A csopaki Petrányi Pince egy olyan borkóstolóval dobta fel a kedd délutánomat, amin aztán a sárgamuskotályukra csodálkoztam rá.
Csak néhány tételt akartak megmutatni egy gyors borkóstoló keretében és mivel az Olaszrizling Októberen végül nem sikerült megnéznem a boraikat, így örömmel mentem el rá.
A 2001-ben alapított csopaki pincészet 4 hektáron termeszt szőlőt; olaszrizling, tramini, most már furmint is van, kékszőlőből pedig cabernet sauvignon és syrah. A roséhoz a kékfrankost vásárolják, ahogy a fent említett sárgamuskotály is vásárolt szőlőből készült. A terület talaja a fillit-pala melyben vulkáni és karbonát kőzetek is találhatóak. Elég meleg a terület, amit a borok savszerkezetében is érezni és ami kihívás elé fogja állítani a pincét az elkövetkező években. Kézműves pincészet, a hordós tételeket hosszabb ideig érlelik, a fehérborok nagy része reduktív eljárással készül. A Csopaki Kódex által meghatározottak szerint készítenek évente egy olaszrizlinget a tartályos tétel mellett.
Miután új képviselőre tettek szert Ripka Gergő személyében, más változtatásokra is készülnek együtt. Terveik szerint a borteraszt még jobban ki fogják használni a jövőben, borkóstolókat, különböző programokat tartanak majd és az ételekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. A borok nagy részét eddig is, és ezután is helyben adják el, emellett néhány borbolt és étterem kínálatában vannak/lesznek jelen, a hiperek polcaira való felkerülés nem céljuk. A palackok új címkéket kapnak és lehet hogy a szortiment is egyszerűsödni fog.
A most kóstolt hat bor mindegyike korrekt volt, érezni lehetett, hogy hozzáértő emberek dolgoznak rajta és megvannak a jó területek és a technológiai feltételek. Ugyanakkor hiányzott a rácsodálkozás érzése, hogy valami különleges, egyedi vagy plusz lenne a borokban, de talán ennek a mostani újító lendületnek ez lesz az eredménye és akkor még több olyan izgalmas tételt kóstolhatunk tőlük, mint amilyen nekem most a sárgamuskotály volt.
Petrányi Pincészet, Olaszrizling 2014
Virágos, citrusos jegyekkel nyit, kis maracuja, só, zöldtea, ott a klasszikus mandulás kesernye a lecsengésben. Kedves bor, van benne lendület, van sav, jó az egyensúlya (12%). 5,5 g/l cukor a ?14-es évjárat savai mellett, fiatalos, könnyed, jó ivású tétel.
Petrányi Pincészet, Duó 2013
Olaszrizling és Tramini házasítása, rizling hangsúlyosan. Ez is reduktív tétel. Kis fülledtséggel nyit, érdemes szellőztetni. Alma, fehérvirág, almahéj, fémes-ásványosság, kis karamell, fűszeresség, citrus, gyömbér. Némi szénsavat lehet érezni benne, jó az egyensúly, jól iható bor. Nekem kicsit lágyak a savak, több lendület és feszesség lehetne benne, amúgy viszont egyben van a bor.
Petrányi Pincészet, Olaszrizling 2013
Reduktív tétel. Körte, virágosság, sárgahúsú gyümölcsök, citrus, vegetalitás, fémesség. A szénsavasság itt is érezhető, jó egyensúlyú (12,5%), közepes testű bor. Itt is hiányolom a feszesebb savszerkezetet, és jóval érettebbnek tűnik az alapanyag.
Petrányi Pincészet, Kódex Olaszrizling 2013
Fedett illattal nyit, érdemes szellőztetni kicsit. Ízben grapefruit, naspolya, fűszeresség, hordós jegyek, ásványosság, só, mandulás kesernye. Nem a gyümölcsösség dominál benne, a hordóhasználat tetszik, nem nyomja el, inkább alátámasztja a bort. Szép az egyensúlya, az alkohol még meglepően alacsony is (12%). Lágy, közepes lecsengéssel.
Petrányi Pincészet, Sárgamuskotály 2012
Aki a cuki sárgamuskotályt szereti és keresi, annak nem ajánlom, ez egy különleges darab. Illatban hozza a behízelgő és édes jegyeket, szőlő, virág, méz. Ízben szőlő, barack, hangsúlyos sós-ásványossággal, aszalt barack, zöldtea. Sokkal tömörebb szerkezetű, mint az átlag muskotályok, szikárabb a korty, rétegzett. Közepes test, koncentrált, karakteres és izgalmas. Sárgamuskotályok nem gyakran lepnek meg, de ennek sikerült. A 14% alkohol melegít persze, de a bor még ezt is bírja. Nyolcas Ádámnak van/volt egy, hasonlóan az átlagtól eltérő sárgamuskotálya, engem arra emlékeztetett. (itt már írtunk róla)
Petrányi Pincészet, Syrah 2013
Barrique hordó. Kissé opálos a színe. Szép gyümölcsös illattal nyit, cseresznye, fűszerek, meggy, némi cassis, kékvirág, fahéj, szegfűszeg, vanília, kis fanyar ribizlidzsem, ásvány. Érezni a 14,5% alkoholt, a tannin tapad, a korty végén nekem kicsit sok a fa. De amúgy szép illat, gyümölcsös korty, szép syrah. (itt már írtunk róla)
(A pincészetről készült képeket a borászat Facebook oldaláról vettem.)