• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Pezsgő és más?

2014-09-29 ● Kodela Mia

A Borkollégium sok év óta az egyik bázisa azoknak, akik tanulni szeretnének a borokról és kóstolni azokat. Mészáros Gabriella vezetésével alkalomról-alkalomra körbe lehet járni egy fajtát, borrégiót vagy pincészetet. Az idei őszt egy pezsgő kóstolóval nyitották, és azon nekem is ? mint a habzó italok nagy rajongójának ? ott volt a helyem.

Kerültek a poharunkba magyar, olasz, és különböző francia tételek; az újvilág most sajnos kimaradt. Természetesen vakkóstoló keretében néztük meg, hogy vajon milyen különbségeket tudunk felfedezni a palackok között. Nem nagy meglepetésre Franciaország volt az este nyertese, de örömteli volt felfedezni, hogy egy-két magyar sem szerepelt rosszul.

Nyilván egy kóstolóból, – még ha az vakon is történik is – nem lehet életre szóló tanulságokat levonni, de annyi bizonyos, hogy érdemes a hazai pezsgők között keresgélni, még ha egyelőre sokszor fenntartásokkal is.

Chapel Hill, Brut (Balatonboglár) 100% Chardonnay. Zöldalma, virág, citrusok, kis barack, kis méz. Behízelgő, gyümölcsös, kissé édes karakterű, nem túl komplex pezsgő. Közepes sav, a buborékok hamar elillannak belőle. (80 pont)

Légli, Riesling Sec 2009 (Balatonboglár) Methode traditionelle eljárással készült. Élesztős, vajas, kekszes aromák, kis kesernye, alma, citrus. Kis oxidáció azért érezhető. Élénk savak, finom gyöngyözés, a buborékok hosszan megmaradnak, lehetne hosszabb a lecsengése. (85-86 pont)

Louis Francois, Nyerspezsgő 2010 (Etyek-Buda) Nagyon virágos, friss, egres, lime, gyümölcsös, kis kekszességgel. Túlságosan habzik, könnyed, de sajnos ugyanakkor vékony és rövid a lecsengése. (82 pont)

Wolfberger, Cuvée Prestige Saint Léon IX (Alsace) 55% Pinot Blanc, 25% Pinot Noir és 20% Chardonnay házasítása. Körte, alma, citrus, narancshéj, vanília, rózsa, fűszeresség. Édes karakterű, gyümölcsös, behízelgő tétel. Jó savszerkezet, jó egyensúly, erőteljes, hosszan megmaradó gyöngyözés, közepes hossz. (85-86 pont)

Wolfberger, Riesling Brut (Alsace) Nagyon gyümölcsös, alma, birs, citrusok, virágos aromák, parfümös, ásványos tétel. Krémes habzás, finom buborékok, élénk de nem bántó savszerkezet, hosszú lecsengés. (88 pont)

Bortolomiol, Miól Brut Prosecco (Treviso) Gyöngyvirág, barack, szőlő, méz. Üde, szép savszerkezettel, behízelgő tétel. Kissé túl édes a karaktere (15 g/l maradékcukor), sok és intenzív buborékkal, maximum közepes a hossza. (85 pont)

Santa Margherita, Prosecco Superiore (Valdobbiadene) Kissé neutrális inkább, citrus, zöldalma, csalán, zöldfűszerek, szőlő, némi pörkölt aroma. Közepes sav, krémes de kissé sok buborék, lehetne hosszabb a lecsengés. (85 pont)

Billecart-Salmon Brut Reserve (Champagne) Neutrális, ásványos, zöldalma, gyógynövény, élesztős aromák, narancshéj, pörkölt ízek, halvány méz, mogyoró, kis oxidáció. Komplex, érett tétel, szép savszerkezettel, jó lecsengéssel, apró buborékokkal. (89 pont)

Pierre Gimonnet & Fils, Blanc de Blancs Cuvée Cuis 1er Cru Brut (Champagne) Alma, körte, szép élesztős-kenyérhéjas jegyek, pörkölt aroma, kis vajasság, grapefruit. Apró, sok buborék, krémes habzás. Szép savszerkezet, komplex és egyensúlyos, elegáns, hosszú lecsengéssel. (92 pont)

Ruinart, Blanc de Blancs Brut (Champagne) Kifejezetten édes, édeskés karakterű és egyszerre savanykás. Kis fülledtség is van benne, ami nem szellőzik ki. Palackhibás, nem értékelem.

Alfred Gratien, Brut 1999 (Champagne) Zöldfűszer, gyógynövények, ásványosság, selyemcukor, keksz, méz, vanília. Behízelgő tétel, közepes savszerkezettel, elegáns buborékokkal. Kicsit mintha már kezdene fáradni, illatban többet mutat, mint ízben. (88 pont)

Királyudvar, Brut (Tokaj) Alma, édesfűszerek, kis kompótosság, vanília, szegfűszeg, narancs, rózsa. Lehetne több sav és több lendület benne, oxidált és eléggé édes karakterű. Viszont szép, krémes buborékok és érettség jellemzi. (86 pont)

Kreinbacher, Brut Classic (Somló) 85% Furmint, 15% Chardonnay. Zöldalma, ringló, kis méz, ásványosság, citrus, gyógynövények. Friss, üde tétel, sok apró buborékkal. A jól ihatóság jellemzi, közepesen hosszú lecsengéssel. (87 pont)

Kreinbacher, Brut Nature (Somló) 100 % Furmint. Gyümölcsös, élesztős aromák, alma, ásványosság, kis só, rózsa, gyógynövény, grapefruit, szegfűbors. Elegáns, komplex, élénk savszerkezet. Krémes, apró buborékokkal, szép lecsengéssel. (90 pont)

Francois President, Rosé Brut 2010 (Etyek-Buda) Gyümölcsös illat, ízben vajas, fűszeres, cseresznye és nagyon érett eper, kifejezetten édes karakter. Hamar elillan az a kevés buborék is, ami benne van, fáradt, kevés savval. (80 pont)

Alfred Gratien, Rosé Brut (Champagne) Szép gyümölcsösség, elegáns, fűszeres, pörkölt aromákkal, ásványossággal, grapefruit, kis karamell, élesztősség. Friss, a savszerkezet, a buborékok és a habzás is szép. (88 pont)

Az én sorrendem:

1.Pierre Gimonnet & Fils Champagne

2.Kreinbacher, Brut Nature pezsgő

3.Billecart-Salmon Brut Reserve Champagne

4.Wolfberger, Riesling Brut Crémant

5.Alfred Gratien, Rosé Brut Champagne

Az összesített sorrend:

1. Pierre Gimonnet & Fils Champagne

2. Kreinbacher, Brut Nature pezsgő

3. Királyudvar, Brut pezsgő

4. Alfred Gratien, Rosé Brut Champagne

5. Wolfberger, Riesling Brut Crémant

Címkék: alfred gratien, Billecart-Salmon, Borkollégium, Bortolomiol, Champagne, francois, Királyudvar, Kreinbacher, pezsgő, pierre gimonnet, prosecco, Rutinart, santha margherita, wolfberger

← Heimann sor a feszten Fekete Béla Somlói Aranyhegy Furmint 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!