• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kedd, Drop Shop, Pinot Noir

2015-10-29 ● Kodela Mia

Amikor nem úgy alakul a kedd esti program, ahogy azt elterveztem, akkor sincs veszve semmi, mert még mindig be tudok ugrani a Drop Shop-ba egy-két pohár borra.

Mivel tart még a pinot noir tematika és bőven lehet válogatni burgundiai, német, elzászi, kaliforniai és új-zélandi tételekből, ezért most ebből kóstoltam meg kettőt. Két teljesen különböző bor, ami mindegyik tipikusan hozza a tőle elvárt jegyeket és karaktert. Tiszták, szépek, és más-más szempontból ugyan, de élvezet inni őket. Nem mondom, hogy olcsóak, de féldecizni is lehet és kifejezetten jó olyan borokhoz hozzájutni, amik nem jönnek szembe minden hiper polcon.

Domaine des Beaumont, Bourgogne Pinot Noir 2012

Ez a pincészet alap, belépő tétele. Visszafogott, de azért gyümölcsös illat, ribizli, cassis. Ízben ásvány, fűszerek, a klasszikus földes-avaros jegyek. Elegáns, laza szövésű bor, kellemes fanyarsággal. Kellően szikár és visszafogott, ahogy azt elvárjuk egy francia pinot-tól. Szép savszerkezet, jó egyensúly, kevés tannin, ami épphogy szárít, az alkohol tökéletesen passzol (12,5%). Szépen nyílik, később kis vaníliás, citromfüves jegyek jönnek. (88 pont)

foto 1

Murdoch James Estate, Blue Rock 2013 (Martinborough)

Már a színe is gyönyörű, mély bíbor, lila reflexekkel, szinte percekig nézegetném. Illatában intenzív, gyümölcsös, málna, málnadzsem. Behízelgő, édes tónusú illat. Ízben is hozza az intenzív, gyümölcsös, édesebb típust. A rengeteg málna mellett erdeibogyósok, gyógynövény, kis dohány, meszes-sáványosság, némi só és frissen gyalult fa. Nagyon lágy, selymes textúrájú bor, élénk savval, tannin alig van benne. Az alkohol kicsit melegít, de nem zavaró (13,5%). Amellett, hogy ez is egy klasszikus típusú új-zélandi tétel, van mögötte tartalom is, és hát nagyon-nagyon jó inni. (89 pont)

foto 2

Címkék: burgundia, domaine des beaumont, Drop Shop, murdoch james estate, pinot noir, Uj-Zeland

← Rizling vagy riesling? Petrányi gyorskóstoló →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!