• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Musigny 1924 ? fejbe ver

2015-10-07 ● Kántor Endre

Olykor megesik, hogy az ember rá tudja tenni a kezét egy igazán ritka ? és drága palackra. Hogy aztán ebből ki mit hoz ki, az nagyrészt az adott helyzettől is függ.

Éppen az évadkezdő sorozatok pilotjait nézegettem, hogy van-e valami új a nap alatt, és megragadt a szemem a Wesley Snipes nevével is fémjelzett The Playeren. Az NBC most szeptember végén kezdte adni, megnéztem hát, érdemes-e figyelemmel kísérni. A pilot nem jött be annyira, hogy hétről-hétre időt szánjak rá, egy jelenet azonban ide kívánkozott, mégpedig a boros referencia miatt.

A videót itt lehet megnézni.

Musigny1924 - fejbe ver - borravalo.hu

Ok, tegyük félre azt, hogy a Musigny palack minden valószínűség szerint 1924-ben sem volt bordeaux-i palack. Az pedig, hogy 1924-es azért fura, mert magát a Musigny AOC-t csak 1936-ban határozták meg. Az kétségtelen, hogy a terület határait már 1929-ben jogilag ratifikálták, és korábban is nyilván készültek innen borok. 1929-es palackot lehet találni, vannak szerencsések, akik már kóstoltak ilyet. Például ők.

Egy régebbi palackért ma kb. 390 ezer forintért lehet hozzájutni, nyilván függ ez attól is, hogy melyik termelőtől van. 1924-es azonban nem nagyon lelhető fel, ahogy gyors körbepillantásom a neten ezt alátámasztani látszik. És amellett, hogy burgundi lenne az üveg formája, semmiképpen sem úgy nézne ki, ahogy a filmben. A címke inkább valami ilyesmi lenne.

Musigny 1929 - borravalo.hu

Egyébként, maga a Chambolle-Musingny Burgundia Cote de Nuits részén fekszik, illusztris társaságban, a Vosne-Romanée-tól nem messze, közvetlenül a Clos de Vougeot, az Échezeaux és a Les Amoureuses szomszédságában. Mindössze kb. 10 hektár (2008-ban legalábbis ennyi volt termelésben), nevét a mára kihalt Musigny-családtól kapta, akik a burgundi hercegek udvarában töltöttek be magas pozíciót, és a 14 századtól lakták a vidéket. Ma leghíresebb pincék: Mugnier, Roumier, Vogüé és a Domaine Leroy. Ezek közül a Vogüé a legnagoybb, a Leroy és a Roumier 300 ládánál kevesebb bort készítenek.

De vissza a filmhez: nyilván óriási poén a méregdrága bor ilyetén való felhasználása, én legalábbis jót nyerítettem rajta. Továbbra sem értem azonban, hogy ha már ilyen ritkaságot választottak, miért nem figyeltek oda jobban. Illetve az sem teljesen tiszta, hogy miért éppen 1924-es a bor, egy 29-es is megtette volna. Azt tippelem, hogy így akarták jogilag védeni magukat, hogy ne említsenek létező terméket vagy pincészetet.

Vicces, hogy Fater első posztjainak egyike itt a borravalo.hu-n pont egy olyan kóstolóról készült, ahol éppen akadt egy Musigny-t. Ő a 2005-ösért nem volt nagyon oda?

Címkék: 1924, 1929, Bourgogne, burgundia, chambolle-musigny, Musigny

← Schieszl Sauvignon Blanc 2014 Furmint pohár teszthelyzetben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!