• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Furmint pohár teszthelyzetben

2015-10-15 ● Kodela Mia

Néha már azon is mosolygok, hogy hányféle borvidéki, település szintű vagy valamilyen összefogás mentén létrejövő palack és bor van, erre most a furmint is kapott egy saját poharat.

Az első gondolatom az volt, hogy úgy kell nekünk ez a furmint pohár, mint Orbán Viktornak még egy migráns, de mondjuk én meggyőzhetőbb vagyok, hogy ez akár jó is lehet, így megragadtam az alkalmat a tesztelésre. A Wine Shock szervezett egy bemutatót az Innioban, ahol hét tételen keresztül nézhettük meg, hogy mit tud vagy éppen mit nem tud ez a magyar vonatkozású Riedel pohár.

IMG_4801

A tállyai Szent Vencel-napon amúgy már láttam és kézbe is fogtam, és elsőre nem igazán tetszett. Túl nagynak találtam, a szára széles, semmi kecsesség, összehasonlítva például a Zalto pohárral, ég és föld a kettő. A kinézetéről alkotott véleményem most sem változott, még mindig nem vagyok kibékülve a vastag szárával és a méretével, de nyilván nem a véletlen műve, és ha ez kell ahhoz, hogy a legjobb furmint élményt kapjuk, ám legyen.

A Riedel képviseletében Hantos László volt jelen, aki ? mintha a fejembe látna – azzal kezdte, hogy a cég szőlőfajta specifikus poharai nem a dizájnról szólnak. Gondolom nem én voltam az első, akinek feltűnt az elegancia hiánya. Négy fordulón keresztül tesztelték a különböző poharakat, az utolsó tesztre természetesen Tokajban került sor, ahol hat finalistából választották ki, hogy melyik az, amelyik ugyan (szerintem) nem szép, de legalább jó.

Az új furmint pohár mellett a Riedel Degustazione White és Red poharakból néztünk meg minden bort, hogy legyen összehasonlítási alapunk.

IMG_4798

A bemutató közben és után erre jutottam:

  1. Működik a furmint pohár. Nem minden esetben, de a hét kóstolt tételből ötnél igen, ami egész jó arány. A kialakítása miatt intenzíven, intenzívebben érezni az illatokat, szépen összegyűjti az aromákat. A másik két pohár szája szélesebb, és amíg a White korrektül szerepelt, két esetben pedig jobban, mint a furmint pohár, addig a Red nyilvánvalóan ezen a kóstolón egyáltalán nem vált be.
  1. A pohár magassága csökkenti az alkoholérzetet. Az alkohol gőze kevésbé érződik a másik két ? alacsonyabb kelyhű ? pohárhoz képest.
  1. A másodikként kóstolt Pendits Krakó Furmint 2012 egy biodinamikus bor, a pincészet Demeter minősítéssel rendelkezik. A bor biodinamikus illatjegyeit és jellegét szintén felerősítette a furmint pohár. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó-e, nekem jobban tetszett, ahogy a két másik, főleg a White kicsit elfedte ezeket a jegyeket.
  1. A Kovács Nimród Nagy-Eged Furmint 2011 estében, a barrique füstös jegyeit felerősítette füstölt aromává, a gyümölcsös jegyek kissé elvesztek a füst mögött.
  1. A hordós furmintok esetében (Kovács Nimród Nagy-Eged Furmint 2011, Györgykovács Furmint 2012, Lenkey Héthordó 2009) mindig erősebbnek, erősebben éreztem a hordós jegyeket, még akkor is, ha nem nyomta el a gyümölcsös ? fűszeres ? ásványos stb. vonalat, a hordó jobban elöl volt.
  1. A Tokajicum 2007-es furmint narancsbora a biodinamikus tétel mellett a másik, ahol a White pohár jobban szerepelt, itt a visszafogottabb illatok jobban álltak a bornak, elegánsabb hatása volt. Nem tudom, hogy az ?extrém? tételekkel mit tapasztaltak a poharak tesztelése során, egyáltalán néztek-e ilyeneket.
  1. Az utolsónak kóstolt Oremus 2010-es Szamorodninál azt figyeltem meg, hogy sokkal szebb az ablakosság, nagyon szépen tapadt fel a bor a pohár falára. A Red-ben egyértelműen elveszett a szamorodni illata, persze ez nem is meglepő.

IMG_4803

Mondjuk úgy 60%-ig meggyőzött ez az este arról, hogy volt értelme megalkotnia a Riedelnek a furmint poharat, a kisebb bizonytalanságokat leginkább ? ahogy gondolom más poharak esetébe is ? a borok elkészítési különbözőségeinek tulajdonítom. Nem tudom, hogy vajon ez lesz-e az az áttörés, ami a tokaji furmintot most már tényleg világhírűvé teszi, de nem baj ha kis lépésekben haladunk, ha amúgy jó felé haladunk. A borokhoz kapcsolódó különböző kiegészítőknek úgyis nagy piaca van, így vagy a furmint pohár megvétele ösztönöz majd furmint vásárlásra vagy a rendszeres furmint fogyasztók polcain köt ki végül egy ilyen. Mindkét esetben win-win a furmintnak.

Címkék: Eger, furmint, Furmint pohár, Riedel, Somló, Tokaj

← Musigny 1924 ? fejbe ver Rizling vagy riesling? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!