• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rizling vagy riesling?

2015-10-20 ● Kodela Mia

A Nagy Olaszrizling Kóstoló egyik mesterkurzusa volt az olasz – és rajnai rizlingeket összehasonlító vagy inkább egymás mellett bemutató előadás, amin Mészáros Gabriella vakon kóstoltatott tíz tételt, hat rajnait és négy olaszrizlinget.

Összehasonlítani felesleges is lett volna, inkább a termőterületi illetve évjárati sajátosságokat, felismerhetőségeket kerestük a borokban. Előre bocsátanám, hogy náthásan és megfázva érkeztem a kóstolóra, így nem csak pár bor, de én sem voltam a legjobb formámban. Leültem a leghátsó sorba, hogy minél diszkrétebben és a legkevésbé zavaróan tudjak köhögni, ami miatt meg az előadást nem hallottam rendesen, de nyilván ha az ember beteg, akkor semmi sem jó?.

A teremben ülők nagy többségével nem egyezett a véleményem, amikor az első három helyezett megszavazására került a sor (Figula Sáfránykert Olaszrizling 2013, Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007, Bakó Ambrus Badacsony 039/29 Olaszrizling 2013) ami mondjuk egyáltalán nem baj, én kapásból amúgy is ? még mindig vakon ? a rajnai rizlingeket választottam, amíg a többieknél 2:1 arányban ugye az olaszrizling nyert. Azt hozzátenném, hogy a legtöbb itt kóstolt rajnai még fiatal volt, a magyar mezőny pedig még mindig nem túl erős rajnai terén. Kifejezetten sajnáltam például, hogy a Villa Sandahl-tól nem egy ennél összeszedettebb tétel került a sorba, és sajnos Bakó Ambrus palackjai sem brillíroztak most nálam.

12074825_1011935608858232_3589175926688449437_n

Fájó torokkal, bedugult orral nem a legkönnyebb bort elemezni, de vegyük kihívásnak vagy kísérletnek, ami így sikerült:

Káli Kövek Rezeda Olaszrizling 2014

Illatában visszafogott, citrusos, kis vaníliával, halványan érezhető hordóval. Alma, zöldalma, kövesség, propolisz, kis só, zöldfűszer. Élénk sav, kicsit citrompótlósba átcsapó citrusosság. Fiatal, üde, friss bor, van benne lendület. Jó az egyensúlya (12,5%), jól iható. Kétségtelenül benne van minden, ami a tavalyi évjáratra jellemző, de nekem tetszik. (83 pont)

Bott Frigyes Olaszrizling 2013

Virágos, érettebb illat. Ízben csonthéjas gyümölcsök, mézdinnye, citrus, méz, akácvirág, meszes-ásványosság. Talán enyhén túlérett az alapanyag, ennek köszönhető a bor máris érett jellege, mellette megvannak az élénk, de gömbölyűbb savak. Szépen kiegészítik a hordós jegyek, kis cseresség, közepes lecsengés. Sajnos a lecsengés kissé zavaró kesernyésségbe csap át, az alkohol pedig melegíti (13,5%). (82 pont)

Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2013 Grosses Gewachs (Pfalz)

Mézes, petrolos illat. Kóstolva kis szénsavasság, szőlő, méz, citrus, körte, só, ásványosság, mézes cukorka. Ízben szikárabb, mint illatában. A maradékcukrot jól ellensúlyozza az élénk sav, az alkohol pont jó (12,5%). Jó egyensúly, közepes-közepes plusz lecsengés. Szép komplexitás, feszes, klasszikus rajnais jegyek. Fiatal még, pár év még mindenképpen hozzátesz majd. (84 pont)

Légli Gesztenyés Rajnai Rizling 2013

Visszafogott illat, nehezen tudok belőle kihámozni bármit is. Ízben papaya, citrus, kis ásvány, halvány hordós jegyek, némi méz. Meleg és egyben citrusos karakterű bor, közepes savval. Az egyensúly jó (12,5%), ugyanakkor gyümölcsösséget nem nagyon érzek és más aromajegyeket is keresnem kell. A lecsengése is rövid. (80 pont)

