• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pálinka szerelmem, légy az enyém!

2015-05-13 ● borravalo.hu

Az utolsó napon sikerült közel kerülnöm Budapest májusi szívcsakrájának lüktető, és élettel teli közepébe. Jegyzetek a Pálinkafesztiválról.

Vasárnap nyitás környékén még nem túl erős az áramlás, ezért könnyen és lazán bele lehet folyni a buliba. A kiállítók tételeit végigkóstolni még 4 nap alatt is feladat lenne, következzen hát pár jegyzet a teljesség igénye nélkül. Íme a pulzus:

palesz2_edit_2

Cruxx Tél Végi Alma

Túlérett jelleg, lekváros, őszi hangulatú alma, egészen egyedi, nagymama almáspitéje jut eszembe. Szájban reszelt alma, fahéj, édes fűszerekkel rendesen tarkított ízvilág, telt, alkohol sehol sem lóg ki, hosszú a lecsengése.

Cruxx Vadkörte

Feszes illat, fanyarkás érzettel, picit fűszeres. Vastag a korty, picit csíp a széle de berobban egy idős vastaghéjú körte, laza temperás háttérrel amit szárított virágok tarkítanak. Érződik a magosság, mandula aromákat hoz, ami a hosszú száraz lecsengésbe lassan eltűnik

Cruxx Vadbodza

Rétegzett nagyon sűrű illat, bodza bogyó eszencia, szörpös felhangok, nem túl édeskés, inkább picit fehér szirmú virágos. A korty rettentően üde, tömör és édesebb mint az illata, pici selyem cukorka játszik benne. Pici a bogyó de erős.

Magyarbólyi Kéknyelű Törköly

Tempera, festék, lakkos, háttéreben határozott fajtajelleges kéknyelűs illat. Ízében fűszeres, kerek meleg de légies, lassan jön a szőlő, és itt is visszaköszön a jó alapanyag.

Agárdi Érlelt Alma

(12 hónap hordóban) Tiszta, feszes illat, hordós vanilia és üde alma keveréke. Szájban nagyon szép krémes a hordó, friss-pengő zöld almásvibrálással megfejelve.

Agárdi Piros Vilmos

Tiszta, nagyon intenzív illata frissebbnek hat a vilmoskörténél, szárazabb de sokkal határozottabb. Ízében egy pillanatra belóg az alkohol de szinte azonnal etűnik és előbújik a mindent átütő piros vilmos. Hosszú és tiszta lecsengéssel lassan távozik

Brill Hamburgi Muskotály Törköly 2011

Rendkívül illatos, muskotályos jellege vörösboros törköly érzettel. Ízében hihetetlenül kerek, mézes virágok tömkelege robban a szájban ami egy lassú, fehér fűszeres lecsengéssel távozik. Száraz próbával nagyon virágos, könnyű légies.

Brill Tramini Törköly 2011

Visszafogott krémes törköly illat amit beleng a rózsaolaj. Tiszta a korty, kerek és az illatos fajta is megmutatja magát, az alkohol sehol sem lóg ki a lecsengése pedig tiszta rózsa.

Brill Cabernet Franc Törköly 2006

A vanilia 50 árnyalata, mély hordós rétegek, megfűszerezve egy kis virágossággal. Szinte Cognacos magasságok, pici lekváros barack bújik elő a kortyban, pörkölt mogyoró, és créme brulée. Nagyon telt, nagyon kerek a korty, végtelenül hosszú lecsengés.

Brill Szekszárdi 2005

Öreg tölgyes illat, gyalult borovi fenyő, gyanta, mogyoró, háttérben banán. Ízében fűszeres, pici bocskorszíj, hanga, olajos, kitölti a szájat, szinte vibrál pedig tömör, súlyos párlat. Nagyon hosszú lecsengés után szárazon barackos, gyümölcsös pici virággal.

palesz3_edit_2

Különösen tetszett, hogy a szokásos EU konform 2-4 cl mellett lehetett kérni 1,4 cl-et, ami pont elegendő egy tétel megkóstolásához. A hellopay kártyás fizetés is egész jól működött, volt aki említette, hogy megkönnyíti a kiszolgálást. Amikor távoztam olyan 19 óra magasságában, viszonylag nagy sor volt már a kártya kiváltására és visszaváltására rendeltetett bódénál. Délután beindultak a zenés programok is, adva egy kis ritmust a fesztiválnak, megteltek a padok, készültek a zsíros deszkák és hamburgerek. Idén pálinka tekintetében az alma éve volt, jövőre jön a cseresznye, már alig várom!

Címkék: Agárdi, Brill, Budapest, budapesti pálinkafesztivál, cruxx, főzde, magyarbólyi, pálinka, pálinkafesztivál, pálinkafőzde, törköly

← Tőzeglápok sétány 2. Mi lesz veled, Cuba Libre? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 04:42:50 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!