• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezsgők és ünnepi fogások

2015-12-23 ● Kodela Mia

A Kreinbacher Birtok (amelynek tradicionális pezsgőitől hangos egy ideje a magyar gasztro ? és borélet) felkért három neves sommelier-t, hogy az ünnepek előtt osszák meg tapasztalataikat a pezsgő ? és ételpárosításról.

Mindannyian egyetértenek abban, hogy a pezsgők a szezonális fogások és karácsonyi, szilveszteri ételek mellé is nagyon jól harmonizálnak. A neves éttermekben a borválaszték mellett hazai tradicionális pezsgőket is tartanak, amiből a vendégek pohárral is rendelhetnek. Ahogy egy remek bor, úgy egy Méthode Traditionnelle pezsgő is jó választás az ételek kísérőjeként, mert a palackos erjesztés és az akár több évig tartó seprőn érlelés során finom, összetett aromák alakulnak ki és az apró buborékok egészen krémessé teszik a pezsgőt.

A sommelier-k nemcsak aperitifként, hanem a klasszikus karácsonyi és újévi ételekhez is szívesen ajánlják a pezsgőt. A tradicionális, azaz palackban erjesztett és érlelt italok még ünnepibbé tehetik a menüsort, ráadásul a profik szerint a pezsgő- és ételpárosításban nehéz hibázni, de annál több benne a sikerélmény.

IMG_6981

Szik Mátyás sommelier-bajnok, a Four Seasons Hotel Gresham Palace és a Kollázs Brasserie & Bar sommelier-je szerint egy száraz champagne-nyal akár egy komplett menüsort végigkísérhető, ha a köret, a fűszerezés vagy a mártás megadja a párhuzamot a párosításhoz. Szívesen ajánlja könnyű előételekhez, mint az étterem buffalo mozzarellás fogása, vagy epres desszerthez. Főételnél a határozott savérzet adhatja a vezérfonalat, míg például rizottó mellé annak krémes textúrája miatt finom felhabzású pezsgőt javasol.

Ünnepi tippjei:

  • A karácsonyi halételekhez nemcsak élénk savai, citrusossága miatt illik a pezsgő, hanem sós-ásványos aromái miatt is, amit a somlói Kreinbacher Classic Brutben is megtalálni.
  • Érdemes kipróbálni pezsgővel egy egyszerű pohárkrém desszertet: a csokoládéval a hideg, körtés-almás jegyek harmonizálnak, a krémesség a lágy buborékokkal ad szép összhangot, és ha a tetejére pár szem sókristályt teszünk, az szépen rímel a terroir jegyekre.

Gervai János, a Michelin-csillagos Onyx head sommelier-je szerint egy évtizeddel ezelőtt még nem volt szokás az éttermekben a pezsgő poharazása, de ez egy olyan gyakorlat, amit szerinte ?érdemes felvállalni?, mert a tradicionális pezsgők az alapbortól és elkészítésüktől függően igazán sokszínűek lehetnek. A velővel, gesztenyével és gomba jus-vel készített tokhal kaviárjuk mellé a Kreinbacher Prestige Brut 2011 Magnum tételét ajánlja, amely rímel a kaviárra, kellően komplex a körethez és kellemes savaival ellenpontozza, hogy a velő ad egyfajta nehézséget a fogásnak.

Ünnepi tippjei:

  • Otthon, a klasszikus töltött káposztához is jó választás a pezsgő, ha a fűszerezésére odafigyelünk, mert a száraz pezsgőkben van egy minimális cukortartalom, ami visszabillenti a káposzta savanyúságát. Ha az újévi malachoz káposztás köretet készítünk, ez az elv ott is beválik.
  • Egy citrusokkal marinált keszeghez már a kevésbé száraz Kreinbacher Extra Dry-t választaná.
  • Kedvenc ünnepi desszertje a flódni, ezt is érdemes kipróbálni pezsgővel, a furmint almás jegyei máris egy közös pont.

IMG_6982

Nagy Márton, a Prime Steak & Wine sommelier-je ugyanazt az elvet követi, mint a borok és ételek párosításakor: hasonlóságra vagy ellentétekre épít. Mivel kifinomult, elegáns, frissítő italról van szó, a túl zsíros vagy hagymás ételeket kizárja. Az étterem aktuális menüjén jó páros például a tanyasi csirke birsalmás káposztával és Kreinbacher Brut Classic, ahol a friss almás aromák és érlelési jegyek szépen kísérik egymást.

Ünnepi tippjei:

  • Halételeknél a köret vagy mártás jól ráerősíthet a harmóniára, például egy majonézes kukoricasaláta almával kiegészítve máris összecseng az ital aromáival. Ha az öntetet joghurttal, kéksajttal készítjük és almával, zellerrel dúsítjuk, egyenesen ?zseniális lesz a párosítás.?
  • Egyik kedvence a pezsgők mellé a sajt, ezen belül a lágy sajtok, mint a kecske- vagy kéksajt.

 

Címkék: karácsony, Kreinbacher, Kreinbacher Birtok, pezsgő

← A vitorlázó borász A Magyar Pezsgő Teszt tanulságai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!