Bakó Ambrus Badacsony 039/29 Olaszrizling 2013

Édes alma, körte, fűszeresség, kis méz, só, ásványosság, kesernye, hordós jegyek. Érett gyümölcsök, közepes sav, édes karakter. Jó szerkezet, jó egyensúly (12%), ugyanakkor tompának érezem a bort, korrekt de nekem most a fajtajellegen nem mutat túlra, a hossza is max közepes. Nyílik ugyan, de volt ez szebb is. (83 pont)

IMG_4789

Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Auf der Mauer 2014

Barack, nektarin, szőlő, szőlővirág, citrus, méz, virágosság, ásvány. Karcsú, lendületes, élénk, nagyon fiatal bor. Sok sav persze (7,5 g/l), jó egyensúly (12,5%), kis maradékcukor kerekíti (3,5 g/l). Én most is szívesen innám, de természetesen még jó pár évre el lehet tenni. Tiszta, egyenes, jól iható, tetszetős rajnai. (85 pont)

Bakó Ambrus Badacsony 023/18 Rajnai Rizling 2013

Kicsit fülledt illattal nyit, ezt később ízben is érzem. Reszelt alma, méz, édesfűszerek, dohány, ásványosság, kis cseresség. Túlérett karakter, amit a sav ugyan ellensúlyoz, de leküzdeni nem tud. A kis maradékcukor jól áll neki, bár az édes aromák talán túlzottan is dominálnak a borban, ahogy a hordó is. Az alkohol melegít (13,5%). Telt, koncentrált ízek, inkább a termőhelyi karakter, mint a fajta jelenik meg. Közepes plusz lecsengés. (83 pont)

Figula Sáfránykert Olaszrizling 2013

Érett, gazdag, hordós illat. Ízben is a hordó jön, alma, édesfűszerek, kis sósság, mézeskalács. Kesernye, ami nekem már-már inkább keserűség, cseresség. Meleg karakter, olajos, az alkohol melegíti (13,5%). Közepes plusz lecsengés, közepes a sav is. Rusztikusnak érzem, miközben gazdag és telt a bor, mégis hiányzik nekem az elegancia, sok benne a hordó. Amolyan a ?kevesebb több lenne? érzés ez. (84 pont)

Villa Sandahl Rake & Scoop 2012

Behízelgő, édes, mézes illat. Ízben narancslekvár, menta, méz, reszelt alma, kis mazsola, némi trópusi beütés, sósság, ásvány, gyógynövények. Oxidált, érett, az évjárat jellegzetességeit hordozó bor. Az alkohol kilóg (14%), és több savat is elbírna (5 g/l), a maradékcukor (3,5 g/l) is az édes karaktert erősíti. Nem mondom, hogy egyáltalán nem tetszik, szép a komplexitása, de az egyensúly nem az igazi, az oxidáció pedig már zavaró. (82 pont)

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007

Sötétebb, kissé opálos szín. Illatban határozott vajasság, petrol és méz. Ízben egyből a mézes-vajas kalácsra asszociálok, mellette édes, érett, tercier aromák. Kandírozott citrus, gyógynövények, avar, ásványosság. Ízben talán fanyarabb, mint illatban, de nem zavaró, éppen hogy frissebbé teszi. Most már kerek savak, kis cseresség, a maradékcukor pont jó, az alkohol melegíti (14,5%). Koncentrált és komplex, hosszú lecsengéssel, most a csúcsán. (87-88 pont)

Az én sorrendem:

  1. Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007
  2. Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Auf der Mauer 2014
  3. Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2013 Grosses Gewachs

 

Címkék: bakó ambrus, borkóstoló, Bott Frigyes, Bürklin-Wolf Gaisböhl, Figula, Káli kövek, Légli, Nagy Olaszrizling Kóstoló, olaszrizling, Olaszrizling Október, Rajnai Rizling, Villa Sandahl, villa tolnay, Von Bassermann-Jordan

← Furmint pohár teszthelyzetben Kedd, Drop Shop, Pinot Noir →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!