• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Petrányi gyorskóstoló

2015-11-05 ● Kodela Mia

A csopaki Petrányi Pince egy olyan borkóstolóval dobta fel a kedd délutánomat, amin aztán a sárgamuskotályukra csodálkoztam rá.

Csak néhány tételt akartak megmutatni egy gyors borkóstoló keretében és mivel az Olaszrizling Októberen végül nem sikerült megnéznem a boraikat, így örömmel mentem el rá.

10366173_10152615448527507_6870753787131653693_n

A 2001-ben alapított csopaki pincészet 4 hektáron termeszt szőlőt; olaszrizling, tramini, most már furmint is van, kékszőlőből pedig cabernet sauvignon és syrah. A roséhoz a kékfrankost vásárolják, ahogy a fent említett sárgamuskotály is vásárolt szőlőből készült. A terület talaja a fillit-pala melyben vulkáni és karbonát kőzetek is találhatóak. Elég meleg a terület, amit a borok savszerkezetében is érezni és ami kihívás elé fogja állítani a pincét az elkövetkező években. Kézműves pincészet, a hordós tételeket hosszabb ideig érlelik, a fehérborok nagy része reduktív eljárással készül. A Csopaki Kódex által meghatározottak szerint készítenek évente egy olaszrizlinget a tartályos tétel mellett.

1503388_10152617172357507_14557531906203476_n 10906305_10152617172212507_5398829686592690438_n
Miután új képviselőre tettek szert Ripka Gergő személyében, más változtatásokra is készülnek együtt. Terveik szerint a borteraszt még jobban ki fogják használni a jövőben, borkóstolókat, különböző programokat tartanak majd és az ételekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. A borok nagy részét eddig is, és ezután is helyben adják el, emellett néhány borbolt és étterem kínálatában vannak/lesznek jelen, a hiperek polcaira való felkerülés nem céljuk. A  palackok új címkéket kapnak és lehet hogy a szortiment is egyszerűsödni fog.

foto 2

A most kóstolt hat bor mindegyike korrekt volt, érezni lehetett, hogy hozzáértő emberek dolgoznak rajta és megvannak a jó területek és a technológiai feltételek. Ugyanakkor hiányzott a rácsodálkozás érzése, hogy valami különleges, egyedi vagy plusz lenne a borokban, de talán ennek a mostani újító lendületnek ez lesz az eredménye és akkor még több olyan izgalmas tételt kóstolhatunk tőlük, mint amilyen nekem most a sárgamuskotály volt.

Petrányi Pincészet, Olaszrizling 2014

Virágos, citrusos jegyekkel nyit, kis maracuja, só, zöldtea, ott a klasszikus mandulás kesernye a lecsengésben. Kedves bor, van benne lendület, van sav, jó az egyensúlya (12%). 5,5 g/l cukor a ?14-es évjárat savai mellett, fiatalos, könnyed, jó ivású tétel.

Petrányi Pincészet, Duó 2013

Olaszrizling és Tramini házasítása, rizling hangsúlyosan. Ez is reduktív tétel. Kis fülledtséggel nyit, érdemes szellőztetni. Alma, fehérvirág, almahéj, fémes-ásványosság, kis karamell, fűszeresség, citrus, gyömbér. Némi szénsavat lehet érezni benne, jó az egyensúly, jól iható bor. Nekem kicsit lágyak a savak, több lendület és feszesség lehetne benne, amúgy viszont egyben van a bor.

Petrányi Pincészet, Olaszrizling 2013

Reduktív tétel. Körte, virágosság, sárgahúsú gyümölcsök, citrus, vegetalitás, fémesség. A szénsavasság itt is érezhető, jó egyensúlyú (12,5%), közepes testű bor. Itt is hiányolom a feszesebb savszerkezetet, és jóval érettebbnek tűnik az alapanyag.

Petrányi Pincészet, Kódex Olaszrizling 2013

Fedett illattal nyit, érdemes szellőztetni kicsit. Ízben grapefruit, naspolya, fűszeresség, hordós jegyek, ásványosság, só, mandulás kesernye. Nem a gyümölcsösség dominál benne, a hordóhasználat tetszik, nem nyomja el, inkább alátámasztja a bort. Szép az egyensúlya, az alkohol még meglepően alacsony is (12%). Lágy, közepes lecsengéssel.

Petrányi Pincészet, Sárgamuskotály 2012

Aki a cuki sárgamuskotályt szereti és keresi, annak nem ajánlom, ez egy különleges darab. Illatban hozza a behízelgő és édes jegyeket, szőlő, virág, méz. Ízben szőlő, barack, hangsúlyos sós-ásványossággal, aszalt barack, zöldtea. Sokkal tömörebb szerkezetű, mint az átlag muskotályok, szikárabb a korty, rétegzett. Közepes test, koncentrált, karakteres és izgalmas. Sárgamuskotályok nem gyakran lepnek meg, de ennek sikerült. A 14% alkohol melegít persze, de a bor még ezt is bírja. Nyolcas Ádámnak van/volt egy, hasonlóan az átlagtól eltérő sárgamuskotálya, engem arra emlékeztetett. (itt már írtunk róla)

foto 1

Petrányi Pincészet, Syrah 2013

Barrique hordó. Kissé opálos a színe. Szép gyümölcsös illattal nyit, cseresznye, fűszerek, meggy, némi cassis, kékvirág, fahéj, szegfűszeg, vanília, kis fanyar ribizlidzsem, ásvány. Érezni a 14,5% alkoholt, a tannin tapad, a korty végén nekem kicsit sok a fa. De amúgy szép illat, gyümölcsös korty, szép syrah. (itt már írtunk róla)

 

(A pincészetről készült képeket a borászat Facebook oldaláról vettem.)

Címkék: borkóstoló, csopak, Petrányi, Petrányi Pince

← Kedd, Drop Shop, Pinot Noir Strekov 1075 ? Mikor újra rácsodálkozom a borra →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!