érett szilva, némi citrus, jégkására öntve elfogadnám bármely vízparton.

Saku M?du

Itt a sor végén szerepel, de ezt ittuk elsőnek ? sajnos. A Saku sörgyár világos ászkolt söreiről híres, gondoltam, ez is hasonló ? semmi nem utalt a címkén a mézre, a sárga színen kívül. Pedig egy igazi különlegességről van szó: mead, azaz mézsör ez, méghozzá tradicionális módon elkészítve. A magyarul márcnak is nevezett ital ősrégi dolog, tán megelőzi az árpa és búzasöröket is. Több receptúrája ismert, van, hogy csak méz és víz keverékét erjesztik, ezek inkább mézbornak nevezhetők. Jelen esetben a Saku sörgyár arra tett kísérletet, hogy felélessze a gabonás mézsört. Klasszikus árpamalátás sör ez, amit mézzel erjesztettek.

Borostyán szín, vadmézes, főtt kukoricás, malátás illat. Krémes textúra, sok apró buborékkal és dús habbal. Szájban édesfűszeres, mézes, élesztős, citrusos, intenzív ízű sör. Hosszan marad a szájban. Ha a sör a folyékony kenyér, ez a folyékony teljes kiőrlésű, vajas-mézes kenyér. El lehet vele üldögélni.

Címkék: Cider, észt, Észtország, finn, Karl Friedrich, Kiss Plum Cider, Lager, mézsör, Modu, Olvi Sandels, Pils, Rekorderlig, Saku, sör, Sun Cider

← Oliver’s Dry Herefordshire Cider (kb. 2008) Almalé felnőtteknek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!